Πρωτούλης στο libre: “Να εντείνουμε τη διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση”

 Πρωτούλης στο libre: “Να εντείνουμε τη διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση”

«Απέναντι μας έχουμε ένα κράτος απόλυτα εχθρικό για τον λαό και φιλικό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από όσα ζήσαμε το καλοκαίρι με τις φωτιές, από αυτό που ζούμε με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και από τις εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας, να χάνονται ζωές στη Δ. Αθήνα και τη Μάνδρα», δηλώνει στο libre ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής Γιάννης Πρωτούλης.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο που είναι και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την Αττική χρειάζεται να γίνει ένας ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός και αντιπυρικός σχεδιασμός. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «κρίσιμο ζήτημα» και τη διαχείριση των σκουπιδιών της χωματερής στη Φυλή. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτούλη οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια ψήφισαν το 2019 «τη διαιώνιση της λειτουργίας της, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

-Κύριε Πρωτούλη η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, το 2019 έλαβε 8%. Ποιος είναι ο στόχος του συνδυασμού σας ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου;

     Στόχος μας είναι να ανέβουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Να κάνουμε την έκπληξη στην Αττική, σε όλη τη χώρα, να δώσουμε συνέχεια στην σημαντική άνοδο του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Στην Αττική είμαστε τρίτο κόμμα. Αυτό το αποτέλεσμα μας δίνει αισιοδοξία, εκφράζει την εκτίμηση του λαού στη συνεπή στάση μας, στις θέσεις μας.

     Στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης συμμετέχουν άνθρωποι γνωστοί στο λαό για την συνεισφορά τους, την αγωνιστική δράση τους στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στις σχολές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Άνθρωποι τίμιοι, που δεν έχουν δεσμεύσεις στην αντιλαϊκή πολιτική, που μπαίνουν μπροστά στην πάλη του λαού για κάθε πρόβλημα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, όπως κάνουν και αυτό το διάστημα πρωτοστατώντας στην έκφραση της αλληλεγγύης στον Θεσσαλικό λαό, ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, ενάντια σε πλειστηριασμούς. Άνθρωποι που αποτέλεσαν και αποτελούν τη μοναδική φωνή ουσιαστικής αντιπαράθεσης, που αποκαλύπτουν τις ευθύνες κυβερνήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών, διεκδικούν η χρηματοδότηση να πηγαίνει σε έργα υποδομής, σε κοινωνικές υπηρεσίες και όχι στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα είναι μαζί με τον λαό της Αττικής στους αγώνες για το σύνολο των αναγκών του.

     Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου, το αν θα είναι περισσότεροι εκλεγμένοι, διοικήσεις, σύμμαχοι του λαού για την προστασία της ζωής του, τη μόρφωση των παιδιών του, τα εργατικά δικαιώματα, την πρόσβαση στο πολιτισμό και τον αθλητισμό και όλα όσα τον απασχολούν για να έχει αυτά που του αξίζει.

     -Δυστυχώς μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων έχουν στρέψει την πλάτη τους στις εκλογές. Να σας θυμίσω ότι στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου ψήφισε περίπου το 53% των ψηφοφόρων. Το ίδιο συνέβη και στις Περιφερειακές εκλογές για την Αττική το 2019. Στον πρώτο γύρο των εκλογών ψήφισαν 1.565.760 πολίτες και στον δεύτερο 1.106.671. Ιδιαίτερα χαμηλά τα νούμερα. Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες επιλέγουν την αποχή;

     Εμείς λέμε ότι ο λαός μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά. Όλα είναι στο χέρι του, αρκεί να πιστέψει στη δύναμη που πραγματικά έχει και η οποία εκφράζεται και όλο αυτό διάστημα που μπαίνει μπροστά, το καλοκαίρι για να σβήσει τις φωτιές, τώρα για να ξελασπώσει τις περιουσίες του, που δίνει σάρκα και οστά στην αλληλεγγύη, έχοντας στο πλευρό του τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Δεν είναι τυχαίο που μέσα από τους αγώνες, μέσα από τη λαϊκή δράση σε όλα τα μέτωπα, έχει ξεπηδήσει το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

