Επιταγή ακρίβειας και επέκταση market pass – Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για τις δύο ενισχύσεις

 Επιταγή ακρίβειας και επέκταση market pass – Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για τις δύο ενισχύσεις

Δύο σημαντικές ενισχύσεις βρίσκονται υπο εξέταση στο οικονομικό επιτελείο. Καταρχάς φουντώνουν τα σενάρια για γενική παράταση του market pass και όχι μόνο για τους δικαιούχους στον Έβρο και τη Θεσσαλία. Η δεύτερη ενίσχυση είναι η νέα επιταγή ακρίβειας για την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως είχε συμβεί και το 2022 στους οικονομικά ασθενέστερους. Μάλιστα η δεύτερη ενίσχυση, η νέα επιταγή ακρίβειας, είναι αρκετά ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Όσον αφορά στο Market Pass, για το τρίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος συνολικά καταβλήθηκαν 277 εκατ. ευρώ σε 2,61 εκατ. πολίτες. Οι περισσότεροι δικαιούχοι είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, ενώ σε αρκετούς εμφανίστηκαν το πρωί της Τρίτης 3 Οκτωβρίου.

Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με τα ερωτήματα πολλών δικαιούχων οι οποίοι ακόμα δεν έχουν δει τα χρήματα του market pass στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο, όσοι δεν έχουν λάβει το Market Pass, είτε δεν το δικαιούνται πλέον γιατί ανέβηκε το εισόδημά τους ή δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμα η δήλωσή τους επειδή την υπέβαλαν καθυστερημένα.

Εάν εμπίπτουν στη δεύτερη περίπτωση, οι δικαιούχοι θα πληρωθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Όσοι, έχουν καταθέσει αίτηση μετά τις 25 Σεπτεμβρίου ή την κατέθεσαν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ήταν η 31η Οκτωβρίου, θα δουν χρήματα έως τις 5 Νοεμβρίου στους λογαριασμούς τους. Θυμίζουμε ότι η οικονομική ενίσχυση αφορά σε όλους όσοι είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες ή υπέβαλαν νέα αίτηση έως τις 25 Σεπτεμβρίου, για να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή να μεταβάλουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Για το τρίμηνο που θα εξοφληθεί (Αύγουστος- Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) τα ποσά διαμορφώνονται σε 66 έως 300 ευρώ.

Όσοι επιλέγουν την πίστωση στον λογαριασμό τραπέζης λαμβάνουν το 80% των προβλεπόμενων ποσών, δηλαδή εν προκειμένω από 53 ευρώ μέχρι και 240 ευρώ για το τρίμηνο.

Επιταγή ακρίβειας

Η τελευταία επιταγή ακρίβειας ήταν ένα εφάπαξ επίδομα ύψους 250 ευρώ, το οποίο δόθηκε τα Χριστούγεννα του 2022. Με βάση το 2022, δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες.
  • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
  • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στη διεύθυνση
  • https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ)
  • Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Σχετικά Άρθρα