ΕΕ: “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία στο μεταναστευτικό” – Πάνω από 10δισ. ευρώ έχουν δοθεί ως παροχή βοήθειας

 ΕΕ: “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία στο μεταναστευτικό” – Πάνω από 10δισ. ευρώ έχουν δοθεί ως παροχή βοήθειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε γραπτή δήλωση με αφορμή τη δημοσίευση της έβδομης από τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με «τη στήριξη της Ένωσης προς την Τουρκία σε σχέση με τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής που φιλοξενεί».

Σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε βασικούς τομείς όπως οι βασικές ανάγκες, η εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνικοοικονομική στήριξη, οι δημοτικές υποδομές και η ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία «συνεχίζει να φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στον κόσμο και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία επικαλείται τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι ο οποίος είπε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία. Η Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση στα κράτη μέλη για τη συνέχιση της κινητοποίησης της στήριξης και μετά το 2023, σύμφωνα με την πραγματικότητα επί τόπου και ως σημαντική επένδυση στη σταθερότητα και την ασφάλεια. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών θα ολοκληρωθούν γρήγορα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΕ:

«Το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, συνέχισε να στηρίζει τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Όπως συμπεραίνει η έβδομη ετήσια έκθεση της διευκόλυνσης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε βασικούς τομείς όπως οι βασικές ανάγκες, η εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνικοοικονομική στήριξη, οι δημοτικές υποδομές και η ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων, σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

Από το 2011, η ΕΕ έχει διαθέσει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Έχει εκταμιεύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ από το 2016 στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ έχουν ήδη δεσμευτεί 2,2 δισ. ευρώ από τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί έως το 2023. Τα υπόλοιπα θα προγραμματιστούν το 2023 και θα αντιμετωπίσουν επίσης τις συνέπειες των καταστροφικών σεισμών του Φεβρουαρίου 2023.

Η έκθεση παρουσιάζει σημαντικά επιτεύγματα από την ίδρυση της διευκόλυνσης στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας:

Βασικές ανάγκες: περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν λάβει άμεση στήριξη, μέσω ενός προγράμματος που παρέχει μηνιαία βοήθεια σε μετρητά μέσω ενός συστήματος χρεωστικών καρτών. Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών παρέχει επίσης μηνιαία οικονομική στήριξη στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος παρόμοιου με το τουρκικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης,

Εκπαίδευση: πάνω από 747.000 παιδιά από τη Συρία είχαν εγγραφεί στην επίσημη εκπαίδευση μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και 811.181 παιδιά έχουν επωφεληθεί από ένα πρόγραμμα της ΕΕ που υποστηρίζει την εγγραφή και τη φοίτηση των παιδιών προσφύγων στα σχολεία. Μέχρι σήμερα έχουν αναβαθμιστεί πάνω από 12.000 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και έχουν κατασκευαστεί συνολικά 117 σχολεία,

Υγεία: λειτουργούν δύο νοσοκομεία και 187 κέντρα υγείας μεταναστών και περίπου 4.000 άτομα υγειονομικού προσωπικού εργάζονται σε εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από την ΕΕ,

Δημοτικές υποδομές: η διευκόλυνση χρηματοδοτεί 36 εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και στερεών αποβλήτων και 26 εγκαταστάσεις για τη νεολαία και τον αθλητισμό. Η κατασκευή μιας εγκατάστασης μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων στο Γκαζιαντέπ ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2021.

Επαγγελματική κατάρτιση: Παρέχονται επιχορηγήσεις σε επιχειρηματίες και κατάρτιση σε θέματα επιχειρηματικότητας τόσο σε νεοσύστατες επιχειρήσεις Σύρων προσφύγων όσο και σε επιχειρήσεις της κοινότητας υποδοχής και σε υφιστάμενους επιχειρηματίες. Περισσότερες από 26.000 γυναίκες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία βραχυπρόθεσμη επαγγελματική κατάρτιση, ενώ περίπου 40.000 γυναίκες έχουν επωφεληθεί από υπηρεσίες συμβουλευτικής απασχόλησης. Περίπου 25.000 ενήλικες γυναίκες πρόσφυγες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς μαθήματα τουρκικής γλώσσας,

Διαχείριση συνόρων: Η διευκόλυνση χρηματοδότησε δύο έργα συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας έρευνας και διάσωσης της τουρκικής ακτοφυλακής και τη διαχείριση των επιστροφών από την ΕΕ. Και τα δύο έργα έχουν ολοκληρωθεί.

  • Περισσότερα από 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για βασικές ανάγκες και κοινωνικοοικονομική στήριξη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της αυτοδυναμίας των προσφύγων και επιτρέποντας τη σταδιακή μετάβαση από την εξάρτηση από την κοινωνική βοήθεια σε αυξημένη αυτοδυναμία και ευκαιρίες διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν λάβει άμεση στήριξη, κυρίως μέσω του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης (ESSN), ενός προγράμματος ανθρωπιστικής κοινωνικής βοήθειας που παρέχει μηνιαία βοήθεια σε μετρητά μέσω χρεωστικής κάρτας.

Συνολικά, η διευκόλυνση διέθεσε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα προτεραιότητας της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων 545 εκατ. ευρώ για εκπαιδευτικές υποδομές και περισσότερα από 181 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 800 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την υγεία, ιδίως μέσω του έργου SIHHAT, το οποίο υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Υγείας στις προσπάθειές του να παρέχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στους πρόσφυγες.

Στον τομέα των δημοτικών υποδομών, διατέθηκαν 380 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης. Διάφοροι δήμοι υποστηρίχθηκαν με την παροχή βασικών δημοτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης και της αποχέτευσης και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και εγκαταστάσεων για τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων, στο πλαίσιο των πρόσθετων 3 δισ. ευρώ για το 2021-23, η ΕΕ διέθεσε 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της διαχείρισης της μετανάστευσης και του ελέγχου των συνόρων και 220 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκαν το 2022 για να βοηθήσουν την Τουρκία να αντιμετωπίσει την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα ανατολικά σύνορά της, μέσω της παροχής εξοπλισμού, τεχνικής βοήθειας και κατάρτισης.

Ιστορικό

Η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες για τη φιλοξενία και την αντιμετώπιση των αναγκών περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων, του μεγαλύτερου αριθμού στον κόσμο.

Η συνολική βοήθεια της ΕΕ που χορηγήθηκε στους πρόσφυγες στην Τουρκία από το 2011 ανέρχεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει 345 εκατ. ευρώ σε προσφυγική βοήθεια που κινητοποιήθηκε μεταξύ 2011 και 2016, 6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης μεταξύ 2016 και 2019, 535 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση-γέφυρα το 2020 και 3 δισ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση το 2021-2023.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή είχε συνάψει σύμβαση για το πλήρες επιχειρησιακό κονδύλιο της διευκόλυνσης, η οποία θεσπίστηκε το 2016. Από το συνολικό ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Από τα πρόσθετα 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 2,2 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί μέχρι σήμερα στους τομείς των βασικών αναγκών και της κοινωνικοοικονομικής στήριξης, της εκπαίδευσης, της διαχείρισης των συνόρων, καθώς και της προστασίας. Τα υπόλοιπα 630 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται για το 2023.»

Σχετικά Άρθρα