Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο των ΟΤΑ – Υπεραμύνθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ

 Πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο των ΟΤΑ – Υπεραμύνθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ

Σε διασταυρούμενα πυρά και σήμερα η κυβέρνηση κατά τη κοινοβουλευτική συζήτηση του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο ψηφίζεται σήμερα αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την απόσυρσή του στην αρμόδια Επιτροπή. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκαν σήμερα του σχεδίου νόμου για την «αναμόρφωση της διακυβέρνησης» δήμων και περιφερειών, που, μεταξύ άλλων, καταργεί τις Οικονομικές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, τις κοινωφελείς επιχειρήσεις μέσω των οποίων οι δήμοι ασκούσαν κοινωνική πολιτική, τις σχολικές επιτροπές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος, και πάνω από 500 ΝΠΔΔ, όπως τα ΚΑΠΗ, που μεταφέρονται στο οργανόγραμμα των δήμων.

Το μαύρο – άσπρο επιχείρησε να κάνει η Κεραμέως

Η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, επιχείρησε να κάνει το μαύρο – άσπρο υποστηρίζοντας ότι το ν/σ συνιστά «τομή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με γνώμονα τη «λειτουργικότητα, τον εξορθολογισμό και τη λογοδοσία» και στόχο «να στηρίξει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, να εξυγιάνει δομές και διαδικασίες, με το βλέμμα τελικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τα πυρά για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υποστήριξε ότι ψηφίζεται πριν την νέα θητεία της αυτοδιοίκησης, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, «με τρόπο ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για τους αιρετούς. Οι αιρετοί θα γνωρίζουν, εκ των προτέρων, τις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, και θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν, γι΄αυτές τις αλλαγές, έως την ανάληψη των καθηκόντων τους», είπε.

Η υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ των δήμων, που καταργούνται με το νομοσχέδιο. Θα είναι, όπως είπε, καλύτερη η οργάνωση και η αξιοποίηση του προσωπικού, που ανεξαρτήτως θέσης εργασίας μεταφέρεται στους δήμους.

«Σήμερα επιδιώκουμε να απαλλάξουμε τους ΟΤΑ από βαρίδια του παρελθόντος, δίνοντας κίνητρα και προοπτικές. Δήμοι και περιφέρειες που λειτουργούν αποτελεσματικά, δημοκρατικά, με έλεγχο από την αντιπολίτευση, και με λογοδοσία στους πολίτες», είπε.

Και δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν την Κυριακή για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, στους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες. «Η προσέλευση των πολιτών είναι κομβικής σημασίας για την αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων, τα οποία, ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Η συμμετοχή και η ψήφος είναι αναγκαίες προκειμένου η φωνή του καθενός και της καθεμιάς να ακουστεί πιο δυνατά, να κάνει τη διαφορά».

Προκλητικές δηλώσεις Βορίδη και Πλεύρη

Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε η πρώτη εμφάνιση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να ακούσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την οποία δεν άφησε ασχολίαστη ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αποκαλώντας Φαμελλάκη τον κ. Κασσελάκη και προκαλώντας αλγεινή εντύπωση.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θανάσης Πλεύρης, επέλεξε να κατηγορήσει για «λαϊκισμό χειρίστου είδους» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Πριν μια εβδομάδα ανέβασε ένα βίντεο στο τικ τοκ, όπου στην πραγματικότητα χαρακτήριζε τους βουλευτές ως χειροκροτητές και ότι εμείς είμαστε εδώ και χειροκροτούμε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, αλλά αυτός θα εγκαινιάσει μία νέα διαδικασία όπου τα νομοσχέδια θα έρχονται σε διαβούλευση με τους πολίτες», είπε για να προσθέσει:

«Ο κ. Κασσελάκης σήμερα, προσήλθε ως χειροκροτητής στην Ολομέλεια. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι όσοι δεν είναι αιρετοί δεν χειροκροτούν, απλώς παρακολουθούν. Κάθισε εκεί πέρα. Τον φέρατε, άκουσε μόνο τον κ. Φάμελλο, μίλησε σε 20 βουλευτές από τους 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, γνώριζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα θα έχει την πρώτη άτυπη εμφάνιση του ο νέος αρχηγός και προσήλθαν οι 20 από τους 47 βουλευτές. Αυτό είναι θέμα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Φάμελλος: Σοβαρά προβλήματα και αποτυχίες στις 100 μέρες Ν.Δ.  

Ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των πολιτικών των «γαλάζιων» δημάρχων και περιφερειαρχών, που φάνηκαν στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης «που φάνηκαν 1.000 στον πρωθυπουργό», έχουν φανεί «σοβαρά προβλήματα αρρυθμίας και αποτυχίες της κυβέρνησης» και πως πως έχει εδραιωθεί «ένα κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην οικονομία» και η πεποίθηση ότι «τα πράγματα στην χώρα δεν πάνε καλά».

Αναφέρθηκε με έμφαση λεγόμενο από το 2019 «επιτελικό κράτος των αρίστων», σημειώνοντας πως αυτό το αφήγημα «κατέρρευσε» με «μεγάλο κόστος» για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, αλλά και «στους θεσμούς και στην καθημερινότητα». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τις αντίστοιχες πρώτες μέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης, είχε περάσει η «απαράδεκτη τροπολογία» με την οποία τοποθετήθηκε ο κ. Κοντολέοντας επικεφαλής της ΕΥΠ αν και δεν είχε πτυχίο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και «εκδιώχτηκε» όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών «για να καλύψει τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, την οποία επισκέφτηκε χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, σχολιάζοντας πως «μία λέξη ταιριάζει στο αποτύπωμα των κυρίων Μητσοτάκη και Αγοραστού στη Θεσσαλία: απόγνωση».

Επισήμανε την παραίτηση του Θωμά Ιωάννη, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου του κ. Αγοραστού, ως ένδειξη διαφωνίας με τον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη στρατηγική του κ. Αγοραστού, μεταφέροντας την έκφρασή του, ότι η «παρωδία» της περιφέρειας «έπνιξε» τον Δήμο Παλαμά.

Σχολιάζοντας, δε την φράση του κ. Βορίδη για το Βόλο ότι ήταν «άτυχος», είπε πως είναι «μεγάλη ατυχία και για τη Θεσσαλία, και για τη Ρόδο, και για τον Έβρο, και για την Εύβοια, αλλά και για την Αττική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές που επισκέφτηκε, τονίζοντας πως παντού υπήρχε δυσαρέσκεια γιατί «η Πολιτεία δεν έχει έρθει». «Δεν είναι όλα αυτά τυχαία. Και δεν είναι όλα αυτά ατυχία. Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι άφησε τη χώρα αθωράκιστη και απροστάτευτη στις μεγάλες φυσικές καταστροφές», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είχε στα χέρια της «όλα τα δεδομένα» και την «απαραίτητη προετοιμασία» από το 2018-19.

Επιπρόσθετα, επέρριψε την ευθύνη στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, που «τόλμησε να περηφανευτεί στη Σύνοδο της Μάλτας» ότι η χώρα μας είχε «λιγότερες επιπτώσεις» από τη Λιβύη, συγκρίνοντας μια χώρα της ευρωζώνης και των «αρίστων» με «μια χώρα χωρίς υποδομές, σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και 10 χρόνια». Έκανε λόγο μάλιστα και για «θράσος» να μιλάει για «ευκαιρία» για διεύρυνση του «τουριστικού προϊόντος».

Κάνοντας αναφορά και στο πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας για την Θεσσαλία, είπε πως μιλάμε για μια «Πολιτεία χωρίς δομές, χωρίς προσωπικό, χωρίς σχέδιο». «Αυτοί είναι οι άριστοι; Αυτή είναι η επιτελικότητα;», διερωτήθηκε και πάλι, ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό που δεν έχει ακόμα προσκομίσει στη Βουλή τα έγγραφα που έστειλε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, καταλογίζοντας «ανεπάρκεια».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερήσια συζήτηση στη Βουλή για τις πλημμύρες, σχολιάζοντας ότι «είναι απαράδεκτο από τη μία να μην απαντάει στις θεσμικές ερωτήσεις μας και από την άλλη να μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε προτάσεις». Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη, επισήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «παραδέχτηκε» πως «δεν ξέρει που πήγανε τα λεφτά» για τα έργα του «Ιανού» και σχολίασε ότι δεν νοιάζεται για τη Θεσσαλία, «μόνο για το πολιτικό όφελος».

Προανήγγειλε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία, ενώ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τρεις προτεραιότητες: πλήρη αποζημίωση πληττόμενων οικογενειών για οικοσκευή, άμεση προκαταβολή σε αγρότες ως ποσοστό της πλήρους αποζημίωσης της παραγωγής και νέα χρηματοδότηση στους δήμους.

Ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εκτίμησε πως έρχεται «μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν», σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση ξύνει τον πάτο του βαρελιού όχι για όσους έχουν ανάγκη, αλλά για όσους βγάζουν υπερκέρδη εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως τα διυλιστήρια, οι εταιρείες ρεύματος και οι τράπεζες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «αρρυθμίες» στο εσωτερικό της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «συγκρουόμενα αυτοκινητάκια» και στάθηκε στην υπόθεση της «παρέμβασης» της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα εκ μέρους της κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την ακροδεξιά Ελληνική Λύση». «Υπάρχει μια συνεχής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του καθεστώτος που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης » είπε, υπογραμμίζοντας πως «σ΄ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε, γιατί πρόκειται για ένα μείζον θέμα δημοκρατίας που αμφισβητεί τα θεμέλια του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής κανονικότητας για την Ελλάδα».

Παρέπεμψε επίσης στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση του πρόεδρου του ΔΣΑ και των πρώην προέδρων Φώτιου Κουβέλη, Αντωνίου Ρουπακιώτη, Δημητρίου Παξινού, ενώ κάλεσε σε συνεργασία «όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Σχετικά με το νομοσχέδιο αυτοδιοίκησης, είπε πως γίνεται με διαδικασία «fast track», τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές και σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια οτιδήποτε έχει να κάνει με θεσμική κανονικότητα, με λειτουργίες του δημόσιου διαλόγου, αλλά και με εκπροσώπηση», καθώς την ενδιαφέρει μόνο «να γίνει γρήγορα η δουλειά».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για «κατάργηση ή ενσωμάτωση των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων στους δήμους », το οποίο, όπως είπε, απώτερο στόχο έχει, αφού δεν μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν να μεταφερθούν σε «αναπτυξιακούς οργανισμούς με κομματικούς εγκάθετους» ή «απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Επιπλέον, έκανε λόγο για προώθηση μιας «αποδυναμωμένης», «δημαρχοκεντρικής αυτοδιοίκησης» που ευνοεί το «ρουσφέτι», με τα «γαλάζια παιδιά» πάντα μέσα για να «αναπαράγεται το σύστημα εξουσίας». «Γι΄αυτό και η σιωπή» όσον αφορά την περίπτωση του Αχιλλέα Μπέου, υπογράμμισε.

Αντίθετα, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει σε μια «ισχυρή, προοδευτική αυτοδιοίκηση», που θα «βελτιώνει τη ζωή των πολιτών» και υπογράμμισε τη σημασία να εκλεγούν «ενεργοί πολίτες, που νοιάζονται για τον τόπο τους» και όχι κομματικά στελέχη, γι’ αυτό και όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κυρίως ανεξάρτητους σχηματισμούς. Κάλεσε τέλος, τους πολίτες να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να στηρίξουν «προοδευτικές δυνάμεις».

Κατρίνης: Η κυβέρνηση φθείρει τους θεσμούς με συμμάχους στην ακροδεξιά

Για «διαρκή, εκούσια ή ακούσια, προσπάθεια φθοράς των θεσμών από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πλήττει καίρια τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα», μίλησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Αυτό γίνεται, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, «για να καλύψει η κυβέρνηση τα ανομήματά της, να ποδηγετήσει τους θεσμούς και να ελέγξει με χειρουργική ακρίβεια τους αρμούς της εξουσίας, κάτι που επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ»’.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει της δίνει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όπως ο έλεγχος της λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν με την ΑΔΑΕ», και μάλιστα, όπως σημείωσε, «αναζητώντας συμμάχους σε πρόθυμες δυνάμεις της ακροδεξιάς, στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου, με τον οποίο έγινε πολιτική συναλλαγή».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί να χτίσει πάνω στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και να τους προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ, τις υπονομεύει, τις αφυδατώνει και τις εξουδετερώνει, με αλλαγές που διενεργούνται λίγες ώρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αγνοώντας τις αντιθέσεις των θεσμικών φορέων της αυτοδιοίκησης”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «δυσανεξία» στο διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις”, που μάλιστα ‘’επεκτείνεται και στη διαχείριση ζητημάτων μείζονος εθνικής σημασίας, αφού ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, δεν ενημερώνει κανέναν και θεωρεί ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί προσωπική του υπόθεση”.

«Αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα επικυρώσουν τετελεσμένα και αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι έχει σχέση με το Αιγαίο ή την Κύπρο, ας τις αναζητήσει αλλού, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για αυτό το ρόλο», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Κατσώτης: Πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη δημαρχιακή και περιφερειακή αρχή 

«Το νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων, και συμπεριλαμβάνει και μια σειρά άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων, είναι ακόμη ένα βήμα για τη διαμόρφωση των Δήμων και Περιφερειών σε ακόμα πιο εχθρικούς μηχανισμούς απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «υποβαθμίζουν παραπέρα τον ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων και αλλοιώνουν τη θέληση του λαού, κατασκευάζοντας πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, η οποία θα υλοποιεί απρόσκοπτα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, σχεδιασμούς που δεν έχουν καμία σχέση με έργα και υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός, για να μην κινδυνεύει ο ίδιος και το βιός του από πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς».

