Ν. Παπαευσταθίου: Εφικτή υπό προϋποθέσεις η άφιξη του ΕΚΑΒ στο περιστατικό σε 7 λεπτά
Σημαντικό μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο, 9-10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, όπως η ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, με βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου άφιξης του ασθενοφόρου στα επείγοντα περιστατικά ώστε να γίνεται το συντομότερο δυνατόν η διακομιδή των επειγόντων τουλάχιστον περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων.
Για την ταχύτερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις κλήσεις των πολιτών, όπως προφανώς πρέπει να ισχύει για ένα πλήρως αναδιαμορφωμένο ΕΚΑΒ, κατά τα διεθνή πρότυπα, έχει ήδη ξεκινήσει η επιχειρησιακή του ανασυγκρότηση, με πρώτο βήμα τις προσλήψεις προσωπικού: Ολοκληρώθηκαν ήδη 111 προσλήψεις επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων, σε προκήρυξη για 250 θέσεις, η οποία όμως δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Έτσι, αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες, ενώ θα προκηρυχθούν και 800 μόνιμες θέσεις.
Δεύτερο σημαντικό βήμα είναι η ανανέωση του Στόλου των Οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας. Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησης τους. Για την απόκτηση 250 νέων ασθενοφόρων με σύστημα GPS αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Πόσο υλοποιήσιμος είναι ο βασικός στόχος της μείωσης του χρόνου άφιξης του ΕΚΑΒ, σε επείγον περιστατικό στις αστικές περιοχές σε 7-10 λεπτά, από τα περίπου 20 λεπτά που υπολογίζεται ότι ισχύει σήμερα;
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, τονίζει, μιλώντας στο libre:
«Άμεσα δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, για αυτό και έγινε η εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού επικουρικού και μόνιμου και για απόκτηση επιπλέον οχημάτων. Όταν πραγματοποιηθούν αυτά, βεβαίως και είναι εφικτός ο στόχος του να φτάνει το ΕΚΑΒ στο επείγον περιστατικό σε επτά με δέκα λεπτά».
Επιπλέον, ο κ. Παπαευσταθίου διευκρινίζει ότι: «Ο συγκεκριμένος στόχος αφορά τους μεγάλους αστικούς ιστούς. Είναι διαφορετικά τα δεδομένα σε μικρότερες επαρχιακές περιοχές και στα νησιά της χώρας μας. Όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες διανυόμενες αποστάσεις και σε νησιά, όπου -για παράδειγμα- υπάρχουν στη βάρδια ένα ή δύο ασθενοφόρα το εικοσιτετράωρο, εκεί χρειάζεται άλλος σχεδιασμός. Ο σχεδιασμός που τώρα εκπονεί το υπουργείο Υγείας αφορά μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι την υπόλοιπη Ελλάδα».
Απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν με μεγάλη πιθανότητα ότι ο συγκεκριμένος αριθμός οχημάτων που θα αποκτηθούν και ο αριθμός του προσωπικού (πληρωμάτων ασθενοφόρων) που θα προσληφθεί όντως αρκούν ώστε να είναι σε θέση το ΕΚΑΒ να φτάνει τόσο γρήγορα στο περιστατικό, ο κ. Παπαευσταθίου είπε ότι «στο ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, καθώς αφορούν το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας».
Η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
Προς το παρόν, είναι ψηφιοποιημένο μόνο το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην Αττική. Σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα η έναρξη της ψηφιακής ενοποίησης όλων των τηλεφωνικών κέντρων του ΕΚΑΒ και της δημιουργίας ενιαίου συστήματος διαχείρισης περιστατικών.
Επόμενα απαραίτητα βήματα είναι η επικαιροποίηση της κατηγοριοποίησης της κρισιμότητας των περιστατικών και η διασύνδεση των νοσοκομείων και των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ, με υπολογισμό της ώρας άφιξης του ασθενοφόρου αλλά και του είδους των άμεσων υπηρεσιών που προσφέρονται στον ασθενή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο ώστε να μη χάνεται υπερπολύτιμος χρόνος. Ένα ακόμα σημαντικό που σχεδιάζεται είναι μία εφαρμογή για κινητό (app) για κλήση στο ΕΚΑΒ, με υπολογισμό του χρόνου άφιξης του ασθενοφόρου.
Εκπαίδευση Προσωπικού του ΕΚΑΒ
Για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως:
· Πρόγραμμα 1 – Prehospital Trauma Life Support (Σεμινάρια για την αντιμετώπιση του τραύματος για διασώστες, νοσηλευτές και Ιατρούς δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος)
· Πρόγραμμα 2 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα δεξιοτήτων για όλο το Προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
Ένα ακόμα βήμα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΕΚΑΒ είναι η δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στη χώρα, σε επέκταση του σχεδίου «Ερμής Θεοχαρόπουλος» και η εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής.