Ξανθόπουλος στο libre: Ο σύντροφος Κασσελάκης επενδύει πολύ στην εικόνα και λιγότερο στις ιδέες

 Ξανθόπουλος στο libre: Ο σύντροφος Κασσελάκης επενδύει πολύ στην εικόνα και λιγότερο στις ιδέες

«Πρέπει να απογαλακτισθούμε από την περίοδο Τσίπρα και να βαδίσουμε αυτόνομα. Να οικοδομήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. της μετά τον Τσίπρα εποχής», δηλώνει στο libre ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνον εμάς. Αφορά αφ’ ενός μεν την ποιότητα της Δημοκρατίας και αφ’ ετέρου την Κοινωνία.

Γιατί τα κόμματα είναι πυλώνες Δημοκρατίας και τα ισχυρά Κόμματα σηματοδοτούν και ισχυρή Δημοκρατία. Και επί πλέον, πρέπει να είμαστε ισχυροί, ώστε να ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση στην καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και να σχεδιάσουμε την πορεία για την επανακατάκτηση της Εξουσίας».

Ενώ μιλώντας τέλος για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τονίζει: «Το κύριο θέμα δεν είναι ποιος θα βγει νικητής από την κάλπη της Κυριακής αλλά το εάν ο νικητής θα μπορέσει να συνθέσει σε μια ευρεία πλειοψηφία τις αντιτιθέμενες απόψεις».

Συνέντευξη

Είναι ο κ. Κασσελάκης φαινόμενο της «μεταπολιτικής»;

Εξαρτάται τι εννοούμε «μεταπολιτική». Αν δεχθούμε τον όρο με την έννοια ότι «η εικόνα προηγείται του περιεχομένου» θα μπορούσε όντως να είναι. Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης προέκυψε όλως αιφνιδίως στο πολιτικό στερέωμα, με «όπλο» την εικόνα του και ό,τι αυτή συμβολίζει. Και σήμερα ακόμη ελάχιστες ημέρες πριν την τελική εκλογή ο προγραμματικός του λόγος είναι επιμέρους, αποσπασματικός και, πρωτίστως, περιγραφικός. Τον άκουσα για πρώτη φορά δια ζώσης στο Διαρκές Συνέδριο. Μού θύμιζε το σύνθημα του Μπ. Ομπάμα Yes, we can, δηλ. Ναι, μπορούμε! Ούτε με ποιους μπορούμε, ούτε για ποιους μπορούμε, ούτε πως μπορούμε. Βεβαίως, αυτός είναι ο τρόπος που προσλαμβάνω εγώ την πολιτική. Προφανώς ο Στέφανος που είναι ένας πολύ νέος άνθρωπος, έχει τις δικές του προσλαμβάνουσες και τη δική του εκφορά λόγου. Και το γεγονός ότι μπόρεσε να γίνει το «πρόσωπο της μέρας» και κατέκτησε την πρωτιά στις εκλογές δείχνει ότι βρήκε τον στόχο. Μένει να δούμε εάν αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος άσκησης πολιτικής… Και επίσης μένει να δούμε εάν όντας η άσκηση πολιτικής θα εμπεριέχει βαθύτερες αναλύσεις, ιεραρχήσεις, κοινωνικές συμμαχίες, αυτά τέλος πάντων που αποτελούν τον πυρήνα της Πολιτικής και πρωτίστως της Πολιτικής της Αριστεράς.

Πρέπει να παραδεχτείτε πάντως ότι σε μια άοσμη και άγευστη προεκλογική εκστρατεία η υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκης άλλαξε τη ρότα. Και αυτό προκύπτει και από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Αναμφίβολα η παρουσία του προσέδωσε δυναμική, ένταση και προκάλεσε την προσοχή ευρύτερων στρωμάτων της Κοινωνίας. Πολιτών δηλαδή που ούτε ανήκουν αλλά ούτε και επρόκειτο να ψηφίσουν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ξαφνικά οι εσωκομματικές μας εκλογές, που έδειχνε να αφορούν μόνον εμάς, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν διάσταση κοινωνικού φαινομένου. Και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον Στέφανο. Η δε πρωτιά του στον πρώτο γύρο αναμφίβολα σημαίνει ότι «χτύπησε φλέβα», κατά το κοινώς λεγόμενο. Εξέφρασε δηλ. μύχιες ανάγκες του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε ελπίδα και κίνητρο για να έλθει να ψηφίσει πολύς κόσμος. Είναι άλλο θέμα βέβαια το πώς τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ επέδρασαν και επιτάχυναν το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου η ερχόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Όπως είπε «θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι». Δεν είναι πολιτικό ον ο αντίπαλος της κ. Αχτσιόγλου;

