Οι φονικές πλημμύρες απειλούν πολλαπλά τη δημόσια υγεία

 Οι φονικές πλημμύρες απειλούν πολλαπλά τη δημόσια υγεία

Σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel στη Δημόσια Υγεία, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η ανησυχία όλων, ειδικών και μη, αφορά μια σειρά από νοσήματα που σχετίζονται με τα λιμνάζοντα ύδατα, καθώς παρασύρονται και παραμένουν απορρίμματα στις περιοχές, υπάρχουν προβλήματα του δικτύου αποχέτευσης, όπως είναι η υπερχείλιση, γίνονται διακοπές στο δίκτυο ύδρευσης του οποίου τα νερά κινδυνεύουν να μολυνθούν. Όλα αυτά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νοσημάτων, τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που έχουν ανάλογη εμπειρία από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Αθηνά Λινού

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν, ενώ κάνει λόγο και για μεσοπρόθεσμους κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας.

Ειδικότερα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα Λινού επισημαίνει ότι σε πλημμυρισμένες περιοχές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε μια σειρά από λοιμώξεις, ενώ προειδοποιεί για ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η ανάρτηση της Αθηνάς Λινού:

«Η κυβέρνηση είναι προφανώς ανεπαρκής και ανέτοιμη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Βιώνουμε θανάτους, καταστροφές περιουσιών και μακροχρόνια προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων.
Κρούω, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου και για επιπλέον άμεσους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που θα απειλήσουν την υγεία όλων μας.

Οι κίνδυνοι αυτοί θα προκύψουν από την καταστροφή του δικτύου υδροδότησης στους περισσότερους δήμους της χώρας, τη διαρροή χημικών ουσιών, τις χιλιάδες νεκρών ζώων, ακόμα και τρωκτικών, και την επακόλουθη ρύπανση ακόμα και του υδροφόρου ορίζοντα.

Στις πλημμυρισμένες περιοχές, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, πνευμονολογικών και δερματικών λοιμώξεων και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και νόσων που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, κρούσματα του οποίου έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η ευθύνη της κυβέρνησης για τον επερχόμενο κίνδυνο στη δημόσια υγεία είναι τεράστια.

Άραγε, την κατανοούν οι υπεύθυνοι και αν ναι, προτίθενται να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά και επαρκή μέτρα προστασίας;», καταλήγει στην ανάρτησή της η κα Α. Λινού.

Αναλυτικά, στους κινδύνους που παραμονεύουν και απειλούν τους πληγέντες στις περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και γενικότερα τη Δημόσια Υγεία αναφέρθηκε, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ news, σήμερα (Παρασκευή) το πρωί, η Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, επισημαίνοντας την άμεση προτεραιότητα της διάσωσης της ζωής των εγκλωβισμένων, την ανεύρεση όσων αγνοούνται αλλά και την παροχή φροντίδας για τυχόν τραυματισμούς που υπέστησαν και γενικότερα την ιατρική φροντίδα σε κάθε ζήτημα υγείας που παρουσιάζουν.

Τόνισε επίσης την «υπερχλωρίωση που χρειάζεται το σύστημα ύδρευσης, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια στο νερό», υπογραμμίζοντας ότι οι πλημμύρες, «σε συνδυασμό με τους θανάτους ζώων και τρωκτικών, βραχυπρόθεσμα θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στη Δημόσια Υγεία στην περιοχή», λόγω επιμόλυνσης του νερού με χημικές ουσίες σε είτε ιούς. Επεσήμανε ότι σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο εμφιαλωμένο νερό για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν το νερό του δικτύου ακόμα και εάν δεν υπάρχουν διακοπές στην υδροδότηση.
Ο εφοδιασμός των κατοίκων με καθαρό πόσιμο νερό είναι απαραίτητος ώστε να διευκολύνονται και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών με καθαρό νερό και σαπούνι πριν αγγίξουν οτιδήποτε βρώσιμο). Σημαντική είναι και η αποφυγή επαφής με τα λιμνάζοντα νερά

Οι συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία μπορεί να αφορούν όχι μόνο σε σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα για τα άτομα που επλήγησαν, επεσήμανε η κα Ψαλτοπούλου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η άμεση προτεραιότητα είναι να μετακινηθούν οι πληγέντες σε ασφαλή περιοχή μέχρι να περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, και μέχρι να φτάσουμε στην προτεραία κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα