“Καυτός” Σεπτέμβρης: 15 λεπτά πάνω το ψωμί, τιμή ρεκόρ στη βενζίνη στο κέντρο της Αθήνας

 “Καυτός” Σεπτέμβρης: 15 λεπτά πάνω το ψωμί, τιμή ρεκόρ στη βενζίνη στο κέντρο της Αθήνας

Με τις υπάρχουσες συνθήκες η αύξηση στην τιμή του ψωμιού ενδέχεται να φθάσει τα 15 λεπτά τη φραντζόλα, ωστόσο οι Αρτοποιοί τηρούν στάση αναμονής και έχουν ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς θεωρούν ότι οι αυξήσεις στα άλευρα δεν δικαιολογούνται αφού ακόμα υπάρχουν αποθέματα. Τον περασμένο Απρίλιο είχαν πάρει διαβεβαιώσεις ότι υπήρχαν αποθέματα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά, κάτι που σήμερα διαψεύδεται.

Οι αρτοποιοί ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές αλεύρων για αυξήσεις 7%-10%, κάτι που θα τροφοδοτήσει αυξήσεις μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Αν και οι τιμές στους παραδοσιακούς φούρνους της γειτονιάς έχουν να αυξηθούν από τον Μάρτιο του 2022 καθώς οι αρτοποιοί απορρόφησαν τα κόστη από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών, κρατώντας σταθερή την τιμή της φραντζόλας, κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο σήμερα δεδομένου ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται διεθνώς αύξηση έως και 30% στις πρώτες ύλες που αφορούν τόσο το ψωμί όσο και τα αρτοσκευάσματα και τα είδη ζαχαροπλαστικής.

Σύμφωνα με τους Αρτοποιούς επί του παρόντος δεν θα γίνει καμία αύξηση στο ψωμί που φτιάχνουν και πωλούν οι φούρνοι και πως οι αυξήσεις που καταγράφονται στα στοιχεία του πληθωρισμού αφορούν το βιομηχανικό ψωμί. Παρά ταύτα σύμφωνα με τα στοιχεία των αρτοποιών η κατανάλωση έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 20% στο σύνολο των ειδών που πωλούν και σχεδόν 260 φούρνοι σε όλη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο.

Τι έχει συμβεί

Πάνω από το 80% των αλεύρων στη χώρα μας είναι εισαγωγής και η Ελλάδα είναι πλήρως εξαρτημένη από εισαγωγές. Στη Διεθνή αγορά υπάρχει αναταραχή μετά και την απόφαση της Ρωσίας, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, να παγώσει τη συμφωνία με την Ουκρανία για τη μεταφορά των σιτηρών. Αυτό φαίνεται να τροφοδοτεί ανατιμήσεις στην αγορά των αλεύρων και κατ’ επέκταση του ψωμιού και των προϊόντων αρτοποιίας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μη ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου άνοδο των τιμών των τροφίμων, κάτι που στην Ελλάδα φαντάζει εφιαλτικό αν σκεφτεί κανείς ότι στη χώρα μας τον πληθωρισμό τον τροφοδοτεί η ακρίβεια στα τρόφιμα.

  • Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές στο ψωμί και τα είδη αρτοποιίας έχουν αυξηθεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά 8,6% στο διάστημα Ιούλιος 2022 – Ιούλιος 2023, ενώ μέσα σε έναν μήνα οι τιμές στα είδη αυτά αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Άλλοι πάλι δεν κρύβουν τη σκέψη τους ότι η αρρυθμία αυτή αποτελεί άλλοθι για εκείνους που τροφοδοτούν τον «πληθωρισμό της απληστίας» και προφανώς στο σημείο αυτό θα πρέπει να μπουν οι έλεγχοι της κρατικής μηχανής.

Καύσιμα απο χρυσάφι

Την ίδια ώρα η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια υγρών καυσίμων έχει εκτοξευτεί και σε μία περίπτωση βλέπουμε να στοιχίζει 2,29 ευρώ μέσα στην Αθήνα, ενώ στα νησιά αξίζει κυριολεκτικά… χρυσάφι, με την τιμή στη Λέρο να φτάνει τα 2, 48 ευρώ το λίτρο και 2,34 στη Σαντορίνη.

  • Ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου πρόεδρος Βενζινοπωλών, εκτιμά ότι οι χώρες παραγωγής πετρελαίου ή επεξεργασίας του, αποφεύγουν να επενδύσουν στα υγρά καύσιμα εν όψει της μετάβασης στην ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι τιμές τους.

Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να ψαλιδίσει τις αυξήσεις λαμβάνοντας μέτρα όπως το πλαφόν, από την άλλη πετυχαίνει να φουσκώνει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης με τους υψηλούς φόρους.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων οι φόροι και τα τέλη που επιβαρύνουν την τιμή της βενζίνης φτάνουν στο 56,37%. Τα διυλιστήρια καθορίζουν το 38,18% της τελικής τιμής και το μικτό περιθώριο κέρδους πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών το 5,45%.

Σχετικά Άρθρα