Δραματικές εικόνες στη Βόρεια Εύβοια – Μεγάλες καταστροφές σε Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές – Πλημμύρες σε Βλοχό, Πήλιο (εικόνες, vid)

 Δραματικές εικόνες στη Βόρεια Εύβοια – Μεγάλες καταστροφές σε Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές – Πλημμύρες σε Βλοχό, Πήλιο (εικόνες, vid)

Η Βόρεια Εύβοια βρίσκεται στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινόμενων, με υψηλά ποσοστά νερού. Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με evima.gr, στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στην Βατερή (260 χιλιοστά), στην Ιστιαία (226 χιλιοστά) και στη Μακρυκάπα (203 χιλιοστά). Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχής έως το απόγευμα της Τετάρτης 27/09.

Στη Λίμνη Εύβοιας, την ίδια ώρα, η λάσπη από τα βουνά έχει κατέβει μέχρι τη θάλασσα, εξαιτίας των ορμητικών χειμάρρων.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, έκανε λόγο για δραματική κατάσταση στην περιοχή και για τεράστιες καταστροφές στις Ροβιές, όπως και στο Μαντούδι και στο Μετόχι.

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει, με ιδιαίτερα προβλήματα στις Ροβιές, όπου φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό, πλημμυρίζοντας τουλάχιστον 40 οικίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Από τις Ροβιές μέχρι τη Λίμνη, έχει γεμίσει από φερτά υλικά, καθώς ολόκληρο το βουνό έχει μεταφερθεί μέσα στους οικισμούς.

Η Πυροσβεστική ανέφερε ότι έχουν πλημμυρίσει σπίτια και ότι κάτοικοι της περιοχής εγκλωβίστηκαν κοντά σε χειμάρρους. Επιχείρησε στο σημείο ώστε να εντοπίσει και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους.

Απίστευτες είναι οι εικόνες που καταγράφονται στη Λίμνη Ευβοίας, με λάσπη, που κατέβηκε από τα βουνά εξαιτίας των ορμητικών νερών, να φτάνει ως τη θάλασσα. Μάλιστα, έχει κατέβει τόση λάσπη που άλλαξε το χρώμα των νερών. Επίσης, οι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει με νερά.

  • Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή.

  • Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση, που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή, ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν τη μεγάλη πίεση που δέχονται.

«Το φαινόμενο είναι έντονο από άκρη σε άκρη σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «η Βόρειος Εύβοια δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά. Τα φαινόμενα είναι ακατάπαυστα έντονα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Μάλιστα, ο ίδιος για να φτάσει στη Β. Εύβοια αναγκάστηκε να περάσει από την Αρκίτσα στην Αιδηψό, μιας και είναι κομμένη η συγκοινωνία στην περιοχή Δερβένι.

Βροχόπτωση στην πλημμυρόπληκτη κοινότητα του Βλοχού στην Καρδίτσα

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μια φορά.

Βροχόπτωση στην πλημμυρόπληκτη κοινότητα της Καρδίτσας | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISS
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISS
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISS

ΒΟΛΟΣ

Ποτάμια οι δρόμοι στο Βόλο. Λίγο πριν τις 19:00 εστάλη μήνυμα για απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Οριακή κατάσταση σε κάποια σημεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου»

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Δημήτρη Ραμματά, τα ρέματα και τα ποτάμια έχουν φουσκώσει και πάλι, μετά την έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε στην περιοχή μετά το μεσημέρι. Ο ίδιος ανέφερε στην επικοινωνία του με τοπικό μέσο ότι ειδικά σε Χόρτο και Πλατανιά η κατάσταση είναι οριακή, θέματα υπάρχουν και πάλι στη Μηλίνα, ενώ ήταν θετικό το ότι η βροχόπτωση περιορίστηκε κάπως νωρίς το απόγευμα.

«Έχουμε μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου αλλά και μισθωμένα σε όλο το μήκος του Δήμου. Αυτήν τη στιγμή επιχειρεί ένα μηχάνημα στον πλαϊνό αποστραγγιστικό αυλάκι του Χόρτου, γιατί προκλήθηκε πρόβλημα με φερτά υλικά από το νερό» σημείωσε, ενώ δεν καταγραφόταν κάποιο έντονο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, με το Χόρτο ωστόσο να μένει χωρίς ρεύμα και συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ να οδεύει προς την περιοχή.

Σχετικά Άρθρα