     Καλούμε το λαό να μη δείξει καμιά ανοχή, καμιά αναμονή, κανέναν συμβιβασμό στην κανονικότητα που θέλουν να μας επιβάλλουν τα συστημικά κόμματα και οι συνδυασμοί τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους, να μην συμβιβαστεί με τα όλο και λιγότερα, να μην ταυτίσει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα των λίγων. Αντίθετα, να επιλέξει να δυναμώσει τον αγώνα του σε σύγκρουση με τις αντιλαϊκές επιλογές των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, των κυβερνήσεων, του αστικού κράτους που όλοι τους υπηρετούν, να βαδίσει στο δρόμο της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης, στοχεύοντας στην πραγματική αιτία των προβλημάτων του, προτάσσοντας τις δικές του ανάγκες. Και μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αυτό τον καλούμε να κάνει. Να συμμετέχει, καθώς δε θεωρούμε ότι η αποχή μπορεί να φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τον λαό. Το αντίθετο μάλιστα. Ν’ αξιοποιήσει και αυτό το μετερίζι για να δώσει δύναμη στη δύναμή του, να διαμορφώσει τους συσχετισμούς υπέρ των πολλών, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.

     -Μετά τις φωτιές ήρθαν οι πλημμύρες. Θεωρείτε ότι τίθεται θέμα ανικανότητας, αδιαφορίας των αρμοδίων όποιοι και αν είναι αυτοί ή είναι τελικά θέμα κλιματικής αλλαγής και δεν υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης στα καιρικά φαινόμενα;

     Τίθεται θέμα ανικανότητας, αλλά πρόκειται για επιλεκτική ανικανότητα. Με μια φράση θα λέγαμε ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν. Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη για το γεγονός ότι απέναντι μας έχουμε ένα κράτος απόλυτα εχθρικό για τον λαό και φιλικό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από όσα ζήσαμε το καλοκαίρι με τις φωτιές, από αυτό που ζούμε με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και από τις εικόνες ντροπής στο κέντρο της Αθήνας, να χάνονται ζωές στη Δ. Αθήνα και τη Μάνδρα.

     Όλες οι περιφερειακές αρχές υπηρέτησαν την κεντρική πολιτική υποχρηματοδότησης σε βασικά έργα προστασίας του λαού μας. Γι’ αυτό είναι εξοργιστική η συνεχής επίκληση της «κλιματικής αλλαγής» από την πλευρά της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, οι υποκριτικές συγγνώμες και οι νέες, ψεύτικες υποσχέσεις.

     Ο λαός θα βρεθεί απροστάτευτος και μπροστά στον χειμώνα που έρχεται. Η Αττική είναι αθωράκιστη. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι από το 2021 δεν έχουν καθαριστεί τα ρέματα στη Δυτική και την Ανατολική Αττική! 8.000.000 ευρώ κοστίζει η εργολαβία για τον καθαρισμό των ρεμάτων στη Δυτική Αττική και 7.000.000 για την Ανατολική, οι εργολαβικές εταιρείες τσακώνονται ποια θα πάρει την δουλειά και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.  Για την Ανατολική Αττική ο διαγωνισμός θ’ ανοίξει τον Νοέμβρη! Η Περιφέρεια δεν έχει ούτε ένα μηχάνημα, ούτε ένα χειριστή.

     Δεν υπάρχει κανένα μέτρο πρόληψης, γιατί τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του ανθρώπινου μόχθου από τις φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά, δηλαδή δεν αποφέρουν κέρδη στους ιδιώτες.

     -Ποια είναι τα θέματα που ζητούν άμεση λύση στην Αττική;

     Η αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα ένας ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός και αντιπυρικός σχεδιασμός νομίζουμε ήρθε με βίαιο τρόπο στην επικαιρότητα για ακόμα μία φορά. Είναι κατεπείγον ζήτημα, για παράδειγμα, να συντηρηθεί, να ελεγχθεί ο Κηφισός, κάτι που έχει να γίνει από το 2003, κι ενώ βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση, με μεγάλες διαβρώσεις, προβλήματα στατικότητας, με αύξηση των φορτίων που θα κληθεί να σηκώσει, όπως το ρέμα της Εσχατιάς.

     Άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι αυτό της χωματερής στη Φυλή. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, μαζί με άλλους πρόθυμους, ψήφισαν το 2019 τη διαιώνιση της λειτουργίας της, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Αυτή είναι η «λύση» των τριών ετών που αναφέρει ο υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ Ν. Χαρδαλιάς, μια «λύση» που έχει ξεκινήσει με την προηγούμενη και τη σημερινή περιφερειακή Αρχή. Θα παράγουμε σκουπίδια, θα τα κάνουμε καύσιμη ύλη, θα τα καίμε -μιλάμε για 1.000 τόνους σκουπιδιών την ημέρα- και θα πληρώνουμε πανάκριβα από πάνω, καθώς οι έξι επιχειρηματικοί όμιλοι που «σκοτώνονται» για τις πέντε μονάδες θα κοστίσουν 1,3 δισ. Όσο για την ανακύκλωση, που θα μπορούσε να είναι σε όφελος του λαού, αφορά μόνο το 10% των απορριμμάτων και βρίσκεται και αυτή στο έλεος των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν λάβει 250 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια. Ένα θέμα υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία θα το διαχειρίζονται ιδιώτες για να βγάλουν κέρδη!

     Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής του λαού της Αττικής, όπως η έλλειψη επαρκών χώρων πρασίνου, άθλησης κτλ.

     -Από τι έχει ανάγκη η Περιφέρεια Αττικής περισσότερο εκτός από χρήματα;

     Η Περιφέρεια Αττικής έχει χρήματα. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι για πάσης φύσεως εκδηλώσεις, για τουριστική προβολή έχουν δοθεί 15,5 εκατομμύρια ευρώ; Ή ότι χρηματοδοτούνται αδρά οι ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες, οι μεγάλες ΠΑΕ, όπως για το γήπεδο της ΑΕΚ, που χρηματοδοτήθηκε με 45 εκατομμύρια και η ανάπλαση του Βοτανικού, όπου θα μετεγκατασταθεί ο Παναθηναϊκός, χρηματοδοτείται με 250 εκατομμύρια από Περιφέρεια και Δήμο Αθήνας; Την ίδια στιγμή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι υποδομές του ρημάζουν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά που κλείνει για να ανεγερθούν στη θέση του πολυτελείς βίλες.

     Το μισό αποθεματικό της Περιφέρειας -πάνω από 150 εκατομμύρια- δόθηκε στην ανάπλαση του Φαληρικού όρμου για ένα έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη Αρχή και συνέχισε η σημερινή, «εκεί που είχαν ενδιαφέρον να επενδύσουν επιχειρηματίες».

     Στον αντίποδα, από το 2010 έχουν «παγώσει» τα αναγκαία έργα και η χρηματοδότηση για αναγκαίες υποδομές, οι δαπάνες που προϋπολογίζονται από την Περιφέρεια για τέτοιου είδους έργα δεν ξεπερνούν το 3% του προϋπολογισμού της. Έτσι επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι δημοσιονομικοί στόχοι.

     Άρα, ζητούμενο είναι να αλλάξουν οι προτεραιότητες. Είναι πολιτική επιλογή τα έργα για βασικές υποδομές να μείνουν παραπίσω, να δίνεται βάρος είτε σε έργα που φέρνουν κέρδος σε επιχειρήσεις, είτε για το φαίνεσθαι.

     -Αν εκλεγείτε Περιφερειάρχης Αττικής, θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με τον κ. Μπακογιάννη αν εκείνος θα είναι και πάλι ο δήμαρχος Αθηναίων;

     Είτε ο λαός της Αττικής με την ψήφο του μας εμπιστευτεί τη διοίκηση της περιφέρειας, είτε βρεθούμε σε θέσεις αντιπολίτευσης στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου, θα είμαστε -όπως ήμασταν και όλα αυτά τα χρόνια- φυσικοί σύμμαχοι του λαού και των 66 Δήμων της Αττικής.

     Συνεπείς με τη στάση που έχουμε κρατήσει ως και τώρα, θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση τα περιφερειακά συμβούλια και η έδρα της περιφέρειας, των περιφερειακών ενοτήτων, να είναι ανοιχτά για το λαό, για να μπορεί να καταθέτει τα προβλήματα που ζει στην καθημερινότητά του, και όχι κλειδαμπαρωμένα όπως όλα αυτά τα χρόνια για τις αγωνίες των λαϊκών ανθρώπων, τα σωματεία, τους συλλογικούς φορείς μιας σειράς κινημάτων.

     Μαζί με το λαό θα εντείνουμε τη διεκδίκηση απέναντι στην κυβέρνηση για να δοθούν πραγματικές λύσεις που ανταποκρίνονται στα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης, στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

     Στο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής, στο Δήμο της Αθήνας, καλούμε το λαό να στηρίξει για δήμαρχο το Νίκο Σοφιανό, υποψήφιο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που με πολύμορφη δράση για μια σειρά μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου, ανάμεσα σε άλλα, αντιπάλεψε την δημοτική αρχή του «Μεγάλου Περίδρομου», που έχει καταντήσει το κέντρο της Αθήνας ένα απέραντο εργοτάξιο για να εξυπηρετήσει τους μεγαλοξενοδόχους και το τουριστικό προϊόν, με υποτιθέμενα έργα “ράβε – ξήλωνε”, που πληρώνει διπλά και τριπλά ο λαός.

Σχετικά Άρθρα