ΣΥΡΙΖΑ: Διεργασίες στην κεντροαριστερά μετά την εκλογή Κασσελάκη – Φυγόκεντρες τάσεις, γρίφος η στάση Τσακαλώτου

 ΣΥΡΙΖΑ: Διεργασίες στην κεντροαριστερά μετά την εκλογή Κασσελάκη – Φυγόκεντρες τάσεις, γρίφος η στάση Τσακαλώτου

Τις επόμενες κινήσεις ετοιμάζει η Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με δεκάδες στελέχη της οδεύουν προς ηρωική έξοδο την ώρα που ο κ. Κασσελάκης ρίχνει γέφυρες σε Κοτζιά και κεντροαριστερά. Οι διεργασίες είναι ένοτνες στο χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο πρόεδρο του κόμματος να σηματοδοτεί και τη στροφή της Κουμουνδούρου σε λιγότερο ριζοσπαστικές και σίγουρα πιο κεντρώες θέσεις.

Αρχίζοντας από τα αριστερά του πολιτικού τόξου από την εκλογή του κ. Κασσελάκη και έπειτα πολλές δυνάμεις άρχισαν να μετατοπίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ σε πιο αριστερά σχήματα με το ΚΚΕ να γίνεται ο πρώτος υποδοχέας αυτής της μετακίνησης όπως καταγράφεται και δημοσκοπικα. 

  • Στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό έχει χτυπήσει πολλά καμπανάκια και ήδη  πολλά από τα στελέχη της κίνησης των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκονται σε τροχιά εξόδου από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πυρά Φίλη και Σκουρλέτη δίνουν τον τόνο που επικρατεί στο εσωτερικό της Αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

  • Η εσωκομματική αντιπολίτευση ωστόσο κινείται με δυο ταχύτητες. Τους εντός Βουλής και τους εκτός Βουλής με το  ρόλο που θα επιλέξει να διαδραματίσει ο κ. Τσακαλώτος να παραμένει ένας γρίφος.  Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος, ούτε όμως ότι θα κινηθεί διασπαστικά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο αίσθηση προκαλούν οι φήμες για επαφές του με πρόσωπα του χώρου της ευρύτερης αριστεράς με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη ως το πρόσωπο με το οποίο δεν αποκλείεται να αναζητηθεί σημείο επαφής.   

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ

Η εκλογή αναμφίβολα ανακατεύει πολύ την πολιτική τράπουλα και εν μέσω έντονων διεργασιών και οχι τυχαία ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παντρεύει την κοινωνική ατζέντα του με τις επερχόμενες κάλπες του Οκτωβρίου.

  • Η κίνηση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Ιωακειμίδη να μπει στο ίδιο κάδρο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν μέχρι και την περασμένη εβδομάδα απέφευγε οποιαδήποτε ταύτιση με την Κουμουνδούρου είναι άκρως δηλωτική της αναστροφής του κλίματος που επικρατεί πλέον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να παρακολουθούν άλλο αμέτοχοι επισημαίνουν ακόμη και κορυφαία στελέχη που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο. 

Την ώρα μάλιστα που ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει ως ορόσημο τις εθνικές εκλογές για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεχόμενος μάλιστα και εσωκομματικά πυρά από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ο οποίος επιμένει ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να έχει ορίζοντα μακρύτερο από τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει μικρούς αλλά βραχυπρόθεσμους στόχους για εκλογική ανάκαμψη ξεκινώντας από τη μάχη της επόμενης εβδομάδας στις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες.

Στην ατζέντα του κ. Κασσελακη μάλιστα βρίσκεται ήδη και τρίτη επίσκεψη στη σκληρά δοκιμαζόμενη κεντρική Ελλάδα. Στη Θεσσαλία οπου θα βρεθεί θα μεταβεί και για ένα πρόσθετο λόγο για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος κατεβαίνει με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.

Κοτζιάς, η επιστροφή;

Και ενώ ήδη παρατηρούνται φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να τρέχει και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και να ρίχνει γέφυρες στη κίνηση Πράττω του Νίκου Κοτζιά.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από το περιβάλλον του νέου προέδρου το φλερτ με τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι έντονο και η πολιτική κίνηση του πρώην υπουργού εξωτερικών θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες για να λάβει τις αποφάσεις της για τον αν και πως μπορεί να ευοδωθεί μια μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μηνύματα όμως είναι αντιφατικά που εκπέμπονται από τον κ. Κασσελακη και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Ένα κύμα σύγχυσης διαπέρασε οριζόντια την Κουμουνδούρου όταν ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα Πάνος Καμένος ανέβασε φωτογραφία του με το δεξί χέρι του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Πολλοί αναρωτούνται αν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτικό φλερτ του κ. Καμμένου με τον Στέφανο Κασσελάκη ωστόσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη συνύπαρξη και πάλι στον ίδιο φορέα του πρώην υπουργού Άμυνας και του Νίκο Κοτζιά.  

Σχετικά Άρθρα