Μητσοτάκης: Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται – Καμία τρομοκρατική δράση χωρίς απάντηση

 Μητσοτάκης: Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται – Καμία τρομοκρατική δράση χωρίς απάντηση

Kοινές δηλώσεις έκαναν πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι φυσικό οι σύμμαχοι και η δύση να έχει κοινή γραμμή απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και στα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και πως σύσσωμος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζει την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, αναφερόμενος στις φρικτές εικόνες από τις θηριωδίες της Χαμάς.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους προσβλέποντας στην αποκατάσταση της ειρήνης όσο το δυνατόν πιο σύντομα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για γεγονότα που υπονομεύουν την λύση στην περιοχή παραβίαζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους και πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη ενώ προκαλούν και διατάραξη της παγκόσμιας ασφάλειας και οικονομίας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, οι ίσες αποστάσεις ευνοούν την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό»

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε με την Εσθονή ομόλογό του καθώς «η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής που φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές ενώ δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της».

«Το μεταναστευτικό έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα αλλά όπως έχω τονίσει δεν μπορεί να λυθεί αν δεν αντιμετωπιστεί η εξωτερική του διάσταση. Αν δεν φυλάμε τα σύνορα και αν επιτρέπουμε στους διακινητές να επιλέγουν ποιοι θα μπουν στην ΕΕ. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία των συνόρων αλλά και τον επίσημο δίαυλο γι’ αυτούς που μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη με τους δικούς μας, όμως, όρους», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα