Ο Δημήτρης Κοντοπίδης στο τιμόνι του Europeal lung foundation

 Ο Δημήτρης Κοντοπίδης στο τιμόνι του Europeal lung foundation

Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού συνεδρίου για τα αναπνευστικά νοσήματα European Respiratory Society  (ERS) στο Μιλάνο, με περισσότερους από 20.000 επισκέπτες και με τους κορυφαίους επιστήμονες, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ασθενής με Κυστική Ίνωση από την Ελλάδα, ανέλαβε επίσημα τη ηγεσία του European Lung Foundation (ELF), για την επόμενη τριετία. 

Το ELF είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, στον οποίο ηγετικές θέσεις έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα ανά την Ευρώπη. Ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με τον αντίστοιχο επιστημονικό οργανισμό, το European Respiratory Society (ERS), με παρουσία γραφείων και προσωπικού σε τρεις χώρες (Βέλγιο, Αγγλία, Σουηδία).

Σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από εκπροσώπους ασθενών από διαφορετικές χώρες και αναπνευστικές παθήσεις, την ημέρα των ασθενών, ο προκάτοχος του Δημήτρη Κοντοπίδη στο ELF, KjeldHansen, τον παρουσίασε μετά από έξι μήνες προετοιμασίας για αυτήν τη θέση. Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τον Kjeld Hansen για την 6μηνη καθοδήγησή του, που στάθηκε ως μέντορας και δάσκαλος, ανεβάζοντας τον πήχη αρκετά ψηλά, παρουσίασε την επόμενη ημέρα την ακόλουθη εισαγωγική ομιλία:

«Εάν θέλουμε τώρα να δούμε ποιες είναι οι προκλήσεις των καιρών μας, θεωρώ ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει τον τρόπο που έχουμε υπηρεσίες υγείας. Στις μέρες μας, το νοσοκομείο δεν είναι στο νοσοκομείο, μεταφέρεται στο γραφείο, στο σπίτι, στην τσέπη μας, με τα διάφορα mobile & pocket devices. Τα RWD – τα δεδομένα μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε έγκαιρες προβλέψεις και στοχευμένη πρόληψη.  Η τεχνολογία μπορεί να μειώσει τις ανισότητες. Πλέον, ο ασθενής συμπεριφέρεται περισσότερο ως χρήστης με διαφορετικές προσδοκίες και χαρακτηριστικά. Θέλουμε οι λύσεις να είναι σχεδιασμένες για τον κάθε ασθενή, για αυτό  πρέπει να είναι στο κέντρο του σχεδιασμού της κάθε υπηρεσίας και ασθενοκεντρικών πολιτικών. Έτσι και η στρατηγική των επόμενων 3 ετών θα βασίζεται σε 3 αξίες: 

  1. PATIENT DRIVEN
    πολιτικές αποφάσεις και codesign υπηρεσίες με patient experts 
  2. EMPOWERING COMMUNITIES 

των ασθενών, των γιατρών και των ενδιαφερόμενων φορέων.

  1. MULTI KNOWLEDGE NETWORKS 

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προαγωγή συνεργασιών, υιοθετώντας καλές πρακτικές.”

Αναφερόμενος στην επικαιρότητα με πλημμύρες και φωτιές σε όλη την Ευρώπη πρόσθεσε:

«Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι ως άνθρωποι είμαστε συνδεδεμένοι με το περιβάλλον. Οι καταστροφές που συνέβησαν πρόσφατα, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αναδεικνύουν την κλιματική αλλαγή και τη σημασία της. . Το περιβάλλον, ο αέρας που αναπνέουμε, οι συνήθεις που έχουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των πνευμόνων μας. Για αυτό και μέρος της αποστολής μας είναι να προωθούμε περιβαλλοντικές πολιτικές». 

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες από διάφορες χώρες με τα εξής λόγια: «Θα ήθελα να καλέσω κάθε έναν από εσάς, είτε πρόκειται για ασθενείς με διάφορες αναπνευστικές παθήσεις, είτε για ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και επαγγελματικά υπόβαθρα, να πάρετε ενεργό μέρος  στο ταξίδι των τριών επόμενων ετών, να συν σχεδιάσουμε μαζί τις μελλοντικές μας μέρες για απεριόριστη ανάσα. Διότι γνωρίζετε καλύτερα, ότι στο ταξίδι της ζωής μας, κάθε ανάσα μετράει!».

Το 2021, ο Δημήτρης τιμήθηκε με το ετήσιο Βραβείο ELF, για την ακούραστη και επιμελή δουλειά του να βελτιώσει τη ζωή των συναδέλφων ασθενών με κυστική ίνωση, υποστηρίζοντας την καινοτομία και την έρευνα.

Η Δρ Pippa Powell, Διευθύντρια του ELF, σχολίασε: «Είμαστε απίστευτα τυχεροί που έχουμε ένα επιτυχημένο και συμπονετικό άτομο όπως ο Δημήτρης που εντάσσεται στην ELF ως Πρόεδρος και ανυπομονούμε πολύ για το τι θα φέρουν τα επόμενα τρία χρόνια». 

Σχετικά Άρθρα