Guardian: Εκτενείς αναφορές για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

 Guardian: Εκτενείς αναφορές για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Την απεικόνιση του καταστροφικού έργου των πυρκαγιών που κατακαίνε επί εβδομάδες την επικράτεια παρουσίασε ο Guardian την Παρασκευή, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για τις καμένες εκτάσεις. Πρόκειται για καταγραφές που τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν σπεύσει να υποβαθμίσουν, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν το αφήγημα του επιτυχημένου «επιτελικού κράτους».

Όσο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Σοφία Βούλτεψη και ο Στέλιος Πέτσας συνεχίζουν να στρέφονται ενάντια στην υπηρεσία Copernicus αλλά και το Αστεροσκοπείο, οι αναλύσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές από τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζονται εκθέτοντας την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα ανάρτησε την ίδια ημέρα στην ιστοσελίδα της ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη Ρόδο, έναν μήνα μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς που κατέκαψε το νησί, φιλοξενώντας μαρτυρίες κατοίκων από τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά για να τα χτίσουμε με τα χέρια μας. Όταν τα είδα να καίγονται, ήταν σαν να κάηκε κι ένα κομμάτι της ψυχής μου», περιέγραψαν οι Μαρία Ανδριά και ο Δημήτρης Νικολάκης που είδαν να καίγονται τα σπίτια τους σε Κιοτάρι και Ασκληπιειό.

«Σχεδόν έναν μήνα μετά τις φωτιές, ξυπνάω κάθε μέρα από εφιάλτη ότι καίγεται το μαξιλάρι μου. Τα όνειρά μου είναι γεμάτα φωτιές και βλέπω συνέχεια το μαγαζί μου να καίγεται» αναφέρει ο Δημήτρης Χατζηφώτης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Κιοτάρι. «Δεν κατάφερα να σώσω τίποτα από την ταβέρνα, ούτε ένα παλιό σφυρί του νεκρού πατέρα μου. Πρέπει να έλιωσε, γιατί δεν μπορώ να το βρω…».

«Σβήναμε τις φωτιές με φτυάρια, μπουκαλάκια νερού και ρούχα. Έτσι σώθηκε ό,τι σώθηκε στο Ασκληπιείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τα χωριά και τα σπίτια μας αν υπήρχε γεννήτρια ρεύματος στο πηγάδι και παροχή νερού», σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα