Εύβοια:Πλημμύρισαν σπίτια, έκλεισαν δρόμοι, φούσκωσαν τα ποτάμια – Χάος σε Μαντούδι και Ροβιές – Στη μάχη οι Ένοπλες Δυνάμεις

 Εύβοια:Πλημμύρισαν σπίτια, έκλεισαν δρόμοι, φούσκωσαν τα ποτάμια – Χάος σε Μαντούδι και Ροβιές – Στη μάχη οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η πολύπαθη Εύβοια φαίνεται ότι βρίσκεται γι άλλη μια φορά στο μάτι της κακοκαιρίας καθώς τις τελευταίες ώρες εκδηλώνονται ισχυρά φαινόμενα τα οποία προκαλούν προβλήματα σε πολλές περιοχές.  Στην περιοχή έχουν προκληθεί πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των έντονων φαινομένων, καθώς σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να ρίχνονται στη «μάχη».

Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (27.09.23) ο κ. Βαρθακογιάννης στην ΕΡΤ, τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μεταβαίνουν στην Εύβοια, προκειμένου να συνδράμουν στη διάνοιξη των δρόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία Elias «χτυπά» ανελέητα το οδικό δίκτυο στα βόρεια της Εύβοιας. Οι δρόμοι θυμίζουν χείμαρρους και έχει κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι, από Προκόπι προς Πήλιο Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η υπηρεσία έχει δεχθεί 160 κλήσεις σε Εύβοια, Πελοποννησο και Αττική ενώ κατά τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο από υπερχείλιση χειμμάρων στη Βόρεια Εύβοια. Ειδικά για την Εύβοια διευκρίνισε ότι έχουν γίνει 50 κλήσεις – οι 20 για αντλήσεις δέντρων, οι 10 για κοπές δέντρων και οι πέντε για μετακίνηση ατόμων σε ασφαλή σημεία σε Πευκί, Ροβιές και Μαντούδι.

Το Μαντούδι στο «μάτι» της κακοκαιρίας

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο Μαντούδι είναι πολύ δύσκολη, με το 112 να στέλνει μήνυμα προς τους κατοίκους, την ώρα που το νερό στην περιοχή έχει φτάσει το ένα μέτρο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, που δοκιμάζουν την περιοχή από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

  • «Το νερό που έχει πέσει από τις τρεις το πρωί στο Δήμο Μαντουδίου είναι θα έλεγα για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και τον Daniel, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. 150 χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο το δήμο» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ενώ σχετικά με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σημείωσε πως «εστιάζονται κυρίως στην κοινότητα των Ροδίων, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί και στο υπόλοιπο τμήμα του δήμου και ο Κηρέας είναι έτοιμος να υπερχειλίσει, είναι οριακά και τα υπόλοιπα ποτάμια».

Επιπλέον έκανε έκκληση σε όλους τους δημότες αλλά και τους οδηγούς να μην μετακινούνται άσκοπα.

 Ερωτηθείς για το εάν έχουν γίνει εκκένωσης, ο ίδιος σημείωσε πως «δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όμως έχουμε πει σε αυτούς που είναι σε περιοχές οι οποίες είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε ασφαλή σημεία.

Τέλος, ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα δήλωσε πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί σε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός».

Φούσκωσε το ποτάμι στις Ροβιές

Στην περιοχή της Λίμνης οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει, ιδιαίτερα στις Ροβιές, καθώς φούσκωσε το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί κοντά σε χειμάρρους και η Πυροσβεστική προσπαθεί να τους εντοπίσει και να τους απομακρύνει.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Βατερή Ευβοίας κατέγραψε 198 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

– Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).
– Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).
– Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί από τη 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Σχετικά Άρθρα