Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων – Ξεπαγώνουν τριετίες και επιδόματα προϋπηρεσίας

 Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων – Ξεπαγώνουν τριετίες και επιδόματα προϋπηρεσίας

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο της επόμενης ημέρας -μετά από διαδοχικές κρίσεις- ανακοινώνοντας νέα μέτρα. Τι είπε για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων, τι αλλάζει σε Airbnb, ξεπαγώνουν οι τριετίες.

Μια εξαγγελία-βόμβα επεφύλασσε στην ομιλία του στην 87η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που ήταν σε αναστολή από το 2012.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους και για την πάταξη της φοροδιαφυγής,
  • μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη,
  • την απόσυρση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων.

Οι δύο δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πρωτοφανής δοκιμασία του τόπου, μέσα σε δύο εβδομάδες γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στην 87η ΔΕΘ. «Είναι γεγονότα που σκιάζουν το σήμερα, οδηγούν όμως και σε έναν ριζικό επανασχεδιασμό μας για το αύριο», υπογράμμισε.

«Πρώτη δέσμευσή μου είναι ότι θα υπάρξει ριζικός επανασχεδιασμός για το αύριο, μετά τις καταστροφές σε Έβρο και μετά τις πλημμύρες.

Δεύτερη δέσμευση είναι πως ό,τι χάσαμε θα το ξαναχτίσουμε μαζί, πολιτεία και πολίτες. Αλλά καλύτερα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η μάχη με την κλιματική κρίση να μη γίνει χαμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών και διαπίστωσε πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του ότι έπεσαν 8 δισ. τόνοι νερού.

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Είδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», υπογράμμισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όσους πάλεψαν μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές.

«Απέδειξαν ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλαδος δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.

Απάντηση Μητσοτάκη σε όσους πετούν λάσπη

«Όλοι αυτοί δεν θα αποσυρθούν ποτέ από τη δική τους λάσπη. Δικός μας εχθρός ήταν και είναι η λάσπη της πλημμύρας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας απάντηση σε όσους, όπως είπε, επιτέθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή περίμεναν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρώτη μας προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές, να στηρίξουμε επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των υποδομών, ενώ υπογράμμισε οτι η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών στη διαχείριση των υδάτων της.

«Τα τελευταία χρόνια η Περιφερεια Θεσσαλίας έκανε σημαντικές παρεμβάσεις. Αν έγιναν σωστά θα φανεί στον απολογισμό και στην έρευνα της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

«Με απόφασή μου συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος», ανακοίνωσε. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, οτι κάτι πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει στη διατήρηση των υδάτων της Θεσσαλίας.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Όσοι ασφαλίζουν τα ακίνητα τους θα έχουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί υποχρεωτική. Καιρός να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων. Το κράτος και πάλι θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχω δημιουργήσει ήδη ειδικό αποθεματικό που θα φτάσει τα 600 εκατ. Τα πρόσθετα 300 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση του τέλους διαμονής ιδίως στα πολύ ακριβά ξενοδοχεία», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η ίδια κινητοποίηση θα γίνει και στον Έβρο, ενώ τόνισε οτι η επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία και το πρόγραμμα «Αιγίς» είπε ότι αναμένει γρήγορους ρυθμούς στην εκτέλεση του. «Η συστηματική συνεργασία Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Σε μια χώρα η οποία δαπανά 3% του ΑΕΠ για τις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιεί όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές και αυτό θα γίνεται στο εξής», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο και ποτέ δεν υποχώρησε στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν. «Το ίδιο θα κάνω και τώρα», τόνισε. «Εμείς πρέπει να χτίσουμε το θαύμα της χώρας μας. Και κάθε φορά που πέφτουμε, εμείς να σηκωνόμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Το έχουμε αποδείξει, θα το αποδείξουμε ξανά», συμπλήρωσε.

Είπε, επιπλέον, ότι το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμό ή άλλοθι αλαζονείας. «Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα. Και σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απατώ ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν», υπογράμμισε.

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα»

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μια χρεοκοπίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάργησε τα εμπόδια στην ψήφο των αποδήμων, αύξησε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τώρα σειρά έχουν μεγάλες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχουμε τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα που η κυβέρνηση πέτυχε.

«Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου. Να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση για καιρό ακόμα θα στοχοποιείται αυτόματα για όποια αστοχία. Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν λίγο από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα. Να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω», ανέφερε σημειώνοντας ότι ήδη το 50% του προγράμματος της κυβέρνησης στην οικονομία έχει υλοποιηθεί.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές. Ο πόλεμος της ακρίβειας θα είναι διαρκής τους επόμενους μήνες. Το market pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, αλλά μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο», υπογράμμισε και τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Μίλησε επίσης, μεταξύ άλλων, για το youthpass, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τις αυξήσεις των συνταξιούχων και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο.

«Πέρα από τις πρωτοβουλίες του κράτους, πρέπει και η κοινωνία να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας».

«Καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών, επιχειρήσεων».

«Αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία».

«Η σημερινή ομιλία μου δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις παροχές».

«Δεν θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα».

«Μεγάλες αλλαγές τώρα, είναι το σύνθημα της φετινής ΔΕΘ».

«Τολμηρές τομές στη διάρθρωση της οικονομίας και του κράτους. Δεν με απασχολεί το περίφημο πολιτικό κόστος».

«Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω».

«Ο πόλεμος κατά της ακρίβειας θα είναι διαρκής και έντονος».

«Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 7% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα καταβληθεί και πάλι έκτακτη βοήθεια τα Χριστούγεννα, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους».

«Ξεπαγώνουν τριετίες και επιδόματα προϋπηρεσίας»

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με αυστηρότερο έλεγχο στην αγορά, αλλά κυρίως με ενίσχυση του εισοδήματος. Από την 1.1.2024 “ξεπαγώνουν” οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στήριξη της υπηρεσίας Iris, ενώ για τη βραχυχρόνια μίσθωση είπε ότι τη θέλουμε αλλά έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια σε διάφορες περιοχές και από τον Ιανουάριο τα σχετικά εισοδήματα θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή, επανέλαβε ότι «οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα».

Επ’ αυτού είπε ότι θα ανακοινωθούν δέκα μέτρα, όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

«Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω καρτών».

Μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη

Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες

«Αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων»

«Ανοίγουμε μέτωπο και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαράκι που κατατρώει την ουσία που είναι η εμπιστοσύνη. «Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία. Δεν μιλάω για πράγματα τα οποία θα γίνουν, αλλά για πράγματα που γίνονται ήδη. Ξεκινήσαμε από τη Μύκονο, τα πρώτα πρόστιμα έπεσαν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ένα νέο κίνημα, το κίνημα της καθημερινότητας με κανόνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρω ότι όσο αγγίζουμε τα προβλήματα θα μας δείχνουν τα δόντια τους» σημείωσε, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για ανοχή στο μικρό.

«Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Πρώτοι της δικής μου ασφαλείας. Για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την εφαρμογή των ποινών και για γρήγορες αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του κράτους και ειδικά στην υγεία, μίλησε για ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ και για μια σειρά από άλλες δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

«Ζητούμε περισσότερη λογοδοσία από τους δήμους στην κυβέρνηση».

«Μόνο μια υγιής οικονομία φέρνει επενδύσεις».

«Μεταρρύθμιση κάθε βραχίονα που μας κρατά πίσω, θεμελιώνοντας την εμπιστοσύνη με τους πολίτες».

«Με πίστη στον εαυτό μας, Ελληνίδες και Έλληνες, να κατακτήσουμε το μέλλον μας».

Σχετικά Άρθρα