Ο Κασσελάκης απαντά για το Κυπριακό- Σκληρή αντίδραση Αχτσιόγλου

 Ο Κασσελάκης απαντά για το Κυπριακό- Σκληρή αντίδραση Αχτσιόγλου

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Αιγάλεω για το Κυπριακό έκανε λόγο «για αναγνώριση του δεύτερου μισού, της, του βόρειου, του κρατιδίου». Αργά τα ξημερώματα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κασσελάκης έδωσε τη δική του απάντηση, λέγοντας πως για το γλωσσικό ατόπημα ευθύνεται η κούραση και η αϋπνία:

«Δεν θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Ας μην ανησυχεί κανείς.

Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δε βρήκε μια λέξη να πει – ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους».

Η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε σκληρή κριτική στον αντίπαλό της.

Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη δήλωση που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα Κατεχόμενα και την Κύπρο, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σοβαρό σφάλμα το οποίο αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «κρατίδιο τους» ( δηλ. των Τούρκων)», είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε:

  • «Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτείς σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική».

«Φαντάζομαι ο κύριος Κασσελάκης θα ανακαλέσει τη δήλωση του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας», τόνισε κλείνοντας.

Εν τω μεταξύ μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το ατόπημά του ο Στέφανος Κασσελάκης, με άρθρο του στο ieidisseis.gr, επιχειρεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στα ελληνοτουρκικά.

Άρθρο Κασσελάκη

Άρθρο του υποψήφιου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη στο iEidiseis.

Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι κρίσιμη μόνο για τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Και σε αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκάθαρες θέσεις στο Πρόγραμμά του, αλλά κυρίως έχει την παρακαταθήκη της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε ως κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019.

Μια παρακαταθήκη πολύ σημαντική τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό που βρίσκονται σήμερα υπό συζήτηση.

Μια παρακαταθήκη που κατέστησε την Ελλάδα ισχυρό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Με προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας απέναντι σε κάθε απειλή και την ίδια στιγμή ενεργητική προσπάθεια για επίλυση των διαφορών μας με γείτονες στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ως προς το πρώτο, αξίζει να θυμίζουμε το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό έφτασε στην μέση της Ανατολικής Μεσογείου το 2018 για να αποτρέψει έρευνες από το Barbaros.

Ως προς το δεύτερο, θυμίζουμε την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ελληνική διπλωματία στο Κρανς Μοντάνα, η οποία δυστυχώς δεν οδήγησε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση, αλλά οδήγησε στην αποδοχή από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά ότι οι εγγυήσεις πρέπει να καταργηθούν και τα κατοχικά στρατεύματα να αποχωρήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί θετική εξέλιξη για την χώρα, σήμερα, η έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία και η απόφαση για έναν οδικό χάρτη συναντήσεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, ο διάλογος αυτός θα ωφελήσει την ειρήνη και τα εθνικά μας συμφέροντα μόνο υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις.

– να είναι δομημένος και ουσιαστικός και να πιεστεί να δεσμευθεί σε αυτόν η Τουρκία αντί να της επιτραπεί να τον εκμεταλλευθεί για τα παιγχνίδια της. Και εκεί πρέπει να αξιοποιηθούν η ΕΕ και οι ΗΠΑ όπως έχουμε προτείνει.

– ο διάλογος να έχει στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: πρώτον να μην υπάρξει καμία κίνηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών , δεύτερον να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, τρίτον να μην υπάρξει καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ, και τέταρτον να μην υπάρξει απεμπόληση του μονομερούς κυριαρχικού μας δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.

– να μην υπάρχει αμφιβολία ότι το Κυπριακό είναι σημαντικό ζήτημα για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και ότι δεν θα μπει κάτω από το χαλί. Οι δηλώσεις Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους και ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο αυτό να γίνει από κάποια χώρα του ΟΗΕ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και για τον διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι ο κ Μητσοτάκης δεν έδωσε την απάντηση που έπρεπε στον κ. Ερντογάν όταν μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι απαράδεκτο. Ας θυμηθούμε όλοι πώς απάντησε στον κ Ερντογάν στην Αθήνα το 2017, ο Αλέξης Τσίπρας για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου και ας το συγκρίνουμε με τον κ Μητσοτάκη που δυστυχώς για την χώρα, φοβάται να θίξει σοβαρά το θέμα ακόμα και πίσω από κλειστές πόρτες.

Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος αυτός Μητσοτάκης που λειτουργεί έτσι και μιλάει για υποχωρήσεις, εκμεταλλεύτηκε τα εθνικά θέματα για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορώντας τον ότι αποτελεί «εθνική εξαίρεση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακριβώς επειδή αποτελεί πατριωτική αριστερή δύναμη, δεν θα τον ακολουθήσει στην πατριδοκαπηλεία. Αλλά θα σταθεί απέναντί του σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα

Σχετικά Άρθρα