Γεραπετρίτης: Πρόταση πέντε σημείων για την κρίση στη Μ. Ανατολή

 Γεραπετρίτης: Πρόταση πέντε σημείων για την κρίση στη Μ. Ανατολή

O υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε ένα σχέδιο πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου. Ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι έγινε πρόταση, από ελληνικής πλευράς, ένα πλάνο πέντε σημείων έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου έγινε σε ένα κλίμα που επηρεάστηκε, από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς.

Επισήμανε επίσης, ότι πρόκειται για μία επίθεση, η οποία παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση.

«Είχα την ευκαιρία, πέρα από την ίδια τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Κόλπου, να έχω κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, όπως επίσης είχα σήμερα και εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου. Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφέρω ότι προτείναμε, από ελληνικής πλευράς, ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας».

Έγινε πρόταση για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, για να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.

«Νομίζω, ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με την επιστροφή και τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που έχουν μείνει στο Ισραήλ, ο  Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε, ότι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και ενόσω όλες οι χώρες προσπαθούν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσω της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σώοι και με ασφάλεια οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί.

«Ήδη, όπως γνωρίζετε, 90 πολίτες έχουν επιστρέψει με πτήση, η οποία πραγματοποιήθηκε».

Δήλωσε, ότι σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί πτήση των κρατικών Ισραηλινών Αερογραμμών, με την οποία θα επιστρέψουν ακόμη 90 πολίτες.

«Όλοι οι Έλληνες επισκέπτες στο Ισραήλ επιστρέφουν στα σπίτια τους. Επιπλέον, έχουμε ήδη δρομολογήσει να μισθώσουμε ένα αεροσκάφος, έτσι ώστε αύριο να επιστρέψουν και όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι κάτοικοι του Ισραήλ και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, όλοι όσοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα επιστρέψουν με ασφάλεια, όπως απαιτούν οι κανόνες και της διεθνούς αεροπλοΐας» συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα