Μητσοτάκης Ερντογάν: Χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση στη σκιά των προκλήσεων για το Κυπριακό – Η απάντηση της Αθήνας

 Μητσοτάκης Ερντογάν: Χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση στη σκιά των προκλήσεων για το Κυπριακό – Η απάντηση της Αθήνας

Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν στη Νέα Υόρκη έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους: Πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, θετική ατζέντα.

Η ελληνική πλευρά τρέφει χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση εφόσον δεν υπάρχουν σαφής δείγματα μεταστροφής της αναθεωρητικής πολιτικής της τουρκικής πλευράς. 

Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων – κάτι για το οποίο η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, όπως είχε πει πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, θα συνεδριάσει πριν από το τέλος του χρόνου. Κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα», παράλληλα με «την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα».

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δυο ηγετών, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που ζήτησε να αναγνωριστεί το «ψευδοκράτος», τόνισε : “Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό δεν αποτελεί κάτι που θα το συζητήσουμε”.  

Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ακεραιότητας δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

«Όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία, με υπαιτιότητα της Τουρκίας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

  • Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο, ενώ θα αποφασίσουν τον χρόνο επανεκκίνησης των ΜΟΕ, πιθανότατα το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Στις 16 Οκτωβρίου δίνεται η σκυτάλη στον πολιτικό διάλογο που θα επεξεργαστούν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της. Σε παράλληλο χρόνο θα διεξάγονται οι επαφές για τη λεγόμενη θετική ατζέντα σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.  

Σχετικά Άρθρα