Έβρος: Δύο εισαγγελικές παρεμβάσεις για το φασιστικό πογκρόμ μεταναστών και για αναρτήσεις στο δίκτυο

 Έβρος: Δύο εισαγγελικές παρεμβάσεις για το φασιστικό πογκρόμ μεταναστών και για αναρτήσεις στο δίκτυο

Με δύο εισαγγελικές παρεμβάσεις επιχειρείται να μπει τέλος στο ρατσιτικό μένος στον Έβρο με τους αυτόκλητους “σερίφηδες – φασίστες” να επιδίδονται σε πογκρόμ μεταναστών με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εν δυνάμει εμπρηστές κάτι που έχει καταπέσει από την επίσημη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δύο παραγγελίες από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα κατά του ρατσισμού και της εμπορίας ανθρώπων, εξετάζονται τόσο οι συμπεριφορές αυτοδικίας, όσο και το μπαράζ των αναρτήσεων στο διαδίκτυο με παροτρύνσεις ρατσιστικής βίας κατά των μεταναστών και την επικρότηση τέτοιων συμπεριφορών.

Όσον αφορά μάλιστα στον Έβρο, ζητείται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ενώ γίνεται λόγος για «μεσαιωνικά φαινόμενα αυτοδικίας»: «…να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας», σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Η παραγγελία απευθύνεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και αναφέρει:

«Στη συνέχεια σχετικών, καθώς επίσης στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε: α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο «Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών», όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και για «επιδεινούμενο κλίμα» κατ’ αυτών «στον πολιτικό και δημόσιο λόγο», β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.in.gr» στις 28-8-2023 με τίτλο «Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο», γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.efsyn.gr» στις 25-8-2023 με τίτλο «Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde» και δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «ThePressProject» στις 23-8-2023 με τίτλο «Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber» και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».

Η εισαγγελέα εντόπισε παράλληλα σειρά αναρτήσεων στο Facebook που παρακινούν σε άσκηση ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, ή επικροτούν τέτοιες συμπεριφορές. Με τη δεύτερη παραγγελία προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητείται να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, εγκληματική οργάνωση, απειλή διάπραξης εγκλημάτων, προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, μισαλλόδοξη ρητορική κλπ.

Η παραγγελία αναφέρει:

«Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αρμόδιος θεμάτων ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (για τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας) αναρτήσεις χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. παραγγέλλοντας τη διερεύνηση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ».

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι εννιά, από τους 13 μετανάστες που είχε αιχμαλωτίσει σε τρέιλερ ο «σερίφης» στον Έβρο, καθώς οι κατηγορίες που τους απέδωσε για «εμπρησμό» κατέρρευσαν, με τη δικηγόρο τους να λέει πως αυτοί οι άνθρωποι φέρονται να υπέστησαν και σωματική βία.

Η Κατερίνα Γεωργιάδου, δικηγόρος των μεταναστών που εγκλωβίστηκαν από τον αυτόκλητο σερίφη γνωστοποίησε, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» πως μετά από μαραθώνια διαδικασία απολογιών που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν ομόφωνα στην αποφυλάκιση χωρίς όρους των προσφύγων που εκπροσωπεί η ίδια και ο δικηγόρος Γιάννης Πατζανακίδης. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε και η κα Γεωργιάδου, μοναδικό στοιχείο ήταν η κατάθεση του δράστη για αρπαγή και εμπρησμό.

Οι εννιά αποφυλακίστηκαν χωρίς όρους, ενώ οι δράστες της αρπαγής βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διαφωνία ανακρίτριας – εισαγγελέας, αναφέρει η ίδια.

Όπως δηλώνει η κα Γεωργιάδου, οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν. «Τους άρπαξαν και τους έκλεισαν σε τρέιλερ, τους άφησαν εκεί για αρκετή ώρα και δεν μπορούσαν να βγουν. Ήταν κλεισμένοι και δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν».

Τα θύματα, μάλιστα, λένε πως τους ασκήθηκε βία.

Τέλος, η δικηγόρος γνωστοποιεί ότι υπήρχαν και οικογένειες με παιδιά και οι δράστες τούς διαχώρισαν: «Έβαλαν μόνο τους άντρες νεαρής ηλικίας στο τρέιλερ».

O κατηγορούμενος -κατά τη διάρκεια της φωτιάς- έβγαινε στους δρόμους της πόλης και «συλλάμβανε» μετανάστες, καλώντας σε πογκρόμ. Λίγο μετά συνελήφθη ο ίδιος από την αστυνομία, καθώς και ακόμη δύο άτομα τα οποία εφέροντο να τον βοήθησαν στις ειδεχθείς του πράξεις.

Ο άνδρας που τραβούσε το βίντεο ακουγόταν να μιλάει για «25 κομμάτια», ενώ άνοιγε το τρέιλερ και έδειχνε τους μετανάστες. Έφτασε δε σε σημείο να κατηγορεί τους μετανάστες για τις φωτιές που ξέσπασαν στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες και ανέφερε σε προκλητικό τόνο: «Κοιμόμαστε. Μια βόλτα από τη Χηλή και έχω φορτώσει 25 κομμάτια έχω μέσα στο τρέιλερ».

Κάλεσε δε σε πογκρόμ εναντίον μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου και έλεγε: «Θα μας κάψουν αυτοί ρε πούστη, θα μας κάψουν αυτοί. Ωπ, βλέπετε; 25 κομμάτια τα μπ@@@ρδα. Έχει γεμίσει όλο το βουνό, παιδιά. Όλο το βουνό έχει γεμίσει γ@@ω την τρέλα τους ρε π@@@η. Αυτοί είναι ορκισμένοι, άσε, γ@@@@έ το, αυτοί είναι ορκισμένοι να μας κάψουνε. Γεμάτα τα πουρνάρια. Γεμάτα τα πουρνάρια, παντού, αυτό σας λέω παιδιά. Οργανωθείτε, βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε. Θα μας κάψουνε, αυτό σας λέω μόνο».

Ο νέος αυτόκλητος «σερίφης» του Έβρου φαίνεται σε βίντεο να αιχμαλωτίζει τέσσερα άτομα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, ο εν λόγω, λίγο πριν εμφανιστεί στην Ασφάλεια, ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία. Ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση του περιστατικού.

Το βίντεο έχει διαγραφεί από το προφίλ του συγκεκριμένου άνδρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυκλοφορεί ακόμη από άλλους χρήστες που τον καταγγέλλουν. Μάλιστα, μάλλον δεν πρόκειται για τους μόνους μετανάστες, αφού ο ίδιος λέει πως έπιασε «άλλους 4 καλούς επενδυτές» και αναρωτιέται «πού είναι οι Αρχές».

Όπως λέει, τους «συνέλαβε» επειδή μπήκαν παράνομα στη χώρα.

Αν και ο άνδρας που φέρεται να εμφανίζεται στο βίντεο έχει διαγράψει το εν λόγω, απαράδεκτο, υλικό έχει προχωρήσει σε αναρτήσεις που κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του.

«Ήρθαν τα παιδάκια το Σορος που δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται και δεν ξέρουν που είναι ο Έβρος, να μας βγάλουν φασίστες. Ρε τράβα σαπερα. Γιατί όταν θα βρέχουν οι βόμβες θα σε ρωτάνε για της πολιτικές απόψεις σου; τι σε εσάς δεν θα σκάνε;;; εδώ μας έχουν κατακαψει…..και αυτοί την καραμέλα τους», γράφει σε δημόσια ανάρτησή του.

Σε άλλη του δημοσίευση, γράφει: «Ερώτηση εάν πιάσουμε Έλληνα διακινητη. Και τον σαπησουμε στο ξύλο θα είναι και αυτό ρατσιστική βία;;;».

Σχετικά Άρθρα