Βίντεο αίσχος: Η στιγμή που ακροδεξιοί καταστρέφουν την περιουσία της Ντάο στη Λεμεσό

 Βίντεο αίσχος: Η στιγμή που ακροδεξιοί καταστρέφουν την περιουσία της Ντάο στη Λεμεσό

Βράδυ Παρασκευής, 1 Σεπτεμβρίου. Το ρολόι δείχνει λίγο μετά τις 8 στον Μόλο Λεμεσού, και την ησυχία που επικρατεί στον πολυσύχναστο παραλιακό πεζόδρομο της πόλης σπάει η ακροδεξιά, φασιστική πορεία εναντίον των μεταναστών. Ακολουθεί ρατσιστικό πογκρόμ, βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας.

Περίπου 300 μαυροφορεμένοι φασίστες με κουκούλες που κινούνται συντεταγμένα -των οποίων ηγούνται δύο με τρία άτομα που ακούγονται να δίνουν στρατιωτικά παραγγέλματα- φωνάζουν συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι ελληνική», «Έξω οι λάθρο από την Κύπρο», «Αρχίζουμε πρώτα με τους μαύρους και μετά την αστυνομία», με την κατάσταση να παίρνει αμέσως άσχημη τροπή.

Λαμβάνοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, οδηγίες να είναι προσεκτικοί τί να κάνουν και πού να το κάνουν, δηλαδή να μην χτυπούν Κύπριους αλλά να στραφούν κατά αλλοδαπών, τους οποίους όποιος ήθελε εκφόβιζε ή χτυπούσε- ξεκινούν τη δράση τους.

Με το κράτος να αδυνατεί ή να είναι απρόθυμο να προστατεύσει τους πολίτες του, καθώς η αστυνομία παρέμεινε άπραγη, όταν η πορεία φτάνει στο τέλος της οι φασίστες διασκορπίζονται και επιτίθενται σε μαγαζιά μεταναστών. Ακριβώς διότι αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος τους.

«Είδαμε τον πυρήνα μιας τρομοκρατικής-εγκληματικής οργάνωσης φασιστικής φύσεως, επικουρούμενη και από άλλους πολίτες παρόμοιων ιδεών, να προβαίνει σε τρομοκρατικές ενέργειες υποσκάπτοντας την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα» περιγράφει ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας, ο οποίος έτυχε το βράδυ της Παρασκευής να βρίσκεται στην περιοχή του Μόλου μαζί με την οικογένειά του και, προσπαθώντας να διαφύγουν, πέρασαν μέσα από τις γραμμές των ακροδεξιών.

Εν μέσω φασιστικού μένους, λοιπόν, ξεχύνονται στις γειτονιές της Λεμεσού, κυρίως εκεί που ζουν μετανάστες, και με τυφλή βία σπέρνουν τρόμο, χτυπούν κόσμο με λοστούς και καταστρέφουν περιουσίες.

Ένα από τα θύματά τους είναι η Ντάο, μια γυναίκα από το Βιετνάμ, η οποία είδε το βιος της να γίνεται κομμάτια μέσα σε λίγα λεπτά. Η ίδια διατηρεί ένα παντοπωλείο στην περιοχή και από εκεί βγάζει το «ψωμί» της για να μεγαλώσει τα τέσσερα παιδιά της.

Ούσα σε κατάσταση σοκ αφού οι φασίστες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο κατάστημά της, μονολογεί πως παλεύει μόνη της, με την εικόνα της να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Όπως διακρίνεται στις παραπάνω εικόνες, άνδρες -οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καλυμμένα με κουκούλες τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους- εισβάλλουν στο κατάστημα με λοστούς και κοντάρια, καταστρέφοντας με μένος ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, που συμμετέχουν στους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες φαίνεται να αναζητούν επίμονα κάτι συγκεκριμένο, ενώ δεν διστάζουν να αφαιρέσουν δεκάδες αντικείμενα και χρήματα, στη συνέχεια, να τραπούν ανενόχλητοι σε φυγή.

Το μοναδικό ίχνος ανθρωπισμού σε όλη την ιστορία, είναι τα αντανακλαστικά όλων αυτών που θέλησαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Ντάο.

Φως στο σκοτάδι αποτελεί η προσπάθεια που γίνεται μέσω των social media -κυρίως της σελίδας «Μοναδικοί Άνθρωποι», καθώς και απλών ανθρώπων- για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που χρειάζεται η Ντάο για να ξαναστήσει την επιχείρησή της. Ήδη, η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, καθώς μέσα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 16.000 ευρώ.

Απάντηση στα ακροδεξιά πογκρόμ έδωσαν και εκατοντάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στους δρόμους της Λεμεσού την Κυριακή, πραγματοποιώντας πορεία ενάντια στη ρατσιστική βία, όπου φώναξαν συνθήματα κατά του φασισμού και αλληλεγγύης στους μετανάστες.

Σχετικά Άρθρα