Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ/Διαρκής ενημέρωση: Έκλεισαν οι κάλπες – Στις 10.30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

 Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ/Διαρκής ενημέρωση: Έκλεισαν οι κάλπες – Στις 10.30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη να διεκδικούν την ψήφο των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.καθώς λίγο μετά τις 9 έληξε και η παράταση που είχε δοθεί στη διαδικασία και έκλεισαν οι κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισαν 133.261 μέλη.Ήδη έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων και σύμφωνα με πληροφορίες στις 10:30 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Γιάννη Δρόσο, με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, παράταση πήρε η εκλογική διαδικασία μέχρι τις 21:00. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ, για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρετικά αυξημένη είναι η συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εσωκομματικές εκλογές καθώς παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ατόμων που έχουν ψηφίσει από το πρωί, συγκριτικά με τον πρώτο γύρο στην αντίστοιχη ώρα.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, η τελική συμμετοχή στον β’ γύρο θα κυμανθεί από 140.000 έως 160.000 (υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο είχαν ψηφίσει 148.821 άτομα).

Νωρίτερα, έως τις 13:45 είχαν ψηφίσει 76.000 άτομα, όταν λίγο πριν από τις 13:00 είχαν ψηφίσει 66.275.

Έως τις 12 το μεσημέρι είχαν ήδη ψηφίσει 55.500 άτομα, όταν την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 45.000 μέλη -δηλαδή η αύξηση ήταν πάνω από 10%. Στις 11:30 π.μ. είχαν ψηφίσει 40.000 μέλη, με έναν ρυθμό, δηλαδή, της τάξης των 280 μελών το λεπτό.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και τις δύο πρώτες ώρες (συγκεκριμένα μέχρι τις 09:50 π.μ.) είχαν ψηφίσει 19.000 μέλη του κόμματος. Μέχρι τις 10:30 είχαν ψηφίσει 27.737 άτομα, όταν στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, είχαν ψηφίσει 26.000 άτομα έως την ίδια ώρα. Στις 11 π.μ., δε, είχαν ψηφίσει 35.000 μέλη.

Μήνυμα Κασσελάκη για τις καταγγελίες που φτάνουν στην ΚΕΦΕ

Πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν πως δεν τους έβρισκαν στους καταλόγους του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να αποχωρούν χωρίς να έχουν ψηφίσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από το πρωί οι ενστάσεις αλλά και οι καταγγελίες προς την ΚΕΦΕ για την απουσία γραμμών για την ταυτοποίηση των παλιών μελών, είναι εκατοντάδες. Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει και ο υποψήφιος Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος με ανάρτηση στα social media καταδικάζει το γεγονός και εφιστά την προσοχή της ΚΕΦΕ.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, εκτός απρόοπτου, και το αποτέλεσμα θα το μάθουμε περίπου δύο ώρες μετά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που γράφτηκαν στο Μητρώο Μελών μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιάννης Δρόσος, μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη, στις 6 μ.μ., περισσότερα από 8.500 παλαιά μέλη που δεν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της 17ης Σεπτεμβρίου ζήτησαν να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία τους προκειμένου να λάβουν μέρος στην εκλογή ανάδειξης του νέου προέδρου. Πάντως, τα παλαιά μέλη που δεν έστειλαν τα στοιχεία τους θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία τους επιτόπου.

Η εν λόγω παράμετρος αφορά μόνο τα παλαιά μέλη. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο Μητρώο Μελών και έχουν την κομματική ιδιότητα, τότε θα μπορούν να ψηφίσουν κανονικά. «Το Μητρώο Μελών, παλαιών και νέων, πλησιάζει τις 180.000. Από αυτά ψήφισαν 148.000, εκ των οποίων τα παλαιά μέλη είναι περίπου 105.000» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δρόσος. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν προβλεφθεί περισσότερα τάμπλετ για τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των εφορευτικών επιτροπών και να αποφευχθούν οι μεγάλες ουρές. Εκτίμησε δε πως αυτή τη φορά δεν θα χρειάζεται να συμπληρωθούν οι σχετικές φόρμες με τα στοιχεία των μελών, οπότε η διαδικασία θα κινηθεί γρηγορότερα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να φέρουν μαζί τους έγγραφο ταυτοπροσωπίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διασταύρωση στις λίστες των ψηφισάντων και στο Μητρώο Μελών.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διαδικασία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ):

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Εχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/.

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον iSYRIZA μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών, καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

Σχετικά Άρθρα