Σγουρός στο libre: Η παράταξή μας αγκαλιάζει υποψηφίους απ’ όλα τα κόμματα

 Σγουρός στο libre: Η παράταξή μας αγκαλιάζει υποψηφίους απ’ όλα τα κόμματα

«Το δίλημμα σε αυτές τις κάλπες είναι εάν θέλουμε περιφερειάρχη που να νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών ή κομματάρχη που να φροντίζει για τα συμφέροντα του κόμματος και των αρεστών», δηλώνει στο libre ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Και όπως εξηγεί ο ίδιος στη συνέχεια «Το μεγάλο διακύβευμα είναι η περιφέρεια να παύσει να αποτελεί τον μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης».

Μιλά για τη διάχυση ευθυνών με αφορμή τις αρμοδιότητες μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων και τονίζει ότι προτεραιότητά του είναι η «επαναχάραξη των ορίων των αρμοδιοτήτων, ώστε να ασκούνται με βάση τις αρχές της αποκλειστικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, δηλαδή στο πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο και αποκλειστικά» από έναν φορέα.

Συνέντευξη

Κύριε Σγουρέ, έχετε υπηρετήσει για πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση. Γιατί διεκδικείτε και πάλι την εκλογή σας στη θέση του περιφερειάρχη Αττικής και γιατί οι πολίτες να σας ψηφίσουν;

Για 4 βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί είμαστε η μόνη παράταξη που δεν έχει συγκροτηθεί με ευκαιριακά χαρακτηριστικά. Θυμίζω ότι η ενασχόλησή μας με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης ξεκινά από το 2003, γεγονός που σημαίνει ότι επί 20 συναπτά έτη δίνουμε το παρών στην Αττική ανεξαρτήτως θέσεων και εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεύτερον, γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κομματικές εξαρτήσεις. Έχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο με κάθε κόμμα εδώ και χρόνια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ιδεολογικά είμαστε ουδέτεροι, αφού έχουμε σαφώς προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο.  Η παράταξή μας δεν στηρίζεται σε κόμματα αλλά αγκαλιάζει υποψηφίους από όλα τα κόμματα, γεγονός που αποδεικνύει την δυνατότητα συνθέσεων αλλά και την κοινωνική μας πολυσυλλεκτικότητα. Τρίτον, διότι διαθέτουμε  πλήρη γνώση των προβλημάτων της Αττικής και των ενδεδειγμένων λύσεων, τις οποίες προτείνουμε μέσα από το πρόγραμμά μας με τις 11+1 δεσμεύσεις για την Αττική. Τέταρτον, διότι έχουμε αποδείξει στην άκρως επιτυχημένη θητεία μας στη Νομαρχία της Αθήνας (2003-2010) και στην Περιφέρεια Αττικής (2011-2014) ότι και ξέρουμε και κυρίως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στην ευθύνη της διοίκησης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι είμαστε ο μόνος ίσως φορέας πανελλαδικά που άφησε 370 εκ € πλεόνασμα μετά από 10ετη θητεία όταν η υπόλοιπη Ελλάδα χρεοκοπούσε.

Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις αρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων του λεκανοπεδίου. Αυτά γιατί δεν επιλύονται τόσα χρόνια;

Διότι νομοθετούν άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε θέσεις ευθύνης, που δεν έχουν ιδέα από την τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν έχουν ιδέα από τα προβλήματά της και τα προβλήματα της καθημερινότητας και πως αυτά μπορεί να λυθούν. Αλλά και γιατί η κεντρική διοίκηση εξακολουθεί να διακατέχεται από σύνδρομα συγκεντρωτισμού με αποτέλεσμα για να λάβει απόφαση ένας αυτοδιοικητικός να πρέπει να πάρει δεκάδες εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις από κεντρικές υπηρεσίες. Προσωπικά θεωρώ ότι η ανευθυνότητα των υπευθύνων και το παιχνίδι της μετατόπισης ευθυνών έχει κουράσει και απογοητεύσει δικαιολογημένα τους πολίτες, που αναζητούν ουσία και αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες αποτελεί η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την άρση της δεδομένης κακονομίας και πολυνομίας και την επαναχάραξη των ορίων των αρμοδιοτήτων, ώστε να ασκούνται με βάση τις αρχές της αποκλειστικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, δηλαδή στο πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο και αποκλειστικά (δηλαδή από έναν φορέα). Προϋπόθεση η μεταφορά πόρων σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Πιστεύετε ότι έχετε πιθανότητες να είστε εσείς στον δεύτερο γύρο για την εκλογή νέου Περιφερειάρχη Αττικής; Να σας θυμίσω ότι ο κ. Χαρδαλιάς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κοντά στο 43%, ποσοστό που θα του δώσει την εξουσία.

Πιστεύουμε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται κάθε μέρα ολοένα και πιο πολύ ότι το συμφέρον του όποιου κόμματος δεν ταυτίζεται με το δικό τους και ότι είναι επομένως αδύνατον να δουν «άσπρη μέρα» από υποψηφίους που δηλώνουν ευθαρσώς «στρατιώτες των κομμάτων», όπως ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως δεν είδαν «άσπρη μέρα» και από τον έτερο στρατιώτη του κόμματος τον κ. Πατούλη το καταστροφικό έργο του οποίου θέλει να συνεχίσει ο κ. Χαρδαλιάς. Το δίλημμα επομένως σε αυτές τις κάλπες είναι εάν θέλουμε περιφερειάρχη που να νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών ή κομματάρχη που να φροντίζει για τα συμφέροντα του κόμματος και των αρεστών. Και το μεγάλο διακύβευμα είναι η περιφέρεια να παύσει να αποτελεί τον μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνον από μία παράταξη που έχει αποδεδειγμένα εχέγγυα ανεξαρτησίας (όχι ιδεολογικής ουδετερότητας), κοινωνική πολυσυλλεκτικότητα και πλουραλισμό, συνέπεια, συνέχεια και αποδεδειγμένο έργο στην Αττική όπως η παράταξή μας.

Τι προτάσσετε στο πρόγραμμά σας; Ποιοι είναι οι στόχοι σας εφόσον εκλεγείτε;

Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική που περιλαμβάνει 11+1 δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα. Άμεσες προτεραιότητες μας αποτελούν η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές σε υγεία – παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό. Έχουμε ταυτόχρονα πρωτότυπες προτάσεις ώστε η Αττική να γίνει Μεσογειακή Μητρόπολη Αριστείας στην Καινοτομία για να ανασχεθεί το φαινόμενο του brain drain, έχουμε προτάσεις για την κατασκευή σημαντικών υποδομών για την Υγεία (Νοσοκομείο στην Ανατ. Αττική), την Παιδεία (σχολικές υποδομές και παιδικοί σταθμοί), τη Δικαιοσύνη, την Ασφάλεια. Διαθέτουμε την γνώση, την εμπειρία, τη θέληση και την αποτελεσματικότητα για να αλλάξουμε την εικόνα. Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να γίνει πρότυπο. Με πρωταγωνιστή τον πολίτη, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το παρόν, με τις πόρτες ανοιχτές για όλους, ο στόχος για μία «Ανοιχτή Περιφέρεια» γίνεται πράξη.

Θα θέλατε να κάνετε ένα  σχόλιο για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα αναζητήσετε τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο;

Θέλω να επισημάνω το αυτονόητο: ότι η παράταξή μας έχει ιδεολογικές αρχές και ρίζες δεν είναι όμως εξαρτημένη και εξαρτώμενη από κανένα κόμμα και από κανέναν μηχανισμό του παρασκηνίου. Εάν θέλουμε η Αττική να γυρίσει σελίδα, όχι σε επίπεδο κόμματος, αλλά σε επίπεδο ήθους, ύφους και αρχών διοίκησης πρέπει όλες οι υγιείς δυνάμεις και κυρίως οι δημοκρατικές δυνάμεις να συμπαραταχθούμε. Αυτό αφορά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλες τις εντός του δημοκρατικού τόξου δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου μας αποδεικνύεται έμπρακτα ότι δεν στηριζόμαστε σε κόμματα αλλά αγκαλιάζουμε υποψηφίους από όλα τα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν, είναι σημαντικό το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αλλάξει πια τον τρόπο εκλογής του Προέδρου του, που γίνεται μέσα από ανοιχτές προς την κοινωνία, συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες. Και είναι σημαντικό διότι το κριτήριο των πολιτών είναι αυθεντικό γι’ αυτό και πολλές φορές επιφυλάσσει εκπλήξεις που ουδείς, ούτε ακόμη και οι δημοσκόποι μπορούν να ανιχνεύσουν .

Σχετικά Άρθρα