ΑΔΑΕ: Φωτιές άναψαν οι προωθούμενες αλλαγές μια μέρα πριν τη συνεδρίαση για τις υποκλοπές – Συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων- Καταγγελία Ανδρουλάκη

 ΑΔΑΕ: Φωτιές άναψαν οι προωθούμενες αλλαγές  μια μέρα πριν τη συνεδρίαση για τις υποκλοπές – Συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων- Καταγγελία Ανδρουλάκη

Η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης των προέδρων, η οποία συνεδριάζει σήμερα – ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ για ΕΥΠ και υποκλοπές – προκειμένου να προχωρήσει σε αντικατάσταση μελών της ανεξάρτητης Αρχής, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα άναψε φωτιές η επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου να προτείνει μία αμιγώς γαλάζια σύνθεση για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων.

Για να γίνουν οι αλλαγές αρκεί να βρεθεί ένα «πρόθυμο» κόμμα, αφού απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, οπότε δεν αρκούν οι γαλάζιοι ψήφοι. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση γίνεται προσπάθεια «εκκαθάρισης» στελεχών της ΑΔΑΕ που δεν… βολεύουν τα κυβερνητικά σχέδια για απόλυτο έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών και υπηρεσιών της χώρας.

Απώτερος στόχος είναι η απομάκρυνση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, ο οποίος έχει δημιουργήσει αρκετές φορές πονοκέφαλο στην κυβέρνηση ειδικά με το θέμα των υποκλοπών και την πίεση προς την ΕΥΠ. Και το πράττει, όχι απλώς διατηρώντας, αλλά αναβαθμίζοντας τον ρόλο του μοναδικού μέλους της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, με το οποίο ο κ. Ράμμος έχει κάκιστες σχέσεις. «Αν τελικά το συγκεκριμένο μέλος της ΑΔΑΕ προαχθεί σε αντιπρόεδρο, τότε «δεν θα επιτρέπει στον Χρ. Ράμμο να ασκεί τα καθήκοντά του», σημειώνουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. Επιδιώκεται ταυτόχρονα να σώσει και την ελεγχόμενη από αυτό ΕΥΠ από την επιβολή υψηλού προστίμου για τις παρακολουθήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε την αξιοπιστία της Υπηρεσίας εκθέτοντας κατ’ επέκταση την κυβέρνηση για το σκάνδαλο.

«Η εισήγηση του Ράμμου είναι να επιβληθεί πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ επειδή αρνείται να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ, δίνοντας τον φάκελο που αιτιολογούσε η κ. Βλάχου την παρακολούθηση και του δικού μου κινητού και γιατί είμαι εθνικός κίνδυνος. Μάθαμε πριν από λίγο πως έρχεται αύριο αιφνιδιαστικά η αντικατάσταση μελών της ανεξάρτητης Αρχής στη Διάσκεψη. Μία ακόμη σύμπτωση που αθροίζεται στις προηγούμενες», ανέφερε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης και διερωτήθηκε αν πρόκειται για «τυχαίες συμπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιφρουρηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία». Επιπλέον, μιλώντας για τις υποκλοπές, έκανε λόγο για μια «δυσώδη υπόθεση με μόνο στόχο να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες Μητσοτάκη και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι έχει λήξει η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ και ότι πρόκειται για μία διαδικαστική εξέλιξη. Υπονόησε δε, πως πρόκειται για επικοινωνιακό σκηνικό, καθώς, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ γνώριζε γι’ αυτή την αλλαγή.

Αμέσως μετά εισήλθε στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο κ. Βορίδης άφησε αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, διερωτώμενος από πού γνωρίζει το πρόστιμο που έχει προτείνει η ΑΔΑΕ. «Από πού το ξέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Έχει πληροφόρηση; Εμείς δεν έχουμε», είπε, σχολιάζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βαθιά εκτεθειμένος.

Με δεδομένο ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ο πήχης των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων έπεσε στα 3/5, για να μπορέσει η κυβερνητική πλειοψηφία να ολοκληρώσει τη μεθόδευσή της, θα πρέπει να βρει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης για να περάσει τις αλλαγές στη σύνθεση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ. Πλην των τριών παραπάνω κομμάτων που είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν, μοιραία τα φώτα πέφτουν στην Πλεύση Ελευθερίας, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Το ίδιο ισχύει και για τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ, για την προεδρία του οποίου, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτείνει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η παρέμβαση Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής

Θέλω να σας ενημερώσω για μια ακόμη “σύμπτωση” στην υπόθεση των υποκλοπών. Μια υπόθεση που πάνω από έναν χρόνο  ταλανίζει τη πατρίδα μας.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, της ανεξάρτητης αυτής αρχής, για το θέμα, που αφορά στην ΕΥΠ. 

Η εισήγηση του Προέδρου της Αρχής είναι ένα πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ, γιατί δεν δέχθηκε να συνεργαστεί με την ανεξάρτητη αρχή, δίνοντας τον αιτιολογικό φάκελο που δικαιολογούσε – κατά την εισαγγελέα κ. Βλάχου- και την υποκλοπή και την παρακολούθηση του κινητού μου τηλεφώνου. 

Ενώ, λοιπόν, η  επίμαχη αυτή συνεδρίαση είναι την Παρασκευή, μαθαίνουμε πριν από λίγο ότι αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων έρχεται αιφνιδιαστικά η αντικατάσταση μελών της ανεξάρτητης αρχής. 

Είναι μια ακόμη “σύμπτωση”, που αθροίζεται σε συνέχεια των προηγούμενων “συμπτώσεων”. 

“Σύμπτωση” η παρακολούθηση και μέσω ΕΥΠ και Predator. Δεν έχουν το Predator, αλλά μαζί παρακολουθούσαν. 

“Σύμπτωση” ότι δεν έδωσαν στην ΑΔΑΕ τον φάκελο από την ΕΥΠ,  που με παρακολουθούσε ως δήθεν “εθνικό κίνδυνο”, γιατί πρέπει να δικαιολογήσουν ποιος είναι ο “εθνικός κίνδυνος” που επικαλείται η κ. Βλάχου. 

Και η απάντηση της επόμενης “σύμπτωσης” είναι οι ημερομηνίες: Από την αρχή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μέχρι και την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Άλλη μια “σύμπτωση”: Στις 26 Ιουλίου από αυτό το βήμα σας κατέθεσα τον φάκελο μιας άλλης ανεξάρτητης αρχής, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του κ. Μενουδάκου, η οποία επί της ουσίας λέει ότι υπήρχαν πολλαπλά κρούσματα με το Predator. Ρώτησα τότε το σώμα αν υπάρχουν άλλοι υπουργοί ή βουλευτές, που παρέλαβαν αντίστοιχο ενημερωτικό φάκελο. Εσάς στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέγατε ότι υπάρχουν θύματα και σε εσάς. Στη Νέα Δημοκρατία. Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν; Να καταθέσουν τους φακέλους. Δεν κατατέθηκε τίποτα. 

Εδώ, λοιπόν, μετά από αυτές τις τυχαίες “συμπτώσεις” αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία μας, οι θεσμοί μας, το κράτος δικαίου δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να περιφρουρηθούν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση. Είναι επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία.

Αυτή, λοιπόν, η κυβέρνηση μετά από αυτή τη συνέχεια των “συμπτώσεων” έρχεται μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της ανεξάρτητης αρχής να αντικαταστήσει μέλη. 

Για εμάς τα πράγματα είναι αποκαλυπτικά. 

Θέλω να απευθυνθώ σήμερα στον ελληνικό λαό και να πω ότι σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, δυστυχώς -απ’ ό,τι φαίνεται – η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συγκαλύψει  όχι μόνο τους ανιψιούς, όχι μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και την ίδια την ΕΥΠ. 

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με όλη μας τη δύναμή, καθημερινά για να καταλάβουν οι πολίτες ποια είναι η δημοκρατική παράταξη που περιφρουρεί τους θεσμούς και τη δημοκρατία και ποια είναι η κυβέρνηση που τους υπονομεύει καθημερινά, με μόνο στόχο να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Απαντώντας στον παριστάμενο Υπουργό Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε:

Δηλαδή μας λέτε ότι είναι μια ακόμη “σύμπτωση” μέσα σε όλες αυτές τις “συμπτώσεις”, που ζήσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Λέτε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε μια ακόμη “σύμπτωση” μια μέρα πριν τη συζήτηση στην ανεξάρτητη αρχή με την εισήγηση να μπει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ, που δεν έδωσε τον φάκελο, που τάχα δικαιολογούσε γιατί είμαι ‘’εθνικός κίνδυνος’’.  Μια μέρα πριν αντικαθιστάτε μέλη για να φρενάρετε τη διαδικασία. Και σας λέω, λοιπόν, ευθέως ότι είστε επικίνδυνοι για τους θεσμούς και τη δημοκρατίαΕίστε μια κυβέρνηση, που πρέπει άμεσα να λογοδοτήσει για αυτό το σκάνδαλο, που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα.

Οι αλλαγές στο ΕΣΡ

Από εκεί και πέρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα προταθούν:

-Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο κανάλι ONE, Γιάννης Πολίτης σε θέση Αντιπροέδρου,

-πρώην υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης (μέλος),

-Ευτύχης Παλλήκαρης, ο οποίος διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την εκλογική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 (μέλος),

-δημοσιογράφος Δημήτρης Σταυρόπουλος (μέλος),

-δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός (μέλος),

-δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Σπυρίδων Χρυσοφώτης (μέλος) και

-αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Πέτρος Τριανταφυλλίδης (μέλος),

-Στέφανος Δέτσης, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.