Το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο των Financial Times για τον Κασσελάκη: “Από την Goldman, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ”

 Το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο των Financial Times για τον Κασσελάκη: “Από την Goldman, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ”

Για τους Financial Times, και μάλλον για πολλούς στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης, η “προϋπηρεσία” στην κατά Marc Roche* ” Η Τράπεζα” (Goldman Sachs) αποτελεί εύσημο. Γι’ αυτό και αφιερώνει (έκπληξη;) ικανό χώρο στην πρώτη της σελίδα για να αναφερθεί στη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη υπό τον τίτλο “From Goldman to Syriza leader”.

Η αλήθεια είναι πως η Goldman Sachs έχει τροφοδοτήσει το πολιτικό σύστημα πολλών χωρών με δικά της (πρώην) στελέχη. Από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που από πρωθυπουργός της Πορτογαλίας βρέθηκε στην προεδρία της Κομισιόν έως τον Ρίτσι Σούνακ, τον Μάριο Μόντι, τον Μάριο Ντράγκι και πολλούς ακόμα. Ο Εμανουέλ Μακρόν από την άλλη, εργαζόταν ως investment banker στην Rothschild & Cie Banque.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το αφιέρωμα των FT, δείχνει τον κ. Κασσελάκη μετά τη νίκη, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τίτλο «Οι Έλληνες Αριστεροί εξέλεξαν πρώην συνεργάτη της Goldman Sachs για αρχηγό».
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα:

«Ο Κασσελάκης εξασφάλισε ποσοστό μεγαλύτερο του 56% διαδεχόμενος τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα».

Υπογραμμίζεται δε ότι πριν από τη συμμετοχή του στις εσωκομματικές εκλογές, η εμπειρία του στην πολιτική ήταν πως υπήρξε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά δεν εκλέχθηκε. «Ο Κασσελάκης πέτυχε να πείσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν το μέλλον του κόμματος παρότι η διεύθυνση κατοικίας ήταν πρόσφατα στο Μαϊάμι και το βιογραφικό του περιελάμβανε που περιελάμβανε σταδιοδρομία στα χρηματοοικονομικά και τη ναυτιλία.

Σε λίγες μόλις εβδομάδες που είχε για την προεκλογική του εκστρατεία, ο Κασσελάκης βασίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα τετράλεπτο βίντεο στο Instagram με το οποίο ξεκίνησε την καμπάνια του, είπε ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως συνεργάτης της Goldman Sachs, είδε από πρώτο χέρι πώς το κεφάλαιο «αγόραζε φτηνά την εργασία των άλλων» και πώς «η αλαζονεία βγάζει χρήματα».

*To βιβλίο του Marc Roche από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: Ποια είναι αλήθεια η Goldman Sachs; Στις μέρες μας είναι Η Τράπεζα, μια παγκόσμια δύναμη. Τι είναι εκείνο που την κάνει ισχυρή; Η απόλυτη μυστικότητα. Αλλά και μια κάποια έπαρση, μια και βγήκε δυνατότερη από το κραχ του 2008, το οποίο μάλιστα την απάλλαξε από έναν βασικό της ανταγωνιστή: τη Lehman Brothers. Ο Marc Roche, ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στο Σίτι του Λονδίνου εδώ και είκοσι χρόνια, μας εισάγει στα ενδότερα αυτού του ναού του χρήματος. Ανακαλύπτουμε σχέσεις στενές, αλλά και κρυφές, με ορισμένες πολυεθνικές, όπως με τη διαβολική ΒΡ. Μαθαίνουμε πώς η τράπεζα αυτή, με τη μεγάλη δικτύωση αλλά και την αχαλίνωτη ροπή προς την κερδοσκοπία, βοηθά κράτη όπως την Ελλάδα να αποκρύψουν τα χρέη τους. Χρησιμοποιώντας μεθόδους νόμιμες, αν και όχι πάντα ηθικές, η τράπεζα οργανώνει επίσης σφοδρές επιθέσεις, όπως την επιτυχημένη επιθετική εξαγορά της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας Arcelor από τον ινδικό όμιλο Mittal το 2006. Η αντικειμενική και τεκμηριωμένη έρευνα του Marc Roche στρέφει τα φώτα σε έναν από τους στυλοβάτες του καπιταλισμού, μια τράπεζα που αποτελεί ένα από τα γρανάζια της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και τον φόβο και τρόμο των περισσότερων κυβερνήσεων. Αναδεικνύει την αθέατη όψη μιας αυτοκρατορίας όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ

Σχετικά Άρθρα