Πλημμύρες: Χωρίς νερό και ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά- Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

 Πλημμύρες: Χωρίς νερό και ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά- Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

Εικόνες Αποκάλυψης αντικρίζουν όσοι κάτοικοι καταφέρνουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.Το νερό δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του, ενώ η οσμή από τα νεκρά ζώα είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Στον Παλαμά Καρδίτσας, μετά τις πλημμύρες, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των νεκρών ζώων, των σωρών από σκουπίδια που θέλουν πέταμα αλλά και άλλων επιβλαβών υλικών που παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Οι κάτοικοι αδειάζουν τα σπίτια τους από την κατεστραμμένη οικοσκευή τους. Τα νερά σάπισαν τα πάντα στα περισσότερα σπίτια του Δήμου Παλαμά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να πετάξουν σχεδόν όλα τους τα υπάρχοντα. Αρκετά φαρμακεία δεν έχουν βασικά φάρμακα.

Απελπισμένοι οι άνθρωποι που γυρίζουν πίσω στο Ψαθοχώρι, ένα χωριό 200 κατοίκων. Πολλά είναι τα σπίτια, πλίθινα ή πέτρινα που κατέρρευσαν κάτω από την πίεση των ορμητικών χειμάρρων. Για αβέβαιο μέλλον μιλούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές. Εδώ και 6 μέρες οι κάτοικοι του Ψαθοχωρίου δεν έχουν ρεύμα και νερό. Όπως λένε οι ίδιοι οι αρμόδιοι τους απάντησαν ότι θα εξομαλυνθεί σε περίπου 2 εβδομάδες από τώρα.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι ουδέποτε έλαβαν μήνυμα 112 στο κινητό τους, που θα τους ειδοποιούσε για την επερχόμενη πλημμύρα. Για το Ψαθοχώρι το 112 ήταν η καμπάνα του χωριού που χτύπησε. Η ψυχραιμία του ιερέα ήταν σωτήρια για τον ιδιοκτήτη του χωριού που βλέπετε πίσω μου, που κατάφερε και έφυγε έγκαιρα πριν πέσει η στέγη στο κεφάλι του. Περιουσίες θαμμένες στην λάσπη και στα Καλογριανά. Μεγάλες οι ζημιές στις κτηνοτροφικές μονάδες της Αγίας Τριάδας. Γύρω από το χωριό, ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών βρίσκονται εκατοντάδες νεκρά ζώα.

Φαρκαδόνα Τρικάλων: Σε αντίσκηνα οι κάτοικοι – Έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα

Η στάθμη των νερών έχει κατέβει στη Φαρκαδόνα από τα δύο και τα τρία μέτρα που έφτασαν, αλλά όχι τελείως. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα που στήθηκαν από το στρατό και σε δομές, στο κέντρο υγείας, σε σχολεία.

Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καθημερινά ανακύπτουν κι άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη σε φάρμακα και σε ζωοτροφές. Έντονη είναι η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα ενώ το νερό είναι ακατάλληλο για πόση αλλά και προσωπική χρήση.

Συνολικά 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί ως νεκρά στον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα το πρωί, εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό της Λάρισας. Την ίδια ώρα, δραματική είναι η έκκληση του δημάρχου Τυρνάβου για ζωοτροφές, υπογραμμίζοντας πως «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία».

Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί μόνο τα 15.750 νεκρά ζώα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες όπου και βρίσκονται.

Πάντως, όπως είπε ο αριθμός διαχείρισης των νεκρών αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα νερά ολοένα και υποχωρούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητας καλύτερου εντοπισμού και πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο το οποίο θα συμβάλει στη διαδικασία.

Από τους 7.000 νεκρούς χοίρους που έχουν δηλωθεί, έχουν διαχειριστεί 3.600 ζώα ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν διαχειριστεί έως αύριο.

Λάρισα: Βομβαρδισμένη η πόλη – Παλεύουν με τις λάσπες οι κάτοικοι

Μια βδομάδα σχεδόν, μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας η Λάρισα στις παραποτάμιες συνοικίες της μοιάζει «βομβαρδισμένη» πόλη. Μέρα και νύχτα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απάντληση των υδάτων, ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος δείχνει να πέρασε.

Στον Άγιο Θωμά, οι κάτοικοι παλεύουν με τις λάσπες για να προσεγγίσουν τα σπίτια τους και να αντικρίσουν την απόλυτη καταστροφή.

Στον Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο πάνω από 50 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα. Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει τα πάντα. Έγιναν έρευνες από δύτες σήμερα κι εκεί όπως και σε άλλες περιοχές για τυχόν αγνοούμενους στη θάλασσα.

Στα 46 τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας, στα 24 με λοίμωξη του αναπνευστικού

Τα 46 έχουν φτάσει τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές ( Λάρισας Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα 24 τα περιστατικά με λοίμωξη του αναπνευστικού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης στην επίσημη ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Οι 6 από αυτούς νοσηλεύονται, ενώ τρεις έχουν σαλμονέλα. Το ένα περιστατικό αφορά βρέφος μερικών ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. Επίσης, ένας ενήλικας νοσηλεύεται με ροταϊό.

«Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει καμία ανησυχία, όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει ούτε λόγος πανικού, ούτε εφησυχασμού», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες που έχουν συμπτώματα διάρροιας ή και εμετού που συνδέονται με πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις μονάδες υγείας.

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα – Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί
Ανοικτές είναι πλέον οι οδικές αρτηρίες στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι στον άξονα Τρικάλων – Λάρισας θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τις επόμενες ώρες.

Επίσης, ανέφερε πως στην περιοχή της Μαγνησίας αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου.

Αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Ε65, είπε πως είναι ανοικτός, ωστόσο η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και το κύριο πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο που έχει περιοριστεί στο 1 χλμ.

Τέλος, ο Γιάννης Αρτοποιός αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δίκτυο λέγοντας πως έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και εκτίμησε πως για την αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα.

Σχετικά Άρθρα