Χρυσοχοΐδης: Απαλλάσσονται οι κάτοικοι της Θεσσαλίας από τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις

 Χρυσοχοΐδης: Απαλλάσσονται οι κάτοικοι της Θεσσαλίας από τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ, έδωσε διευκρινίσεις για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τις προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, αλλά και για τις ελλείψεις και εξαγωγές φαρμάκων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, από τους οποίους αρκετοί δουλεύουν ήδη καθώς ήταν επικουρικοί. Τις επόμενες ημέρες, η υπουργός Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως, αναμένεται ανακοινώσει τις προσλήψεις του 2024, όπου συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1.500 γιατροί, χιλιάδες νοσηλευτές κι άλλο προσωπικό.

Ελλείψεις φάρμακων

Σχετικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε, στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα», πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. «Η Ελλάδα είναι στην καλύτερη προτελευταία θέση από ελλείψεις. Ψηλά στη λίστα είναι μεγαλύτερες χώρες. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε παραγωγή γενοσήμων. Ένα 30 – 35% φαρμάκων είναι γενόσημα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ενημέρωσε, επίσης, πως, ήδη, έχει υπογράψει 3 αποφάσεις που αφορούν την μη εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό, στέλνοντας μήνυμα πως «προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Αν υπάρχει επάρκεια, θα γίνονται εξαγωγές, όσο υπάρχουν ελλείψεις δεν θα γίνονται».

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε ένα μήνα περίπου, θα είναι διαθέσιμη εφαρμογή μέσω της οποίας θα βλέπουμε μέσα από το κινητό μας αν θα υπάρχει το φάρμακο που χρειαζόμαστε.

Υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία

Σχετικά με την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες είπε πως «διαρκώς γίνονται εξετάσεις από τα αρμόδια εργαστήρια και από τον ΕΟΔΥ. Πρέπει να προβλέπουμε διαρκώς», ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ψηφιστεί διάταξη για την απαλλαγή όλων των Θεσσαλών για μηδενική συμμετοχή σε όλα τα φάρμα και για τις διαγνωστικές  εξετάσεις».

Στελέχωση του ΕΚΑΒ

Για το θέμα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Φέραμε πριν 15 μέρες στο υπουργικό ένα νέο σχέδιο για το ΕΚΑΒ. Προσθέτουμε μέχρι τέλος του έτους άλλα 50 ασθενοφόρα. Προσθέσαμε άλλα 120 άτομα στο ΕΚΑΒ Αττικής» και υπογράμμισε πως θα υπάρξει προκήρυξη για ακόμα 800 άτομα μόνιμο προσωπικό. Όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε πως «δε θα φύγει κανείς. Θα μονιμοποιηθούν όσοι είναι με σύμβαση και θα προστεθούν οι νέοι».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως περίπου 130 νοσοκομεία άρχισαν ήδη να αναβαθμίζονται κυρίως με εκσυγχρονισμό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι: «Προτεραιότητα πέρα από το κατασκευαστικό, είναι να υπάρξει ένας νέος τρόπος διαχείρισης των εφημεριών».

Σχετικά Άρθρα