Δίκη Πισπιρίγκου/Ιατροδικαστής Δημακοπούλου:Μ΄ έχετε εδώ έξι ώρες, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου”

 Δίκη Πισπιρίγκου/Ιατροδικαστής Δημακοπούλου:Μ΄ έχετε εδώ έξι ώρες, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου”

Σε υψηλότατους τόνους κινήθηκε την δεύτερη ημέρα της κατάθεσή της, η ιατροδικαστής, Ουρανία Δημακοπούλου, η οποία κλήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο δικάζει την υπόθεση της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της μικρής Τζωρτζίνας, ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων που προτάθηκε από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η μάρτυρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο και την εισαγγελέα του δικαστηρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της είχε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα. «Μ’ έχετε εδώ έξι ώρες! Μου λέτε πως δε διαβάζω τα ιατρικά έγγραφα! Μου λέτε ότι δεν έχω γνώση! Εμένα! Που είμαι εδώ, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου! Λέτε πως δεν έχω γνώσεις ιατρικής και τα λένε οι δημοσιογράφοι και τα ακούνε οι γονείς μου» είπε σε υψηλούς τόνους η μάρτυρας και χτυπώντας τα χέρια της στο έδρανο, πρόσθεσε: «Δεν αντέχω άλλο! Ποιο όφελος έχω; Βάλλομαι χωρίς λόγο!».

«Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ!»

Η μάρτυρας συνέχισε να απευθύνεται προς την έδρα σε υψηλούς τόνους, επισημαίνοντας: «Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ήρθα εδώ; Να υπερασπιστώ την κατηγορούμενη; Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Ζητώ συγνώμη άλλα έχω εξαντλήσει τα περιθώρια για αυτά που ακούγονται. Αν ο κύριος Μπουζιάνης είχε λάβει τον ιατρικό φάκελο δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Αν είχε δώσει σαφή απάντηση δεν θα ήμουν εδώ».

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου απάντησε στην μάρτυρα εξηγώντας της: «Ούτε εμείς σας μιλήσαμε. Ούτε σας εκφοβίσαμε. Αν είστε φορτισμένη συναισθηματικά δεν αφορά εμάς. Είμαστε εδώ για να δικάσουμε μια υπόθεση και θέλουμε να δούμε τι πραγματικά έχει συμβεί. Δεν σας κατηγορήσαμε για κάτι και δεν κατάλαβα από τι πυροδοτήθηκε όλο αυτό».

Νωρίτερα, η μάρτυρας απέδωσε τις δύο ανακοπές που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα, μία στο Καραμανδάνειο και μία στο Παίδων, σε παθολογικά αίτια.

Όσον αφορά την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο η μάρτυρας κατέθεσε ότι το παιδί μέχρι και τις 12 Απριλίου 2021, αφού δηλαδή είχε υποστεί την ανακοπή, είχε κλινική μυοκαρδίτιδας. Ερωτηθείσα από την πρόεδρο του Δικαστηρίου, για το φυσιολογικό εγκεφαλογράφημα της Τζωρτζίνας μετά τα επεισόδια η μάρτυρας απάντησε πως αυτό δεν αποκλείει την επιληψία και για αυτό την παρέπεμψαν για μαγνητική.

Ερωτηθείσα από την πρόεδρο του Δικαστηρίου, για το φυσιολογικό εγκεφαλογράφημα της Τζωρτζίνας μετά τα επεισόδια η μάρτυρας απάντησε πως αυτό δεν αποκλείει την επιληψία και για αυτό την παρέπεμψαν για μαγνητική.

Πρόεδρος : Η λοίμωξη εγκεφάλου πως διαγιγνώσκεται;

Μάρτυρας : Θα έπρεπε να γίνει σε δύο επίπεδα η διάγνωση της επιληψίας. Το ό, τι το εγκεφαλογράφημα δεν έδειξε κάτι δεν σημαίνει κάτι. Θα έπρεπε να γίνει εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Πρόεδρος : Σε προηγούμενη δίκη έμαθα ότι υπάρχει ένα ιατρικό πρωτόκολλο γίνονται κάποιες εξετάσεις βασικές και εάν προκύψει κάποιο εύρημα πάμε στις ειδικότερες εξετάσεις.Σε πρώτο πλάνο κάνανε αυτές τις εξετάσεις, αυτές γράφουνε φυσιολογικό, γιατί να κάνουν άλλες;

Μάρτυρες : Έχουμε ένα παιδί που έχει χάσει δύο αδέλφια. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο για εγκέφαλο, πρέπει να κάνω ένα πλάνο να δω ποια λοίμωξη έχει.

Πρόεδρος : Την ανακοπή από τι την έπαθε; Λέτε ότι την έπαθε λόγω λοίμωξης του αναπνευστικό του;

Μάρτυρας : Σε έδαφος της λοίμωξης, πυροδοτήθηκε από την λοίμωξη ενώ ταυτόχρονα έρχεται και ο σπασμός. Πυροδότησε η λοίμωξη του αναπνευστικού τον επιληπτικό σπασμό. Χάνω οξυγόνο από εγκέφαλο, χάνω οξυγόνο από λοίμωξη αναπνευστικού και η καρδιά καταρρέει. Η καρδιά ήταν η μόνη που θα μπορούσε να ανακάμψει εκείνη την στιγμή.

Πρόεδρος : Στις 11/4 από 4 μέχρι 8 ήταν απύρετο. Και στις 8 που μετρήθηκε ήταν 36,7 και μετά μέχρι βράδυ ήταν απύρετη. Πως γίνεται να είχε βαριά λοίμωξη, να ήταν ευδιάθετο και μετά να παθαίνει ανακοπή;

Μάρτυρας : Το γεγονός ότι είχε λοίμωξη. Τα αντιβιοτικά έπιασαν τον πυρετό και επιπλέον δεν γνωρίζουμε ποιο μικρόβιο ήταν αυτό. Έπιασε η αντιβίωση η διπλή. Το ό,τι οι γιατροί του έφτιαχναν τη διάθεση σημαίνει ότι κάτι είχαν δει. Το ότι είναι χαμογελαστή δε σημαίνει ότι δεν θα καταρρεύσει. Αλλιώς όλοι οι ασθενείς με κόβιντ θα έφταναν στο νοσοκομείο χαμογελαστοί και δεν θα κατέρρεαν.

Πρόεδρος : Αφού δεν κάλυπτε η αντιβίωση γιατί να μην πάθει την ανακοπή το πρωί, το μεσημέρι και να την πάθει το απόγευμα. Δεν καταλαβαίνω ποιον επιπλέον παράγοντα είχαμε το απόγευμα;

Μάρτυρας : Τα 27 χιλ λευκά αιμοσφαίρια δεν είναι ένδειξη; …Εκείνες τις 3 ημέρες που είναι στο νοσοκομείο είναι σε επώαση. Δεν δημιουργήθηκε εκείνη την ημέρα. Προχθές πέθανε γυναίκα από φαραγγύτιδα εν μέσω συγκοπτικού επεισοδίου. Τα λευκά δηλώνουν ότι δεν έχει πιάσει ακόμα η αντιβίωση.

Η μάρτυρας είπε στην κατάθεση της πως τα δύο περιστατικά ανακοπών που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα και στο νοσοκομείο Καραμανδάνειο και στο Παίδων έχουν κοινά στοιχεία. «Τα δύο περιστατικά ανακοπών έχουν κοινά (Καραμανδάνειο-Παίδων). Και στο δεύτερο έχουμε λοίμωξη αναπνευστικού. Στο πρώτο έχουμε 27 χιλ λευκά αιμοσφαίρια, στο δεύτερο 21 χιλ λευκά αιμοσφαίρια. Σε αυτήν την χρονική στιγμή, στο δεύτερο περιστατικό, οι γιατροί καταγράφουν υγρούς ρόγχους. Έχω υγρούς ρόγχους που σημαίνει λοίμωξη αναπνευστικού. Έχουν αλλάξει μερικές ώρες πριν ένα φάρμακο. Το φάρμακο που άλλαξαν πρέπει να κόβεται σταδιακά. Το παιδί το λαμβάνει εννέα μήνες και κόβεται σε μία νύχτα, το παιδί είναι υποσιτικό…Πόσοι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες να υπάρξουν; Ταυτόχρονα, έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες 14 περιστατικά σπασμών, είναι προφανές πως αυτό το παιδί από προηγούμενο 24ωρο είχε σταδιοδρομηθεί, δεν υπήρχε γυρισμός, ήταν παθολογικό» τόνισε η μάρτυρας.

Πρόεδρος : Πως εξηγείται ότι έπαθε ανακοπή εκείνη ώρα και μέρα;

Μάρτυρας : Πόσο άλλο να αντέξει ένας οργανισμός ενός παιδιού 8,5 ετών. Τα προηγούμενα 14 επεισόδια θα μπορούσαν να καταλήξουν μέσω τηςεπιληψίας σε θάνατο.

Εισαγγελέας : Μας είπατε πως τα κατασταλτικά φάρμακα δημιουργούν υποθερμία. Μπορεί ένας πυρετός να μην εμφανιζόταν;

Μάρτυρας : Μπορεί σε μία λοίμωξη με υγρούς ρόγχους η θερμοκρασία να μην είναι σταθερή, να αντιδρά διαφορετικά ο οργανισμός. Να έχει επηρεαστεί το ανοσοποιητικό του.

Εισαγγελέας : Πως εξηγείται ο πυρετός στο Ωνάσειο;

Μάρτυρας : Είχε πολύ σοβαρό βακτήριο. Τον Μάιο δεν είχε ξεκινήσει η πλήρης αντιβιοτική αγωγή.

Εισαγγελέας : Η Τζωρτζίνα είχε χάσει μόνο τρία κιλά, μπορεί αυτό να φτάσει στα όρια της υποθερψίας;

Μάρτυρας : Το παιδί έχει χάσει ένα 1/4 μάζας του.

Εισαγγελέας : Εσείς έχετε κάνει νεκροψίες-νεκροτομές;

Μάρτυρας : Ναι για να πάρεις ειδικότητα ανοίγεις 10-15 την ημέρα.

Εισαγγελέας : Αφού πήρατε ειδικότητα;

Μάρτυρας : Μόνο ως τεχνικός σύμβουλος που παρακολουθώ από πάνω.

Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα