Φαραντούρης: “Η ΕΕ και η WWF μας είχαν προειδοποιήσει, ήταν γνωστό πώς κινδύνευε η Θεσσαλία λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού”

 Φαραντούρης: “Η ΕΕ και η WWF μας είχαν προειδοποιήσει, ήταν γνωστό πώς κινδύνευε η Θεσσαλία λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού”

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, γνωστός καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης με ανάρτησή του στο Facebook περιγράφει την ολιγωρία της Ελλάδας έναντι των προειδοποιήσεων της ΕΕ για τις μεγάλες καταστροφές που θα προκαλούσε η έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων έργων.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

Όλη η αλήθεια για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για τα οποία η ΕΕ κατηγορεί την Ελλάδα για ολιγωρία και απειλεί με πρόστιμα από το 2022:

▪︎ Το 2018 ολοκληρώθηκαν και κυρώθηκαν τα πρώτα Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας στη χώρα (Οδηγία 2007/60/ΕΚ) τα οποία ωστόσο χρειάζονταν τακτική επικαιροποίηση σύμφωνα με την Οδηγία.

▪︎ Στις 9 Φεβρουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα ότι δεν έχει προχωρήσει σε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία.

▪︎ Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει αιτιολογημένη γνώμη εις βάρος της Ελλάδας λόγω της καθυστερημένης αναθεώρησης και επικαιροποίησης των σχεδίων και χαρτών κινδύνου πλημμύρας.

▪︎ Στις 15.2.2023 η Ευρ. Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή καθυστέρησης επικαιροποίησης και υιοθέτησης των δεύτερων σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.

▪︎ Ειδικά για την Θεσσαλία, οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας ήταν αναρτημένοι ήδη από το 2018. Σύμφωνα με το WWF σχεδόν όλη η πόλη είναι στα κόκκινα. O Βόλος ήταν γνωστό ότι κινδυνεύει (όπως και η Νέα Αγχίαλος και η πεδιάδα Λάρισας και Καρδίτσας).

▪︎ Πριν μερικές εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι κυβερνητικοί ευρωβουλευτές μαζί με τους ακροδεξιούς καταψήφισαν τον νόμο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, μια εμβληματική ευρωπαϊκή νίκη για το περιβάλλον που πέρασε με πλειοψηφία Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων.

Καμία δικαιολογία για την εγκληματική ολιγωρία.

Σχετικά Άρθρα