Αδιανόητη ακρίβεια/Ανήμποροι καταναλωτές: Ντοματίνια 10 ευρώ το κιλό – Απαγορευτικό ελαιόλαδο μέχρι και 13 ευρώ το λίτρο στα ράφια

 Αδιανόητη ακρίβεια/Ανήμποροι καταναλωτές: Ντοματίνια 10 ευρώ το κιλό – Απαγορευτικό ελαιόλαδο μέχρι και 13 ευρώ το λίτρο στα ράφια

Ντοματίνια με 9,90€ το κιλό, κολοκυθάκια με 4,95 το κιλό, αγγουράκια με 3,50€ το κιλό και ένα ματσάκι δυόσμου με 1,10€. Νέα άνοδος των τιμών στα προϊόντα μαναβικής παρατηρήθηκε σε κατάστημα της Αττικής, με αύξηση ύψους άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών.

Ανύμποροι οι καταναλωτές παρακολουθούν το ξέφρενο ράλι, περιορίζοντας τις αγορές στα απολύτως απαραίτητα.

«Η τιμή του προϊόντος, αλλάζοντας τουλάχιστον τέσσερα χέρια έως ότου φθάσει στον καταναλωτή, τετραπλασιάζεται», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Απόστολος Ραυτόπουλος, μιλώντας στο OPEN.

Οι συσκευασίες του ενός λίτρου ελαιολάδου φθάνουν ακόμη και τα 13€ (από 9€), ενώ, αυτές των πέντε λίτρων πωλούνται πλέον πάνω από 50€ (από 20€).

ΕΠΊΣΗΣ:

  • Τα μήλα από 1,10 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3 ευρώ το κιλό.
  • Οι ντομάτες από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
  • Τα κολοκύθια από 1,3 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 2,98 ευρώ το κιλό.
  • Τα αχλάδια από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
  • Τα νεκταρίνια Νάουσας από 1,6 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλούνται εφέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
  • Το κουνουπίδι από 2 ευρώ το κιλό πέρυσι, πωλείται εφέτος μέχρι και 3,98 ευρώ το κιλό.

«Από χέρι σε χέρι, η τιμή των προϊόντων αυξάνεται έως και τέσσερις φορές. Ζητάμε τον έλεγχο της αλυσίδας, από το χωράφι μέχρι το ράφι», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Ραυτόπουλος, μιλώντας στο OPEN.

Αυξήσεις τιμών δίχως τέλος στο ελαιόλαδο σε Ελλάδα και Ευρώπη με την παραγωγή να μειώνεται φέτος αισθητά και να φέρνει ράλι ανατιμήσεων, προκαλώντας ένα ντόμινο προβλημάτων.

Ήδη οι παραγωγοί δίνουν το λάδι από 8 μέχρι 10 ευρώ με αποτέλεσμα να φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ από 12 μέχρι 16 ευρώ, με παραγωγούς και εμπόρους να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για όσα μέλλουν να γίνουν μέχρι τον χειμώνα.

Χαρακτηριστική είναι η τιμή στην Κρήτη, όπου συνεταιρισμός πουλάει χοντρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το OPEN, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο.

Στη χώρα μας η νέα παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και αυτό θα έχει ανάλογο αποτέλεσμα με την Ισπανίας και θα δούμε τις τιμές να σκαρφαλώνουν στα ύψη. Ήδη στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν καταναλωτές που προτιμούν το σπορέλαιο, το οποίο είναι αρκετά πιο οικονομικό από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Την ίδια στιγμή, μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει και η Ισπανία, η οποία παράγει το 45% της παγκόσμιας αγοράς ελαιόλαδου, κάτι που οδηγεί προφανώς σε εκτίναξη των τιμών αλλά και σε φαινόμενα έλλειψης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 100% και συνεχίζεται το ράλι ανόδου, με τον καταναλωτή να είναι αυτός που πληρώνει το… μάρμαρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μία σχετική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί τον χειμώνα του 2024-2025, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τιμή έχει φτάσει σε σημεία που καθιστούν το ελαιόλαδο τον «υγρό χρυσό» της εποχής.

Σχετικά Άρθρα