Σκρέκας: Τέσσερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας – Ετικέτα στα προϊόντα που μειώνεται η τιμή τους και νέο application

 Σκρέκας: Τέσσερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας – Ετικέτα στα προϊόντα που μειώνεται η τιμή τους και νέο application

Στην ανακοίνωση τεσσάρων νέων μέτρων προχώρησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Η αισχροκέρδεια είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκας και προχώρησε στην ανακοίνωση τεσσάρων νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων αισχροκέρδειας.

4 μέτρα για την αισχροκέρδεια 

  •  Εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι. Η μείωση θα είναι 5% για έξι μήνες τουλάχιστον, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων Η τιμή αναφοράς του προϊόντος θα είναι η 19η Σεπτεμβρίου ενώ όποιος αισχροκερδήσει θα είναι αντιμέτωπος με 20.000 ευρώ πρόστιμο ανά προϊόν
  • Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι
  • Διαφάνεια στις τιμές και για οπωροκηπευτικά τα σούπερ υποχρεούνται να ανακοινώνουν τις τιμές από τους προμηθευτές
  • Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών ενώ δημιουργείται και εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες. Όπως είπε ο υπουργός, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σε τρεις άξονες τα μέτρα 

  • Σταθεροποίηση αλλά και μείωση των τιμών στο ράφι σε αναγκαία για τη διαβίωση
  • Εντατικοποίηση των έλεγχων κατά της αισχροκερδείς
  • Τόνωση των ανταγωνισμού

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε το καλάθι των μαθητών πολύ σημαντικό.

Τέσσερα μέτρα για τη Θεσσαλία 

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στα 4 μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη Θεσσαλία, τα οποία είναι:

  1. Πλαφόν στο νερό.
  2. Κλείδωσε το πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρείες διατροφής.
  3. Ζητήθηκε από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τις τιμές τους – Πωλούνται προϊόντα σε τιμές κάτω του 20%. Καταγράφονται αυξήσεις στον τζίρο των σούπερ μάρκετ που φθάνει το 80%.
  4. Απεστάλησαν κλιμάκια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ για να ελεγχθεί η αγορά και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Επιβλήθηκαν πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία. Ζητήθηκαν έλεγχοι και σε λαϊκές.

Σχετικά Άρθρα