Οριστικό αντίο στην ενίσχυση μετά το Market Pass 2: Γιατί δεν έγιναν όλες οι πληρωμές

 Οριστικό αντίο στην ενίσχυση μετά το Market Pass 2: Γιατί δεν έγιναν όλες οι πληρωμές

Η πρώτη πληρωμή του Market Pass 2 έγινε την περασμένη Παρασκευή (29/9), σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί, αλλά δεν αφορούσε όλους δικαιούχους. Όπως και να’ χει πρόκειται για την τελευταία καταβολή του επιδόματος καθώς έχει ανακοινωθεί ότι σταματάει και διατηρείται μόνο για τις πληγείσες περιοχές.

Όπως προβλεπόταν, σε πρώτη φάση η οικονομική ενίσχυση καταβλήθηκε στις 29/9 στους καταναλωτές που είχαν υποβάλει αίτηση κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον τα χρήματα δεν μπήκαν την Παρασκευή 29/9, είτε θα μπουν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, είτε πάει για τη δεύτερη πληρωμή σε λίγο παραπάνω από έναν μήνα.

Πλέον, απομένει μία ακόμη πληρωμή -η οποία θα είναι και η τελευταία- και αφορά:

  • Αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023.
  • Δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η νέα πληρωμή του Market Pass 2 θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Πόσα χρήματα δίνει το Market Pass

Η ενίσχυση είναι στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Αναλυτικά τα ποσά στον πίνακα:

market pass gov

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση καλύπτει το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, ενώ η παράταση για όλους μέχρι το τέλος του χρόνου τελικά «πάγωσε». Μάλιστα, το κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για τους κατοίκους στον Έβρο και στη Θεσσαλία, ενώ δεν αναμένεται νέος γύρος Market Pass στο μέλλον, βάζοντας οριστική «τελεία» σε ένα ακόμα επίδομα.

Σημειώνεται επίσης ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα στο κινητό χρησιμοποιείται μονάχα σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω κωδικούς που διαθέτουν POS:

  • 5411 – Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ
  • 5422 – Κρεοπωλεία
  • 5441 – Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
  • 5451 – Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
  • 5462 – Αρτοποιεία
  • 5499 – Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Όσοι έχουν επιλέξει την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα με όποιον τρόπο επιθυμούν, ωστόσο, θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης.

Πληρωμή Market Pass: Τι σημαίνει αν δεν δείτε τα χρήματα της ενίσχυσης

Υπάρχουν δύο (2) πιθανοί λόγοι που δεν έχει γίνει η πίστωση:

  • Το νέο Market Pass δίνεται βάσει των στοιχείων φορολογικών δηλώσεων 2023 (για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν εντός του 2022). Έτσι, ακόμα και αν βάσει των εισοδημάτων του 2021 ήταν κανείς δικαιούχος, είναι πιθανό να μην είναι εκ νέου δικαιούχος, εάν στη νέα φορολογική δήλωση παρουσιάζονται υψηλότερα εισοδήματα.
  • Εάν δεν έχει εκκαθαριστεί για τον οποιοδήποτε λόγο η φορολογική δήλωση του έως 25 Σεπτεμβρίου 2023, τότε η πίστωση θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Σχετικά Άρθρα