Θεσσαλία: Επικίνδυνα 12.761 κτίρια – Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουν μηχανικοί

 Θεσσαλία: Επικίνδυνα 12.761 κτίρια – Τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που κάνουν μηχανικοί

Floodwaters and mud covers the town of Palamas, after the country’s rainstorm record, in Karditsa, Thessaly region, central Greece, Friday, Sept. 8, 2023. Rescue crews in helicopters and boats are plucking people from houses in central Greece inundated by tons of water and mud after severe rainstorms caused widespread flooding. (AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Το πρωτοφανές μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η θεομηνία Daniel αποκαλύπτουν οι έλεγχοι από τα συνεργεία των πολιτικών μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με στοιχεία των αυτοψιών που δημοσιεύει η Realnews, σε 194 κοινότητες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα και Εύβοια) μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί το 96,1% των κτιρίων που είχαν ελεγχθεί μέχρι την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει προβλήματα σε 12.761 από τα 13.272 κτίρια που ελέγχθηκαν, στα οποία περιλαμβάνονται κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, ιεροί ναοί, δημόσιες υπηρεσίες, επαγγελματικοί χώροι, στάβλοι και αποθήκες.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί πλέον στη Θεσσαλία είναι και τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής επανελέγχων. Από τα 975 κτίρια στα οποία οι μηχανικοί έχουν προλάβει να πραγματοποιήσουν και δεύτερη αυτοψία, τα 252, δηλαδή το 25,8%, έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» και θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Οι επιπτώσεις των πλημμυρών στη στατικότητα των κτιρίων έχουν ήδη επισημανθεί από τους ειδικούς, οι οποίοι μιλούν για το «φαινόμενο της υποσκαφής», δηλαδή τον εκφυλισμό που έχουν υποστεί τα θεμέλια των κτιρίων αλλά και το έδαφος πάνω στο οποίο εδράζονται.

Μιλώντας στην «R» διακεκριμένοι επιστήμονες του κλάδου των κατασκευών και της Αντισεισμικής Προστασίας επισημαίνουν πως χιλιάδες σπίτια πρέπει να εγκαταλειφθούν ή και να γκρεμιστούν. Τονίζουν ακόμα πως οι κανονισμοί δόμησης στην περιοχή θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να προβλέπουν την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σχετικά Άρθρα