Μητσοτάκης στο CNBC: Ανησυχώ για την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και τη βοήθεια στην Ουκρανία

 Μητσοτάκης στο CNBC: Ανησυχώ για την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και τη βοήθεια στην Ουκρανία

Η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ που σχετίζεται με τον προϋπολογισμό μπορεί να έχει επίπτωση στη βοήθεια προς την Ουκρανία, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του στο CNBC από τη Γρανάδα της Ισπανίας όπου συμμετέχει στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε από τη Σίλβια Αμάρο αρχικά για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, μετά την αποπομπή του προέδρου της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, και την επίδραση που θα έχει στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επισήμανε ότι ανησυχεί και ότι η κατάσταση δεν είναι για την ώρα αρκετά καθαρή. «Περιμένω στο τέλος της ημέρας να εξομαλυνθεί» η κατάσταση στις ΗΠΑ, είπε και πρόσθεσε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι κρίσιμη».

Σε ερώτημα αν είναι εφικτό να δούμε να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Δεκέμβριο (δηλαδή να δοθεί το πράσινο φως να αρχίσουν), ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι εφικτό.

Έχουμε στην ΕΕ μια αυστηρή διαδικασία, η διεύρυνση είναι στην ατζέντα της Ένωσης, επισήμανε. «Περιμένουμε τη σύσταση της Κομισιόν για την τελική απόφαση από τους ηγέτες τον Δεκέμβριο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για τη διεύρυνση και ότι έχει τα οικονομικά εργαλείο για αυτό».

Στη συνέχεια, ερωτήθηκε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ότι αφορά την ΕΕ και τη διεύρυνση, απαντώντας ότι «είναι και ζήτημα προϋπολογισμού και λήψης αποφάσεων. Μεταξύ άλλων έχουμε και μια δύσκολη συζήτηση για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας».

Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ένα βραχυπόθεσμο πλαίσιο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το επόμενο έτος «θα δώσουμε περισσότερη ουσία σε αυτές οι συζητήσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πότε θα δούμε αυτές μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται με δεδομένο ότι έχουμε και ευρωεκλογές το 2024, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει γενικά να συμφωνηθούν πριν από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα