Μητσοτάκης για αυτοδιοικητικές: Η ψήφος είναι πολιτική – Οι τέσσερις περιφέρειες “αγκάθια” που απειλούν το 13 στα 13

 Μητσοτάκης για αυτοδιοικητικές: Η ψήφος είναι πολιτική – Οι τέσσερις περιφέρειες “αγκάθια” που απειλούν  το 13 στα 13

Αυλαία ρίχνει η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών σήμερα. Στη ΝΔ θεωρούν ρεαλιστικό τον στόχο για την κατάκτηση και των 13 Περιφερειών της χώρας και των 3 μεγάλων Δήμων. Όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές, τα τελευταία στοιχεία των μετρήσεων κοινής γνώμης δείχνουν σαφέστατο προβάδισμα της ΝΔ σχεδόν ανάλογο με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η ΝΔ επιχειρεί να πολιτικοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υψηλόβαθμα στελέχη απο την Πειραιώς τονίζουν πως «η ΝΔ έχει διαχρονικά αποδείξει τη σημασία που αποδίδει στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία του κράτους”.

Επίσης, στη ΝΔ θεωρούν πως ο μεγαλύτερος εχθρός που έχουν απέναντι τους οι γαλάζιοι υποψήφιοι που έχουν λάβει επίσημα το “χρίσμα” της υποψηφιότητας τους, δεν είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι άλλων παρατάξεων αλλά είναι όσοι κατεβαίνουν ως “αντάρτες” απο τη ΝΔ.

Ωστόσο όπως εκτιμούν εμπειρότατα κομματικά στελέχη στο β΄γύρο των εκλογών “τα αντάρτικα” θα υποχωρήσουν και τελικά θα επικρατήσει ομοψυχία και ομοιδεατισμός. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη πριν αναχωρήσει για την Γρανάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως “ είναι ένα πολιτικό στοίχημα που έχουμε βάλει και το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και να προχωρήσουμε μετά ενωμένοι στην επόμενη μέρα”.

Εκεί που φαίνεται να επικρατεί ιδιαίτερη αγωνία είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Δυτική Μακεδονία, στην Περιφέρια Ιονίων Νήσων και Πελλοπονήσου.

  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Ρόδη Κράτσα, θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να καταφέρει να κρατήσει την θέση της. Μεταξύ άλλων έχει απέναντι της τον γαλάζιο «αντάρτη» και πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή.
  • Μία δύσκολη περίπτωση είναι και η Δυτική Μακεδονία. Ο «εκλεκτός» της ΝΔ του νυν περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη, έχει απέναντι του τον «αντάρτη» πρώην βουλευτή της ΝΔ Γ. Αμανατίδη.
  • Στην Πελλοπόννησο ο «εκλεκτός» Δημήτρης Πτωχός έχει απέναντι του έναν γαλάζιο γνώριμο τον Πέτρο Τατούλη.
  • Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου ο «επίσημος» υποψήφιος περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, έχει απέναντι του έναν επίσης γαλάζιο τον Χρ. Τοψίδη.

Όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όχι επειδή ο Κώστας Αγοραστός απειλείται απο κάποια άλλη υποψηφιότητα αλλά επειδή η περιοχή εξακολουθεί να βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Απο την Πειραιώς δεν αρνούνται πως έχει πολιτικοποιηθεί η ψήφος της Κυριακής αλλά σημειώνουν πως “η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε τα λεγόμενα “χρίσματα” σε Δήμους, παρά μόνο στους τρεις μεγάλους, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, που η μάχη είναι πολιτική, γιατί τα ζητήματα που τους αφορούν, λόγω του μεγέθους τους και των προκλήσεων της εποχής, άπτονται άμεσα της κεντρικής διοίκησης με την οποία απαιτείται συναντίληψη στον σχεδιασμό και τον τρόπο επίλυσής τους” αναφέρουν απο την Πειραιώς επισημαίνοντας ότι το ίδιο ισχύει για τις Περιφέρειες.

Μάλιστα επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξηγήσει πως οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες και η ψήφος των πολιτών είναι αμιγώς πολιτική, διότι “ οι Περιφερειάρχες πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, να συμμερίζονται το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και τις αναπτυξιακές προτεραιότητές της για τη χώρα, που περνά μέσα από τον Β’ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας σε αυτή την κατεύθυνση η αποτελεσματική αξιοποίηση των πολλών διαθέσιμων πόρων, όπως τα 8 δισ ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ”.

Σχετικά Άρθρα