Αναμφίβολα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι Πολιτικός, έστω και με τη δική του εκδοχή, έστω και εκτός των παραδεδεγμένων ορίων. Μέχρι στιγμής η αλλαγή ηγεσίας σε όλα τα κόμματα λάμβανε χώρα ανάμεσα σε ήδη γνωστά στελέχη του κόμματος, τα οποία είχαν μια πολιτική διαδρομή, ήταν γνωστά λίγο ή πολύ και εκτός Κόμματος και είχαν το δικό τους αποτύπωμα. Τίποτε απ’ αυτά δεν συμβαίνει με τον Στέφανο. Όμως, η μάχη που δίνει είναι αμιγώς πολιτική και τα αποτελέσματα αυτής της μάχης θα είναι εξόχως πολιτικά. Δεν θέλω να ερμηνεύσω την Έφη Αχτσιόγλου. Θεωρώ όμως με τον όρο «με πολιτικούς όρους» κάνει τη διάκριση μεταξύ περιεχομένου πολιτικής και εικόνας. Και σ’ αυτό έχει δίκιο. Ο σ. Κασσελάκης επενδύει πολύ στην εικόνα και λιγότερο στις ιδέες. Τουλάχιστον αυτό έχω εισπράξει εγώ.

Ο ρόλος του κ. Τσίπρα ποιος θα είναι επόμενη ημέρα; Ανεξάρτητα από τον νικητή. Πρέπει να αναλάβει δράση; Οφείλει να κινηθεί πολιτικά ή θα πέσει σε «περισυλλογή» όπως έκανε και ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός;

Κοιτάξτε, είμαι ο τελευταίος που θα περιγράψει τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποτελεί κεφάλαιο για την Αριστερά, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς. Άλλωστε ο ίδιος στον λόγο της παραίτησής του ρητά ανέφερε ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Επομένως, ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας την εκτίμηση και την αποδοχή του συνόλου του Κόμματος είναι στη διακριτική του ευχέρεια το τι θα κάνει. Η δε σύγκριση με «έναν άλλον πρώην πρωθυπουργό» δεν ισχύει γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι Αριστερός, είναι μέλος Κόμματος της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και, ως εκ τούτου, εξ ορισμού συμμετέχει στην πολιτική ζωή και τη δράση του Κόμματος. Με ποιόν τρόπο θα το κάνει, θα το κρίνει ο ίδιος φυσικά. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να απογαλακτισθούμε από την περίοδο Τσίπρα και να βαδίσουμε αυτόνομα. Να οικοδομήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. της μετά τον Τσίπρα εποχής.

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν υπάρχει πιθανότητα διάσπασης του κόμματος την επόμενη ημέρα της εκλογής νέου προέδρου. «Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη Εσείς τι λέτε;

Κοιτάξτε, η διάσπαση είναι ένα θέμα, το οποίο κανείς δεν συζητάει στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Βεβαίως, εσείς ως δημοσιογράφος πολύ καλά κάνετε και ρωτάτε. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία έκτακτη συνθήκη. Εκλέγουμε τον νέα ή τη νέα επικεφαλής του Κόμματος. Η μαζική προσέλευση των Πολιτών στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδειξε ότι ο κόσμος στρέφει πάλι την προσοχή του σε μας. Και μάλιστα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για το Κόμμα μας. Μετά από διπλή εμφατική ήττα και μετά την παραίτηση του χαρισματικού μας ηγέτη Αλέξη Τσίπρα. Αυτόν τον κόσμο, την ελπίδα του, την ώθηση που μας έδωσε, τη δεύτερη ευκαιρία που μας χάρισε κανείς δεν πρέπει να τον απογοητεύσει. Και η ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνον εμάς. Αφορά αφ’ ενός μεν την ποιότητα της Δημοκρατίας και αφ’ ετέρου την Κοινωνία. Γιατί τα κόμματα είναι πυλώνες Δημοκρατίας και τα ισχυρά Κόμματα σηματοδοτούν και ισχυρή Δημοκρατία. Και επί πλέον, πρέπει να είμαστε ισχυροί, ώστε να ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση στην καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και να σχεδιάσουμε την πορεία για την επανακατάκτηση της Εξουσίας. Και για να απαντήσω και στον πυρήνα της ερώτησή σας: για μένα το κύριο θέμα δεν είναι ποιος θα βγει νικητής από την κάλπη της Κυριακής αλλά το εάν ο νικητής θα μπορέσει να συνθέσει σε μια ευρεία πλειοψηφία τις αντιτιθέμενες απόψεις. Να προχωρήσει ως ο εκλεγμένος ηγέτης που θα δημιουργήσει όρους σύγκλισης και ευρείες πλειοψηφίες, έτσι ώστε κανένας να μην αισθάνεται ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. της μετά τον Τσίπρα εποχής, δεν τον συμπεριλαμβάνει. Αυτό είναι το δύσκολο και αυτό είναι το πεδίο που θα κριθεί η νέα Ηγεσία. Και παρά τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Σχετικά Άρθρα