Το “θρίλερ” της Θεσσαλίας: Η μάχη Αγοραστού-Κουρέτα και το πολιτικό μήνυμα- Το παρασκήνιο με Μπέο, Τζανακούλη

 Το “θρίλερ” της Θεσσαλίας: Η μάχη Αγοραστού-Κουρέτα και το πολιτικό μήνυμα- Το παρασκήνιο με Μπέο, Τζανακούλη

Η Θεσσαλία είναι η περιφέρεια που υπέφερε τα μάλλα από τις πρόσφατες πλημμύρες του Daniel και του Elias με ανυπολόγιστες καταστροφές που, σε ορισμένες περιοχές (Καρδίτσα), επισωρρεύτηκαν σε αυτές του προ τριετίας Ιανού. Αποκάλυψαν δε την ανετοιμότητα τόσο του μηχανισμού της κεντρικής διοίκησης όσο και τις ανεπάρκειες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με σοβαρά ερωτήματα ακόμα και για κακοδιαχείριση στα κονδύλια για τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται, άλλωστε, και έρευνα της Δικαιοσύνης με εντολή του Αρείου Πάγου, αν και είναι μάλλον βέβαιο πως και αυτή, όπως συμβαίνει συνήθως, θα χρονίσει.

Σε αυτό το (πλημμυρισμένο) τοπίο, η εκλογή περιφερειάρχη αυτή την Κυριακή έχει μετατραπεί για την κυβέρνηση στην “μητέρα των (πολιτικών) μαχών”. Η Θεσσαλία είναι η μοναδική περιφέρεια όπου ο έχων το χρίσμα της Ν.Δ περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πανεπιστημιακό και τεχνοκράτη Δημήτρη Κουρέτα, μια υποψηφιότητα ευρύτερα αποδεκτή και υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος επιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή στην ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του και δεν δέχθηκε να επισκεφθούν την περιοχή (τις τελευταίες μέρες) οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την ίδια ώρα σύμπασα η κυβέρνηση και φυσικά ο πρωθυπουργός έχουν κηρύξει πανστρατιά υπέρ του κ. Αγοραστού. Ακόμα και με υποδείξεις προς τους ψηφοφόρους ότι τυχόν μη εκλογή του θα σημάνει απώλεια (;) κοινοτικών κονδυλίων για τις αποζημιώσεις και την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Στο παρασκήνιο, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στην επικεφαλής μιας παράταξης που έλαβε σημαντικό ποσοστό στον πρώτο γύρο, η οποία τυγχάνει να είναι ανηψιά πρώην δημάρχου της Λάρισας και στελέχους της Ν.Δ. Χτες, η υποψήφια Ε. Τζανακούλη που έμεινε εκτός β’ γύρου με ποσοστό 9,5%, άλλαξε την αρχική της απόφαση και, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πλάι της (…) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποστηρίξει Αγοραστό -προκαλώντας μαζικές αποχωρήσεις από το συνδυασμό της.

H στήριξη Μητσοτάκη

Την στήριξή του στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα. «Στηρίζω ανεπιφύλακτα, ξεκάθαρα, χωρίς κανέναν αστερίσκο, την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού, για να συνεχίσει το έργο το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο θητείες», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης. Παρών ήταν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λάρισας Θ. Μαμάκος ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ, καθώς και η υποψήφια Περιφερειάρχης Ελ. Τζανακούλη, που ανακοίνωσε τη στήριξή της στον Κ. Αγοραστό.

Η παράμετρος Μπέου

Ανάλογη είναι η περίπτωση της σύμπραξης του Κ. Αγοραστού με τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Βόλου. Ο Αχιλλέας Μπέος για να αποσείσει τις σοβαρές ευθύνες του για την ανετοιμότητα της δημοτικής αρχής έναντι των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων που κατέστρεψαν δις την Μαγνησία (ειδικότερα το Πήλιο και την πόλη του Βόλου) σε τρεις εβδομάδες κατηγορούσε ευθέως τον περιφερειάρχη Αγοραστό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τελευταίος πήρε στην Μαγνησία το χαμηλότερο ποσοστό του -σε σύγκριση με τους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας-, ενώ ο αντίπαλός του το υψηλότερο, ακριβώς επειδή οι ψηφοφόροι που ψήφισαν τον κ. Μπέο δεν υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό την υποψηφιότητα Αγοραστού μετά τις υποδείξεις του δημάρχου σχετικά με τις ευθύνες του περιφερειάρχη.

Αίφνης, τις τελευταίες ώρες τα πράγματα άλλαξαν και με μία εντυπωσιακή κυβίστηση ο δήμαρχος Βόλου έγινε από κατήγορος υπερασπιστής του κ. Αγοραστού και προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν. Θα φανεί εάν αυτή η κίνηση θα αποβεί υπέρ του ή θα επιδράσει αρνητικά αφού είναι αποκαλυπτική του παρασκηνίου, των δοσοληψιών και της υποκρισίας.

Το πολιτικό μήνυμα

Για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την νίκη του Δημ. Πτωχού στην Πελοπόνησσο (σημείο μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος για τον πρωθυπουργό), δίνει στην Θεσσαλία την μεγάλη πολιτική μάχη. Κι αυτό επειδή είναι η μοναδική περιφέρεια όπου ο “εκλεκτός” της Ν.Δ έχει απέναντί του όχι έναν γαλάζιο αντάρτη (όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες περιφέρειες, όπου κάποιες πιθανές ήττες υποψηφίων της θα δικαιολογηθούν ως έμμεσες …νίκες γαλάζιων) αλλά ανεξάρτητο υποψήφιο με αντιπολιτευτικό πολιτικό πρόσημο είναι αυτή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται ο Δ. Κουρέτας έναντι του Κ. Αγοραστού, φαίνεται ότι ο εναγκαλισμός του τελευταίου με τον Αχ. Μπέο έχει και κόστος, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ότι μετέρχεται κάθε μέσο για να τον ενισχύσει. Όλα αυτά είναι αμφίβολα και θα κριθούν στην καλπη καθώς η διαφορά υπέρ Αγοραστού στον πρώτο γύρο είναι μεν σχετικά μικρή αλλά όχι αμελητέα. Θα διαπιστωθεί εάν η συνδρομή της κ. Τζανακούλη επιδράσει όντως αυξητικά σε ικανό βαθμό, μένει επίσης να διαπιστωθεί τι θα πράξουν ψηφοφόροι άλλων μικρότερων παρατάξεων. Είναι δε σαφές και σε αυτή την περίπτωση πως η “ουδετερότητα” του ΚΚΕ και των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης (λευκό ή άκυρο) δρά θετικά για τον κ. Αγοραστό.

Αλλά ακόμα κι αν τελικά νικήσει ο νυν περιφερειάρχης θα προσμερτηθεί το τελικό ποσοστό που θα επιτύχει. Στην περίπτωση που (ούτε θέλει να το σκέφτεται το Μαξίμου) ο Κ. Αγοραστός ηττηθεί παρά την προσωπική στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, το γεγονός ότι ο Βολιώτης υφυπουργός Κ. Τριαντόπουλος έδρασε …καταδρομικά στην Θεσσαλία υπέρ του, και την υπερκινητοποίηση της κυβέρνησης, το πολιτικό μήνυμα θα είναι σαφές. Σε συνδυασμό δε με την σχεδόν προεξοφλούμενη ήττα του επίσης “εκλεκτού” (και με την προσωπική βοήθεια του πρωθυπουργού) ήττα του Κ. Ζέρβα στην Θεσσαλονίκη από τον Στ. Αγγελούδη, η αντιπολίτευση θα έχει ένα μικρό έστω πολιτικό αφήγημα…

Μία ήττα Κουρέτα, από την άλλη, θα είναι επιτυχία για τον ίδιο και τον τρόπο που χειρίστηκε την υποψηφιότητά του, θα επιβεβαιώσει, ωστόσο, το χάσμα και την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (με ευθύνη του Ν. Ανδρουλάκη προσωπικά), ακόμα κι όταν αφορά μια win-win (επωφελή και για τους δύο) συνύπαρξη…

Σχετικά Άρθρα