Ισραήλ: Nέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας – Επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα

 Ισραήλ: Nέο τελεσίγραφο για εκκένωση της Γάζας – Επίθεση από ξηρά, αέρα και θάλασσα

Παύση πυρών από τις 10 ως τη 1 το μεσημέρι, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, καλώντας και πάλι τους Παλαιστινίους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν στο νότιο σημείο που δεν θα πληγεί κατά την χερσαία επέμβαση. Το τελεσίγραφο για την εκκένωση της βόρειας Γάζας εξέπνευσε το Σάββατο και αυτή είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται από τις ισραηλινές δυνάμεις την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι το «επόμενο στάδιο της σύγκρουσης “έρχεται από ξηρά, αέρα και θάλασσα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή «για να αποτρέψουν εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ» την ώρα που το Ιράν προειδοποιεί για «μεγάλες συνέπειες» εάν το Ισραήλ συνεχίσει να επιτίθεται.

Η ένταση αυξάνεται και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Τρεις μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν αφού διείσδυσαν στο Ισραήλ , ενώ η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε πλήγμα κατά του ισραηλινού οικισμού Shtula.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν διοικητή της Χαμάς και αναφέρθηκαν σε «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να περάσουν από τον Λίβανο.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για δύο διεισδύσεις από τον Λίβανο στο Ισραήλ και επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της: «Οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανατίναξε τμήματα του ισραηλινού φράχτη των συνόρων και εισήλθε στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», για να συγκρουστεί με «τον εχθρό», του οποίου τα αεροπλάνα στόχευσαν τους μαχητές και σκότωσαν τρεις«, σύμφωνα με ανακοινωθέν.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει την απειλή μιας ξεχωριστής σύγκρουσης στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές πυροβολικού με την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ.

Την Παρασκευή, ένας δημοσιογράφος του Reuters σκοτώθηκε και έξι άλλοι ρεπόρτερ, από το AFP, το Reuters και το Al-Jazeera, τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς για τους οποίους ο Λίβανος κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δύο Λιβανέζοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς ενός χωριού στο νότο το Σάββατο, δήλωσε ο δήμαρχος του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Χεζμπολάχ είπε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι το βράδυ του Σαββάτου προειδοποίησε ότι ο στρατός «έχει πολύ μεγάλες δυνάμεις στο βορρά».

«Όποιος φτάσει στον φράχτη για να διεισδύσει στο Ισραήλ, θα πεθάνει», είπε σε τηλεοπτικό σχόλιο.

Ο πόλεμος μπαίνει στην όγδοη ημέρα με απολογισμό περισσότερους από 3.600 άνθρωποι νεκρούς. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επίθεση της Χαμάς, ενώ περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εκστρατεία βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε στη συνέχεια, λένε οι αρχές.

Εκατοντάδες συγγενείς των περίπου 150 ανθρώπων που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στο Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα συγκεντρώθηκαν εν τω μεταξύ έξω από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

«Αυτή είναι η κραυγή μου στον κόσμο: Παρακαλώ βοηθήστε να φέρω την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου», είπε ο Avihai Brodtz του Kfar Azza. Πολλοί εξέφρασαν την οργή τους προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν έχουν ακόμη πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σε τηλεοπτική ομιλία το βράδυ του Σαββάτου, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Θα επιτεθούμε στην πόλη της Γάζας πολύ σύντομα», είπε, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επίθεση.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο πολέμου με ανάπτυξη όπλων στη Συρία η οποία ήδη δέχτηκε ισραηλινά πλήγματα στα αεροδρόμιά της.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya στη βόρεια Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 27 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 80, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Κινέζος απεσταλμένος Ζάι Τζουν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα για να πιέσει για κατάπαυση του πυρός και να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV την Κυριακή.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης πιέσει για «άμεση κατάπαυση του πυρός». Η Ρωσία είπε ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει τη Δευτέρα το ψήφισμά της για κατάπαυση του πυρός.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλους στην περιοχή «για να διασφαλίσουν ότι οι αθώοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη».

Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και υποσχέθηκε «πλήρη υποστήριξη» στην Παλαιστινιακή Αρχή στις προσπάθειές της να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, «ιδιαίτερα στη Γάζα», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αρκετοί άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό ενώ κατευθυνόταν προς νότο το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχους και μάρτυρες της Χαμάς.Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η κυβέρνηση Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Οι διεθνείς υπηρεσίες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού, καθώς και αρκετοί ξένοι διπλωμάτες ανησυχούν για τη σκοπιμότητα του σχεδίου εκκένωσης.

«Φοβόμαστε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Ιβάν Καρακασιάν, του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.

Περισσότεροι από 423.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 5.540 σπίτια έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει παρομοιάσει τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους στη βόρεια Γάζα.

Ωστόσο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι παραδέχτηκε κενά πληροφοριών που απέτυχαν να εντοπίσουν την επίθεση εκ των προτέρων.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» στη Γάζα, ενώ οι συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκότωσαν 53 Παλαιστίνιους την περασμένη εβδομάδα.

Οργισμένες διαδηλώσεις καταδίκης του Ισραήλ και υποστήριξης των Παλαιστινίων στη Γάζα πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον αραβικό κόσμο την Παρασκευή.

Οι δυτικές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, είδαν επίσης πορείες υπέρ των Παλαιστινίων.

Σχετικά Άρθρα