Χειμάρρα: Προφυλακίστηκε ο Μπελέρης – ”Σκανδαλώδης η απόφαση” λέει το ΥΠΕΞ – Στους δρόμους οι ομογενείς

 Χειμάρρα: Προφυλακίστηκε ο Μπελέρης  – ”Σκανδαλώδης η απόφαση” λέει το ΥΠΕΞ – Στους δρόμους οι ομογενείς

To πρωτοδικείο Αυλώνας αποφάσισε την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου της Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη και τη μεταφορά στις φυλακές των Τιράνων. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφαση για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

 «Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη. «Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1657365159357321225

 «Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου». «Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει.

Οι ομογενείς στο πλευρό του Μπελέρη

Οργισμένη συγκέντρωση στο κέντρο της Χειμάρρας με αφορμή τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου. Όλοι είναι πεπεισμένοι ότι είναι μία στημένη σύλληψη και κανείς δεν πιστεύει την προπαγάνδα του του Έντι Ράμα.

Εκατοντάδες ομογενείς βρέθηκαν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιούσε την προεκλογική του ομιλία, διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη και εκδήλωσαν την οργή τους. Οι συνεργάτες και το επιτελείο του Φρέντι Μπελέρη, ζητούν από τους ομογενείς της Χειμάρρας να μην πτοηθούν από τις μεθοδεύσεις Ράμα και να προσέλθουν χωρίς φόβο και πάθος την Κυριακή στις κάλπες.

Η μαζική παρουσία του κόσμου, μαρτυρά πως οι ομογενείς της πόλης συσπειρώθηκαν ακόμη περισσότερο γύρω από την υποψηφιότητα Μπελέρη, παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Το πλήθος δεν σταμάτησε λεπτό να φωνάζει συνθήματα υπέρ της νίκης του Φρέντι Μπελέρη, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν στιγμή όταν η κόρη του ομογενή υποψήφιου Ερμιόνη, απευθύνθηκε στο πλήθος κλείνοντας την εκδήλωση. 

«Εμείς αποφασίζουμε για το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Τώρα έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουμε τα πάντα, έχει έρθει η στιγμή να φέρουμε το καλύτερο μέλλον. Όλοι έχουμε λόγο γιατί η Χειμάρρα είμαστε εμείς» είπε η 17χρονη κόρη του Φρέντι Μπελέρη.

Στήριξη Μπακογιάννη στον Μπελέρη με ανάρτησή στο Twitter

Αναφορικά με τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρη ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έκανε την εξής ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Στεκόμαστε δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. #Αλβανία #Μπελέρη #Χειμάρρα».

Αλβανικό ΥΠΕΞ: Ο Φρέντι Μπελέρης «είναι ισότιμος μπροστά στο νόμο»

Την απάντησή της στις δηλώσεις Μητσοτάκη σχετικά με την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη έδωσε νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζιάτσκα. Σε ανάρτησή της στο «Twitter», αναφέρει ότι η πάταξη της εξαγοράς ψήφου αποτελεί προτεραιότητα για την αλβανική δικαιοσύνη και αφορά ισότιμα όλους τους πολίτες της χώρας και τους Έλληνες της Αλβανίας. Συνεπώς, αναφέρει και ο Φρέντι Μπελέρη είναι ισότιμος μπροστά στο νόμο και ανήκει στα αρμόδια όργανα να κρίνουν την υπόθεση.

Τα αλβανικά ΜΜΕ έχουν «ξεσαλώσει» στα αλβανικά χωριά του δήμου Χιμάρας και πληθώρα ατόμων μιλούν στην κάμερα ότι ο Φρέντι Μπελέρη και το κλιμάκιό του, τους υποσχέθηκαν χρήματα για να τους υπερψηφίσουν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Επίσης τα αλβανικά ΜΜΕ μιλούν για την ύπαρξη συμφωνητικού μεταξύ του Φρέντι Μπελέρη και ενός ατόμου της δικαιοσύνης που παρουσιάστηκε ως υποστηρικτής του, για παραλαβή χρημάτων με προορισμό την εξαγορά ψήφων υπέρ του.

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Καμία έκπτωση στην προστασία της μειονότητας

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σκληρό μήνυμα στην Αλβανία με αφορμή τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου στον δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Μιλώντας στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», συνέχισε στο μήνυμά του από τη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τις εκλογές, ανέφερε από τη Μυτιλήνη πως «ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου, την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολλή προσπάθεια και περνώντας μέσα από 40 κύματα θα συνεχιστεί. Ένας τρόπος υπάρχει μόνο: Να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη της 21ης Μαΐου, σε εννέα μέρες από τώρα».

