Τεμπονέρας: “Στην Αριστερά δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα, αλλά πίσω από ιδέες”

 Τεμπονέρας: “Στην Αριστερά δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα, αλλά πίσω από ιδέες”

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μία ημέρα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, υποστήριξε πως «στην Αριστερά δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα, αλλά πίσω από ιδέες». Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές οπλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με την απαραίτητη κοινωνική δυναμική για να προχωρήσει μια διαδικασία επανίδρυσης, ανασύνταξης, επανατοποθέτησης στο πολιτικό σκηνικό. Κάτι το οποίο πρέπει να καταλήξει, στην κατάθεση ενός κυβερνητικού σχεδίου, μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, καθότι δεν χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ τα κυβερνητικά του χαρακτηριστικά».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο επίλυσης των διαφορών, δεν περισσεύει κανείς την επόμενη ημέρα», συμπληρώνοντας: «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και της Έφης Αχτσιόγλου και των υπόλοιπων υποψηφίων, τόνωσε το ενδιαφέρον του κόσμου και έβαλε σε νέα βάση τη συζήτηση για το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Τεμπονέρας έχει πει πως «στην Αριστερά στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες, όχι πίσω από πρόσωπα» και σχετικά με αυτή τη φράση του σημείωσε τα εξής: «Ήμουν από εκείνους, δεν μπορώ να αναιρέσω τον εαυτό μου, που είχα επισημάνει έναν κίνδυνο ρευστοποίησης της διαδικασίας, υπό την έννοια ότι η άποψή μου ήταν έπρεπε να πάμε πρώτα σε ένα συνέδριο αυτοκριτικής και προοπτικής και να ακολουθήσει η προεδρική εκλογή. Τα συλλογικά όργανα αποφάσισαν διαφορετικά. Εξελίχθηκε η διαδικασία και άρα αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ζητούμενα. Το πρώτο είναι βεβαίως η εκλογή του προέδρου και το δεύτερο είναι ακριβώς το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε μια ιδεολογική, προγραμματική αλλά και οργανωτική επικαιροποίηση του πολιτικού φορέα».

«Αυτό που μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει μέσα από ένα συντεταγμένο συνέδριο, όπου εκεί και τα ιδεολογικά ζητήματα, δηλαδή ακριβώς το στίγμα, το πολιτικό, η φυσιογνωμία, η ταυτότητα, η στρατηγική, οι προτεραιότητες θα πρέπει να αποτυπωθούν. Βεβαίως, πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα το προγραμματικό. Αυτό δεν μπορεί να είναι δουλειά ενός προσώπου. Αυτό είναι δουλειά ενός φορέα και ενός συνεδρίου, το οποίο πρέπει να έχει μια σχέση αλληλοτροφοδοτούμενη με την κοινωνία» επεσήμανε χαρακτηριστικά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος εάν δεν τον εκπροσωπούν οι ιδέες και οι αξίες που θα παρουσιάσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, ο Διονύσης Τεμπονέρας απάντησε: «Στοιχιζόμαστε πίσω από τις αξίες τις ιδέες και τα οράματα. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα η διαδικασία. Αυτό είναι μια υπόθεση ενός συντεταγμένου κόμματος, το οποίο συλλογικά και δημοκρατικά θα αποφασίσει για τα ζητήματα αυτά άρα αυτό είναι το ζητούμενο της αμέσως επόμενης περιόδου, παράλληλα με την εκπόνηση ενός κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις. Υπό την έννοια αυτή, εγώ θεωρώ ότι στο πολιτικό αυτό εγχείρημα χωράνε πάρα πολλοί. Μπορεί κάποιοι να μη βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στη νέα προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι ενωμένοι να συνδιαμορφώσουμε τη νέα αυτή συνθήκη και βεβαίως να βρούμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε και μια κοινή συνισταμένη».

