ΕΕ: Συνεχίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη

 ΕΕ: Συνεχίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη

O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε την Τρίτη (10/10) ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο κ. Μαμέρ διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην twitter), ότι αναστέλλονται άμεσα όλες οι πληρωμές προς τους Παλαιστίνιους, «δεν ήταν προϊόν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης στην Παλαιστίνη, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι πλέον θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει από την Επιτροπή «πολύ γρήγορα», αλλά εν τω μεταξύ δεν θα ανασταλεί οποιαδήποτε βοήθεια. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ούτως ή άλλως δεν προβλεπόταν κάποια σχετική πληρωμή αυτό το διάστημα.

Κύριος χρηματοδότης της Παλαιστίνης η ΕΕ -28 εκατ. ευρώ για φέτος

Η ΕΕ είναι ο κύριος οικονομικός υποστηρικτής των Παλαιστινίων, σχεδιάζοντας περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2021 και 2024 για τη χρηματοδότηση έργων, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας.

Ειδικότερα, για την περίοδο 2021-23 , η ΕΕ χρηματοδοτεί την Παλαιστίνη με περίπου 691 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 2021 η ΕΕ διέθεσε 316 εκατομμύρια ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή, την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και για άλλα προγράμματα, το 2022, διατέθηκαν 283 εκατομμύρια ευρώ και το 2023, προβλέπονται 82 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση της διάθεσης άλλων 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη φέτος ανέρχεται σε περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ, η οποία δεν θα επηρεαστεί.

Σχετικά Άρθρα