«Για να μπορούμε και εμείς να εκπέμπουμε ένα μήνυμα ισχύος προς όλους τους γείτονές μας, ότι είμαστε μία χώρα ισχυρή, είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση. Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης», τόνισε και συνέχισε:

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί».

 «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Ενημέρωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, όπως γνωστοποιεί σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαμηνύει επίσης σε αυστηρούς τόνους πως η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Απειλές Ράμα κατά Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απειλούσε την τελευταία εβδομάδα ανοιχτά τον υποψήφιο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη. O Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής πρόεδρος του κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλβανίας το είπε ξεκάθαρα, ότι πίσω από τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. «Της σύλληψης Μπελέρη, προηγήθηκε μια εβδομάδα απαράδεκτης εκστρατείας συκοφάντησης, στοχοποίησης και λοιδορίας του από τον κ. Ράμα. Σε όποια περιοχή και αν βρέθηκε ασχολήθηκε με τον Φρέντι Μπελέρη χαρακτηρίζοντάς τον αναλφάβητο και μασκαρά, τόσο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις όσο και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Στόχος του ήταν να εκφοβίσει τους Έλληνες και να υποστηρίξει τον δικό του υποψήφιο».

Αν λοιπόν από τη σύλληψή του αιφνιδιάστηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, τότε αυτό σημαίνει ότι είχαν επαναπαυτεί στις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσε ο Εντι Ράμα.

Αν λοιπόν από τη σύλληψή του αιφνιδιάστηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, τότε αυτό σημαίνει ότι είχαν επαναπαυτεί στις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσε ο Εντι Ράμα, αφού από τον Οκτώβριο του 2020 που ο Νίκος Δένδιας και ο Έντι Ράμα συμφώνησαν σε παραπομπή της διαφοράς για την ΑΟΖ στο δικαστήριο της Χάγης, τίποτα δεν έχει προχωρήσει. Το συνυποσχετικό τρία χρόνια μετά δεν έχει συνταχθεί και η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν το υπογράφει ο πρόεδρος της χώρας.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και αυτή τη βούληση ο Ράμα δεν την έχει, καθώς έχει ξεκάθαρα οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία έχει βάλει «βέτο» στην όποια ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Τιράνων. Άλλωστε γι’ αυτό και τορπιλίστηκε η αντίστοιχη συμφωνία το 2009.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα ο Ράμα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για να υπάρξει πρόοδος πριν από τις εκλογές, ωστόσο αυτές έφτασαν, αλλά συνυποσχετικό δεν υπάρχει.

Η ειρωνεία είναι ότι λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του Μπελέρη, ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι έλαβε από το υπουργείο εξωτερικών αίτημα για εξουσιοδότηση για έναρξη συνομιλιών για το θέμα της ΑΟΖ.

Η σύλληψη Μπελέρη έρχεται να προστεθεί στον φάκελο των δυσκολιών των ελληνοαλβανικών διπλωματικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη, διαμήνυσε προς τα Τίρανα πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», είπε με νόημα.

Η Χειμάρρα είναι ιστορικά προπύργιο του ελληνικού στοιχείου, η παρουσία του οποίου ωστόσο φθίνει διαρκώς λόγω της μετανάστευσης, την οποία, όπως υποστηρίζουν οι εναπομείναντες ομογενείς, επιτείνουν μεθοδεύσεις του βαθέως αλβανικού κράτους, όπως η υφαρπαγή γης για τουριστικούς σκοπούς, με απώτερο στόχο τον αφελληνισμό των χωριών.

«Τις περιουσίες της περιοχής καταχράται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και οι πελάτες της κυβέρνησης και του ιδίου. Ένα παράδειγμα, ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ως στρατηγικός επενδυτής και του παραχωρήθηκε τεράστια παραλιακή έκταση στη Χειμάρρα για τουριστικές δραστηριότητες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ντουλες.

Εκ των πραγμάτων η προσοχή προς το παρόν είναι στραμμένη στις δημοτικές εκλογές αν και μετά τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχει ανησυχία για σοβαρά επεισόδια.