Όπως επισήμανε ο Διονύσης Τεμπονέρας, «στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την ίδρυσή του το 2013 και μετά, ανέκαθεν υπήρξε ένας τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, δεν υπήρξε ιδεολογική ομογενοποίηση. Αυτό είναι όμως το ζητούμενο της αμέσως επόμενης περιόδου». Στη συνέχεια, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Εάν θες να έχεις ένα συγκεκριμένο στίγμα πολιτικό και να δίνεις καθαρές απαντήσεις στα ζητήματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι πρέπει να απαντάς με ένα τρόπο καθαρό».

Στο ερώτημα εάν αυτό το άνοιγμα που έγινε και με την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη σπρώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τα Αριστερά περισσότερο προς το Κέντρο, ανησυχία που έχουν εκφράσει και πολλά ακόμη και ιστορικά στελέχη του κόμματος, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε: «Υπάρχει ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου δημοκρατικού προοδευτικού πόλου, όπου πράγματι και η Αριστερά και η ευρύτερη Κεντροαριστερά θα μπορούν σε προγραμματικές συγκλίσεις να συνθέσουν, να υπερβούν παλιές αντιθέσεις του παρελθόντος και να μπορέσουν πράγματι να σταθούν ως αξιωματική αντιπολίτευση και μετέπειτα κυβέρνηση σε αυτή τη νέα κατάσταση. Δεν μένω τόσο στους αυτόπροσδιορισμούς, αν είμαστε λίγο ή περισσότερο αριστερά. Μένω περισσότερο στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα μας προσδιορίσει τελικά όχι με βάση το τι νομίζουμε, τι θεωρούμε, αλλά με βάση αυτό που πραγματικά είμαστε, βάσει αυτού που οραματιζόμαστε. Θα κριθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αν η πρότασή μας αυτή κυρίως απαντά στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Ερωτηθείς για τη μεγαλύτερη ανησυχία του όσον αφορά στην επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Διονύσης Τεμπμονέρας απάντησε: «Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα οι συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργήσουν. Χρειαζόμαστε δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο, το οποίο μπορεί να λύσει υπαρκτές διαφορές που υπάρχουν όχι τώρα, αλλά και παλιότερες διαφορές μέσα στο κόμμα. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση των θέσεων. Χρειάζεται δηλαδή μια προγραμματική σύνθεση των απόψεων, προκειμένου να καταλήξουμε στο κυβερνητικό μας σχέδιο. Αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη και είναι και ο χρόνος να γίνει».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βιώνει ένα σοκ ηγεσίας με την παραίτηση από την προεδρία μιας εμβληματικής μορφής όπως ο Αλέξης Τσίπρας» και σημείωσε πως «δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου όσο το να ακολουθήσει ένας γόνιμος προσυνεδριακός διάλογος, όπου θα εμπλακεί όχι μόνο το κόμμα και τα μέλη του, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία στη διαδικασία αυτή, αυτό θα απαιτήσει λίγους μήνες».

Κατόπιν, ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε: «Την επόμενη ημέρα δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε ενωμένοι. Πρέπει να βγούμε ενωμένοι, όχι με μια ενότητα η οποία θα είναι κατ’ επίκληση και κατ’ επίφαση. Αυτή η ενότητα σφυρηλατείται καθημερινά πάνω στο ιδεολογικό, στο προγραμματικό και στο πολιτικό ή οργανωτικό πεδίο. Οι υποχρεώσεις μας είναι να δείξουμε ενωμένοι, με την έννοια ότι αποκτούμε σιγά σιγά μια ιδεολογική ομογενοποίηση. Στο προγραμματικό, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή συνισταμένη αυτών που λέμε προς τα έξω. Ένα πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να είναι και κυβερνητικό πρόγραμμα, γιατί αυτό περιμένει κόσμος από εμάς, αλλά και το οργανωτικό. Εκεί πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δυισμούς. Θα πρέπει ουσιαστικά το αμέσως επόμενο διάστημα να βρούμε πάση θυσία τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο του κόμματος το καινούργιο, ο νέος πολιτικός φορέας, η νέα αρχή, θα εμπλέκει όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε μια τέτοια πολιτική διαδικασία».

Σχετικά Άρθρα