Ανατρεπτική μελέτη για τον Κόμη Δράκουλα: Μάλλον ήταν… χορτοφάγος

 Ανατρεπτική μελέτη για τον Κόμη Δράκουλα: Μάλλον ήταν… χορτοφάγος

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια ο αιμοδιψής Κόμης Δράκους ενδέχεται να ήταν…. χορτοφάγος! Ο Βλαντ Τσέπες, γνωστός και ως Βλαντ Δράκουλας, ήταν ο τρεις φορές ηγεμόνας της Βλαχίας μεταξύ του 1448 και του θανάτου του γύρω στο 1477.

Αργότερα αποτέλεσε την έμπνευση για το διάσημο αβαμπίρ του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ, στο μυθιστόρημά του Δράκουλας το 1897.

Το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail.

Τώρα, περισσότερα από 500 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι επιστήμονες έλαβαν «ιστορικά βιομόρια» από επιστολές που έγραψε ο διαβόητος πολέμαρχος. Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποσπάσουν αίμα, ιδρώτα, δακτυλικά αποτυπώματα και σάλιο από μια επιστολή τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ακριβώς 125 χρόνια από τη δημοσίευση του Δράκουλα του Στόκερ.

Η επιστολή χρονολογείται στις 4 Αυγούστου 1475, και γράφτηκε στους κατοίκους του Σιμπίου από έναν άνδρα που περιγράφει τον εαυτό του στο κείμενο ως «ο πρίγκιπας των Υπεραλπικών περιοχών» και ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι σύντομα θα έμενε στο χωριό τους.

Στο κάτω μέρος, υπέγραφε με το όνομά του: Vlad Dracula.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχε απουσία πρωτεϊνών ζωικής τροφής – ένα ασυνήθιστο εύρημα.

«Οι πρωτεΐνες των τροφίμων βρίσκονται μόνο σε φυτικές τροφές», δήλωσε στους Times ο συγγραφέας της έρευνας, Gleb Zilberstein. Και πρόσθεσε ότι η απόφαση να είναι ακολουθεί φυτική διατροφή μπορεί να ήταν απόφαση ανάγκης και όχι επιθυμίας αφού «τον 15ο αιώνα, η Ευρώπη είχε πολύ κρύο κλίμα…και υπήρχε πολύ λίγο φαγητό».

«Σύμφωνα με τους βιοαρχαιολόγους, οι αριστοκράτες σε όλη την Ευρώπη είχαν μια πολύ πενιχρή διατροφή και συχνά δεν καταναλώνονταν κρέας».

  • Επίσης η ίδια μελέτη αποκάλυψε ότι ο Δράκουλας έπασχε από μια σπάνια πάθηση που τον έκανε να κλαίει με δάκρυα αίματος.

Ο καθηγητής Vincenzo Cunsolo, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Πιθανότατα υπέφερε, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της ζωής του, από μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται αιμολακρία, δηλαδή μπορούσε να χύσει δάκρυα αναμεμειγμένα με αίμα».

Τα δάκρυα μπορεί είτε να έχουν μια κόκκινη απόχρωση είτε να φαίνονται σαν να είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από αίμα. Είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών και μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός όγκου στο σύστημα που παράγει δάκρυα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από επιπεφυκίτιδα, περιβαλλοντικές βλάβες ή τραυματισμούς. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι συνδέεται με ακραίο στρες ή ψυχολογική αναστάτωση.

Ο καθηγητής Cunsolo είπε:

  • «Τα πρωτεομικά μας δεδομένα, αν και δεν μπορούν να θεωρηθούν από μόνα τους εξαντλητικά, μπορεί να υποδεικνύουν ότι, σύμφωνα με ορισμένες ιστορίες, πιθανώς υπέφερε, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια της ζωής του, από μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται αιμολακρία, δηλαδή μπορούσε να ρίξει δάκρυα ανακατεμένα με αίμα. Επιπλέον, πιθανότατα υπέφερε επίσης από φλεγμονώδεις διεργασίες της αναπνευστικής οδού ή/και του δέρματος. Κατά την εκτίμησή μας, αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια έρευνα και βοήθησε στο να φανεί στο προσκήνιο η κατάσταση της υγείας του Βλαντ Δράκουλα. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι πολλοί άνθρωποι κατά των Μεσαίωνα μπορεί να έχουν αγγίξει αυτά τα έγγραφα, αλλά μπορεί επίσης να υποτεθεί ότι οι πιο εξέχουσες αρχαίες πρωτεΐνες θα πρέπει να σχετίζονται με τον Πρίγκιπα Βλαντ, ο οποίος έγραψε και υπέγραψε αυτές τις επιστολές».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ACS Analytical Chemistry.

Σχετικά Άρθρα