Ο κ. Κατσώτης προειδοποίησε, μεταξύ άλλων, ότι:

– Η Δημοτική και η Περιφερειακή Επιτροπή θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα σε πολύ στενότερο και απόλυτα ελεγχόμενο, από άποψη συσχετισμού δυνάμεων, περιβάλλον.

– Υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και ενισχύονται οι συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις που δεν μπορεί να υποκαταστήσουν την ουσιαστική συζήτηση με τη φυσική παρουσία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων ή των Περιφερειακών.

– Περιορίζεται η δυνατότητα στις παρατάξεις να φέρνουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά μόνο ένα θέμα και αυτό αν το δεχτεί η πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συμβουλίου.

– Με την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, μία για κάθε δίμηνο, επιχειρείται να δικαιολογηθεί ο περιορισμός εισαγωγής θεμάτων, εκτός ημερήσιας διάταξης, στα δημοτικά συμβούλια. Δεν διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει εισαγωγή αριθμού θεμάτων από τις μειοψηφίες. Μπορεί δηλαδή, τα 10 θέματα να τα καλύψουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

– Με το επιχείρημα της οικονομίας κλίμακας, καταργούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και οι σχολικές επιτροπές και μεταφέρονται οι αρμοδιότητές τους στο δήμο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, τις ανώνυμες εταιρείες, ώστε να ενισχύεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. «Οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει πλήρης υποβάθμιση πολιτιστικών αθλητικών δραστηριοτήτων, αν όχι η παντελής κατάργηση γιατί θα μεταφερθούν σε managers», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

– Οι κοινωφελείς υπηρεσίες, μεταφέρονται αυτοδίκαια στο δήμο, όμως το προσωπικό δεν μεταφέρεται αυτοδίκαια, διότι η κατανομή θα γίνει με απόφαση του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης. Επειδή πολλές από τις ανάγκες σε προσωπικό εξυπηρετούνται με συμβάσεις έργου, που ανανεώνονται διαρκώς για πολλά χρόνια, κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα σύμβασή τους.

– Η αξιολόγηση των επιδόσεων, θα γίνεται με βάση τη σχέση κόστους οφέλους, αφορά και τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την παραχώρηση της δημόσιας γης, των ακτών, των δασών για επιχειρηματική δράση, αφορά την ανταποδοτική διαχείριση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, που ο λαός θα τα ξαναπληρώνει για ακόμη πιο υποδεέστερες υπηρεσίες που προσφέρονται.

Καραγεωργοπούλου: Ανατρεπτική παρέμβαση για τη λειτουργία των ΟΤΑ

Άστοχη νομοθετική παρέμβαση και ανατρεπτική για τη λειτουργία των ΟΤΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, η οποία αποσαφήνισε ότι το κόμμα της θα το καταψηφίσει. Η Πλεύση Ελευθερίας δεν συναινεί «με τις ανατρεπτικές αλλαγές στη λειτουργία των δήμων», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του κόμματος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και ημετέρους και σε αυτό το πνεύμα σχεδίασε και το νομοσχέδιο, το οποίο έφερε στη Βουλή στη σκιά των μεγάλων καταστροφών στη Θεσσαλία.

«Με αλαζονική συμπεριφορά παραβιάζετε κάθε έννοια δικαίου και αποφεύγετε τη φυσική παρουσία φορέων που θα ενημερώσουν τη Βουλή. Παρακάμψατε όλες τις αιτιάσεις όπως η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τα ζωοφιλικά σωματεία», σημείωσε. Επίσης, χαρακτήρισε επικίνδυνη τη διάταξη για την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, τονίζοντας πως ήδη το σχολικό περιβάλλον βάλλεται από τα κενά και την υποχρηματοδότηση.

Οι αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση, πέραν των εσπευσμένου χαρακτήρα, δεν είναι καν κοστολογημένες, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας και οργάνωσης αλλά κυρίως σε επίπεδο πολιτιστικό και κοινωνικό, έχει καταγγείλει η κ. Καραγεωργοπούλου και έχει επισημάνει ότι καταργούνται νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου χωρίς καν οικονομικές μελέτες. «Σε αδρές γραμμές εάν είχαν γίνει τέτοιες οικονομικές μελέτες θα μπορούσαν να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα της οικονομίας κλίμακας. Αυτά θα μπορούσαν να παράξουν ένα ουσιαστικό και επωφελές έργο ως πορίσματα για τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, των παιδικών σταθμών, των πολιτιστικών συλλόγων. Άρα, ουσιαστικά επιχειρείτε τι; Την ενίσχυση μιας υδροκέφαλης διοίκησης αντί να ενισχύετε την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης που οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον δημότη», υπογράμμισε η κ. Καραγεωργοπούλου.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας προειδοποίησε, εξάλλου, ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από τα νομικά πρόσωπα στους δήμους, ουσιαστικά είναι μεταβίβαση σε δημοτικές επιτροπές, σε περισσότερους αντιδημάρχους που θα έχουν οριστεί εφόσον ανήκουν στην πλειοψηφία.

«Έχει μιλήσει η Πλεύση Ελευθερίας, πάρα πολλές φορές στην προεκλογική περίοδο, για την ανάγκη πρόκλησης λογιστικού ελέγχου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, δυστυχώς, από προσωπική εμπειρία ενασχόλησης με τα κοινά στην Ανατολική Αττική, τουλάχιστον, στους περισσότερους δήμους της μεγάλης αυτής της Περιφέρειας τα κρούσματα και τα σκάνδαλα που έχουν καταγγελθεί, με ανάμειξη υπουργών σας μάλιστα, εκκωφαντικά επιβάλλουν έναν διαφορετικό προσανατολισμό στην αναγκαιότητα μεταβολών του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΟΤΑ», ανέφερε. Όπως πρόσθεσε, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια ώστε οι κανόνες δημοσίου λογιστικού που διέπουν τη λειτουργία των ΟΤΑ να εφαρμόζονται με τρόπο, ώστε να ελέγχονται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας τα οικονομικά είτε των επιτροπών είτε των δήμων ή των νομικών προσώπων που έχουν δημιουργήσει.

«Όλα αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει και περιθάλπει υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες που διώκονται για εγκλήματα», σημείωσε η κ. Καραγεωργοπούλου.

Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση ότι μετέρχεται μεθόδων για την εξυπηρέτηση ημετέρων, για τη συγκρότηση περιβάλλοντος αυλοκολάκων.

Νατσιός: Η δημογραφική πληγή είναι μόνιμο πένθος

Η δημογραφική μας πληγή είναι μόνιμο εθνικό πένθος και η κυβέρνηση βαυκαλίζεται για την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, ο κ. Νατσιός ζήτησε μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι», είπε ο πρόεδρος της Νίκης, για τα δημογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Μιλάμε για τη βιολογική εξάλειψη των Ελλήνων. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σιωπηλής άλωσης. Διψήφιο ποσοστό μείωσης γεννήσεων σε ένα χρόνο. Και οι θάνατοι σταθερά ψηλά. Ένα αρνητικό ισοζύγιο και μια πόλη σαν τη Χαλκίδα χαμένη σε ένα χρόνο», είπε ο Δημήτρης Νατσιός και πρόσθεσε: «Σβήνει ο ελληνισμός. Είμαστε ουραγοί στις γεννήσεις στην Ευρώπη. Και εμείς είμαστε εδώ να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα κρύψετε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την επιπλέον φορολόγηση, τα εργασιακά δικαιώματα που παραβιάζονται και συρρικνώνονται. Όλο και περισσότερο είναι απούσα η κυβερνητική μέριμνα για τη στήριξη της οικογένειας και των γεννήσεων. Έχουμε ύψιστο χρέος να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την επιβίωση των Ελλήνων. Η δημογραφική πληγή είναι μόνιμο εθνικό πένθος».

Ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε και στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι με την διαχείριση που έγινε, με «δεκανίκι» της κυβέρνησης τις δύο ψήφους της Ελληνικής Λύσης, «θα ξεχάσουμε και τα μαθηματικά που ξέρουμε για την πλειοψηφία των 3/5».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, ο κ. Νατσιός υπογράμμισε ότι προωθεί την υπερεξουσία και κατηγόρησε την κυβέρνηση για βαθιά περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφού επιμένει στην ψήφιση ενός σχεδίου νόμου παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Προειδοποίησε εξάλλου ότι υποβαθμίζεται η μειοψηφία και ο ρόλος της και ότι υποτάσσεται η αυτοδιοίκηση κάτω από την «κομματική μπότα».

Σχετικά Άρθρα