Αθήνα/Μέση Ανατολή: Διαψεύδει εμπλοκή της Ελλάδας στη σύρραξη, στηρίζει το Ισραήλ και ζητεί τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

 Αθήνα/Μέση Ανατολή: Διαψεύδει εμπλοκή της Ελλάδας στη σύρραξη, στηρίζει το Ισραήλ και ζητεί τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός. Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πλοίο ή φρεγάτα που να εμπλέκεται στις πολεμικές εξελίξεις.

 «Το πλοίο που βρίσκεται στις ακτές Λιβάνου είναι στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ και είναι εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, μια φρεγάτα στην περιοχή είναι μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ που διαρκεί πολλά χρόνια και ο προγραμματισμός της εκεί παρουσίας της είναι από πέρυσι», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κι ανησυχεί για το περιβάλλον ασφαλείας που θα διαμορφώσει στην ευρύτερη περιοχή η πιθανότητα μιας παρατεταμένης κρίσης και επιθετικών ενεργειών.

Απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως «είναι εξίσου σημαντικό να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με την εμπλοκή και άλλων χωρών» προσθέτουν όμως η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών που ακολουθεί υπενθυμίζοντας πως πήρε καθαρή θέση καταδίκης της τρομοκρατίας και στήριξης του Ισραήλ από την πρώτη στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς λέγοντας πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, με σεβασμό όμως στο διεθνές δίκαιο.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Έχει δικαίωμα το Ισραήλ να δρομολογήσει την αυτοάμυνά του, αλλά πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ώστε να μην επεκταθεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και σε άλλους αμάχους. Όμως εμείς δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά πως η κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για νέες μεταναστευτικές ροές. Και γι αυτό σας μεταφέρω και πάλι την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μου να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων με όσα μέσα χρειάζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

  • «Η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό τον ρόλο ως αξιόπιστος συνομιλητής εταίρων και συμμάχων» δήλωσε χθε ο Π. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχωρίζει την εξτρεμιστική στάση της Χαμάς απο τις διεκδικήσεις της Παλαιστίνης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αντικείμενο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Επισήμανε ακόμη ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Σχετικά Άρθρα