Λάσπη και καταστροφή: Η επόμενη μέρα σε Βόλο, Θεσσαλία, Φθιώτιδα φέρνει απόγνωση – Τεράστιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό

 Λάσπη και καταστροφή: Η επόμενη μέρα σε Βόλο, Θεσσαλία, Φθιώτιδα φέρνει απόγνωση – Τεράστιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό

Υπερχειλισμένα ποτάμια και χείμαρροι γεμάτοι φερτά υλικά, ολόκληρες γειτονιές μέσα στη λάσπη χωρίς νερό και ρεύμα συνθέτουν το σκηνικό της καταστροφής σε Μαγνησία ειδικά στον Βόλο, Θεσσαλία και Φθιώτιδα. Σπίτια και περιουσίες κατεστραμένα. Απολυτη καταστροφή και απόγνωση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους του Βόλου είναι ξανά η υδροδότηση καθώς το δίκτυο δεν πρόλαβε να «συνέλθει» από το πέρασμα της προηγούμενης κακοκαιρίας και αντιμετωπίζει ξανά τεράστιο πρόβλημα.

Δεκάδες οχήματα θαμμένα κάτω από τη λάσπη, κατεστραμμένοι δρόμοι και βουνά από φερτά υλικά είναι το σκηνικό που αντικρίζει κανείς στο Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα στα σχολεία θα παραμείνουν και την Παρασκευή κλειστά.

Στον Βόλο υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας για δεύτερη φορά τις τελευταίες 20 ημέρες, μετατρέποντας την πόλη σε απέραντο ποτάμι. Ο χείμαρρος «έσπασε» αρχικά στην περιοχή Οξυγόνο, μετά την οδό Μακρυγιάννη αλλά και στη γέφυρα του ΟΣΕ, όπου ξήλωσε τις γραμμές, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους. Στην οδό Ιερολοχιτών ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, έκλεισε ο δρόμος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη λόγω της πλημμύρας.

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλισε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Στις όχθες του ποταμού Αναύρου, στην διασταύρωση των οδών Αναλήψεως και Φιλιππίδη, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ υπόγεια και ισόγεια έχουν πλημμυρίσει, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν από τις λάσπες τις περιουσίες τους.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων.

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στον Περιφερειακό του Βόλου, όπου στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού έχει κλείσει ο δρόμος, όπως και στο ύψος του Καραγάτς, από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης, που έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ανοιχτό είναι το μεγάλο τούνελ του Περιφερειακού στην Γορίτσα, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με μεγάλη προσοχή λόγω των ειδικών συνθηκών.

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου από το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά.

Στην Αγριά έχουν καταστραφεί όλοι οι δρόμοι, πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει, επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν καταστραφεί, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα, το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές. Ίδιο σκηνικό και στα Άνω και Κάτω Λεχώνια, όπως και στα Πλατανίδια. Έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο στην Παιδόπολη και στην Αγριά, ενώ δεν υπάρχει οδική σύνδεση με τον Βόλο, όπως επίσης και του Νότιου Πηλίου με την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να καθαρίσουν την περιοχή και να απομακρύνουν πέτρες, χώματα, ακόμη και τούβλα. “Κανένας δεν έχει έρθει. Και ούτε θα έρθει κανένας” αναφέρει ένας κάτοικος της Αγριάς, που προσπαθεί ολομόναχος να σκουπίσει τις λάσπες έξω από το σπίτι του.

Αντίστοιχες εικόνες και στα δυτικά προάστια του Βόλου, με καταστροφές στις Αλυκές, τα Πευκάκια, την Κριθαριά, τον Άγιο Γεώργιο Κυνηγών και το Μάραθο. Στις Αλυκές έσπασαν χείμαρροι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και οικιακός εξοπλισμός.

Καταστροφές έχουμε επίσης στη Μακρυνίτσα, η οποία είναι επίσης αποκλεισμένη οδικά.

Στους δρόμους του Βόλου κυκλοφορούν πάρα πολλά στρατιωτικά οχήματα, ενώ στο λιμάνι βρίσκεται και το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Ικαρία» για συνδρομη και παροχή βοήθειας εάν χρειαστεί.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Χαρακτηριστική η μαρτυρία πλημμυροπαθούς στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας στην ΕΡΤ.

  • «Δεύτερη φορά, θα πεθάνουμε, για όνομα του Θεού (…) Πάρα πολύ νερό. Πνίγηκε το χωριό, πνίγηκε ο Πλατύκαμπος πάλι. Τι να πω, δεν ξέρω. Έχουμε καταστραφεί τελείως. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη. Εύβοια, Καρδίτσα, νομός Λάρισας. Η Θεσσαλία διαλύθηκε. Τα χωράφια μας έχουν δύο μέτρα νερό. Τι να κάνουμε; Χρωστάμε, έχουμε γραμμάτια. Έχουμε οικογένειες, παιδιά και εγγόνια. Κάτι πρέπει να γίνει. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να φάει. Καταλαβαίνετε; Δεν έχει χρήματα. Δεν έχω χρήματα. Υπάρχουν άνθρωποι στον Πλατύκαμπο που δεν έχουν που να κοιμηθούν και πού να φάνε. Πάμε τώρα στο σπίτι μου να δείτε πόσα άτομα έχω». 

Συγκλονιστικές οι εικόνες και στη Λάρισα, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και καλλιέργειες. Προβλήματα προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές, όπως οι δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων.

Απουσία κρατικού μηχανισμού, στην περιοχή του Πλατύκαμπου-Χάλκης στη Λάρισα, οι κάτοικοι της περιοχής έσκαψαν με μηχανήματα τον δρόμο στον Γκουσμπασανιώτη για να εκτονωθεί η πίεση του νερού.

Απελπισία και στην Καρδίτσα για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι κάτοικοι σε Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Αστρίτσα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Ο Παλαμάς δοκιμάζεται εκ νέου με τους πολίτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, γιατί υπερχείλισε ο ποταμός Σοφαδίτης, ενώ δεκάδες ηλικιωμένοι  βρήκαν καταφύγιο στο δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια 

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια. Σπίτια πλημμύρισαν και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων ήταν συνεχείς, κυρίως στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. 

Τέσσερα χωριά αποκόπηκαν σε Ιστιαία- Αιδηψό, καθώς μεγάλος όγκος νερού έπεσε από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Πολλές περιοχές, όπως τα Μετόχι, Σπαθάρι, το μισό Προκόπι, έμειναν χωρίς ρεύμα.

Δρόμοι έγιναν απροσπέλαστοι από τα νερά, από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, όπου έπεσε δέντρα και καλώδια.. Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια ήταν αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επέτρεπαν.

Σε πολλές περιπτώσεις τα συνεργεία της πυροσβεστικής δεν μπορούσαν να φτάσουν στα χωριά. Η υπηρεσία κλήθηκε σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο, που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχείρησαν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.

Έκτακτη ανάγκης σε περιοχές της Β. Εύβοιας και της Βοιωτίας 

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Λιχάδος του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και οι Δημοτικές Ενότητες Διστόμου και Αντίκυρας του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 27-09-2023 στις ανωτέρω περιοχές.

Οι Δημοτικές Ενότητες Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρεών του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, είναι ήδη κηρυγμένες με σχετική Απόφαση για έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) τα οποία εκδηλώθηκαν στις 04-09-2023 στις ανωτέρω περιοχές με ημερομηνία λήξης ισχύος της ανωτέρω Απόφασης την 04-03-2024.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ 

Δραματικές ώρες έζησαν πολίτες και στη Φθιώτιδα, που βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Χωριά πλημμύρισαν ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο. Οι αρχές στη Λαμία προσπαθούσαν να ενισχύσουν τα αναχώματα στον Σπερχειό, με δεκάδες φορτηγά να ξεφορτώνουν υλικό για τη στήριξή τους.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετώπισε σοβαρό κίνδυνο, ήταν ετοιμότητα για την περίπτωση εκκένωσης. 

Προληπτικά, 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα.  

Σχετικά Άρθρα