Φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες

 Φον ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες

“Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη στην απάντηση της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο «χάος» και στο «μακελειό» των ακραίων καιρικών συνθηκών, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την Ισπανία. «Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και επλήγησαν ξανά λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν επίσης τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και όλη την ΕΕ.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε από αυτήν την αναγκαιότητα για την προστασία του πλανήτη μας. Αλλά σχεδιάστηκε και ως μια ευκαιρία για να διατηρήσουμε τη μελλοντική μας ευημερία».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι όσο θα δρομολογούνται νέες επενδύσεις για να απαλλαγεί η βιομηχανία από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως με το νόμο για μηδενικές εκπομπές και το νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.

Μιλώντας για το σχέδιο «καθαρής» μετάβασης για τη βιομηχανία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ένα «ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας – σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη».

«Από τον άνεμο στον χάλυβα, από τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ταυτόχρονα με τη στρατηγική ανάπτυξης, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής , η ΕΕ θα προσπαθήσει να υπάρχει μια δίκαιη μετάβαση. «Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τις μελλοντικές γενιές – να ζήσουν σε υγιή πλανήτη. Και ένα δίκαιο ταξίδι για όλους όσους επηρεάστηκαν – με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και επίσημη υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».

Σχετικά Άρθρα