Στους δήμους Δρόπολης, Χειμάρρας και Φοινικαίων το ΚΕΑΔ, ο πολιτικός βραχίονας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατεβάζει κοινούς υποψήφιους με το κόμμα των Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα «Μαζί για τη Νίκη». Στη Δρόπολη υποψήφιος είναι ο Θανάσης Μανέκας, στη Χειμάρρα ο Φρέντης Μπελέρης και στον Δήμο Φοινίκης ο Λεωνίδας Χρήστου.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ανησυχία για επεισόδια ή προβοκάτσια που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν.

Συγγενής του Κοκαβέση: «Προβοκάτσια η σύλληψη για νοθεία στις εκλογές»

Θυμός και αναβρασμός έχει προκληθεί στην ελληνική κοινότητα της Χειμάρρας μετά τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, του δικηγόρου του, ενός συνεργάτη του και του δεξιού χεριού του πολιτικού, Παντελή Κοκαβέση.

Σύμφωνα με μαρτυρία συγγενή του κ. Κοκαβέση δεν αληθεύει το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι ούτε ο Μπελέρης, ούτε οι συνεργάτες τους, αλλά αντιθέτως οι οικογένειες έχουν ενημερωθεί ότι θα μείνουν στο κρατητήριο για 72 ώρες μέχρι να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων.

Η ελληνική κοινότητα έχει συσπειρωθεί περισσότερο από ποτέ και θα ανέβουν τις επόμενες ώρες στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν και να ζητήσουν την αποφυλάκιση του Μπελέρη και των συνεργατών του.

«Την Κυριακή 14 Μαΐου είναι οι εκλογές για τον Δήμαρχο σε πολλά χωριά. Υπάρχουν δύο κόμματα, της Ομόνοιας και το Αλβανικό κόμμα, το οποίο είναι το αντίπαλο. Ο Φρέντι Μπελέρης καθόταν έξω από το μαγαζί που έχει στη Χειμάρρα μαζί με τον δικηγόρο του και τον συνεργάτη του. Ξαφνικά εμφανίστηκαν ασφαλίτες και ένστολοι και τους πήραν αυτόφωρο. Δεν ήξεραν τον λόγο και μετά τους είπαν ότι έχουν δωροδοκήσει κόσμο για ψήφους.»

Όπως αναφέρει ο συγγενής, ο κ. Κοκαβέσης πρόσφατα είχε χειρουργηθεί και είναι καρδιοπαθής και ενώ ενημέρωσε στο τμήμα, εκείνοι τον πήγαν στο νοσοκομείο αλλά μετά τον γύρισαν στο κρατητήριο παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. «Τους έδωσε χαρτιά ότι είναι καρδιοπαθής, τον πήγαν νοσοκομείο και τους είπαν ότι θα βγει 72 ώρες μετά, δηλαδή μετά τις εκλογές», ανέφερε.

«Ο γαμπρός μου ήταν στο σπίτι και κατεβαίνει να δει τι έγινε και χωρίς λόγο και αιτία τον συνέλαβαν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο συγγενής του κ. Κοκαβέση ξέσπασε καθώς τόσο ο κ. Μπελέρης όσο και οι συνεργάτες του κρατούνται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, μόνο και μόνο για να κάνει νοθεία στις εκλογές ο Έντι Ράμα με τον δικό του άνθρωπο στην τοπική κοινότητα.

«Υποτίθεται ότι μένουν μέσα για εξακρίβωση στοιχείων, γιατί δεν έχουν κανένα στοιχείο ενοχής. Ίσα ίσα ισχύει το αντίθετο. Θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Να έχουν την Κυριακή τον πλήρη έλεγχο. Τα βασικά στελέχη θα είναι στο κρατητήριο και θα κάνουν στις εκλογές νοθεία».

Αν και τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, ήθελαν τον Μπελέρη με τους συνεργάτες του να έχουν αφεθεί ελεύθεροι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. «Δεν τους έβγαλαν ποτέ ενώ είχαν πει στις ελληνικές αρχές ότι θα τους έβγαζαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγενής του Κοκαβέση.

«Είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, θα έβγαινε ο δικός μας και μάλλον αυτό τους τάραξε, αλλά ο κόσμος συσπειρώθηκε. Θα πάμε να ψηφίσουμε, το κόμμα του Μπελέρη στέλνει δωρεάν πούλμαν για να μετακινηθούμε προς τη Χειμάρρα», τονίζει.

Σχετικά Άρθρα