Πριγκόζιν: Ανασύρθηκαν οι σοροί 10 ανθρώπων καθώς και οι καταγραφείς της μοιραίας πτήσης

 Πριγκόζιν: Ανασύρθηκαν οι σοροί 10 ανθρώπων καθώς και οι καταγραφείς της μοιραίας πτήσης

Δύο ημέρες μετά τη συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, οι ρωσικές Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες στο σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους. Σύμφωνα με το BBC, η Μόσχα ανακοίνωσε πως τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τις σορούς των 10 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του αεροσκάφους, καθώς και τους καταγραφείς πτήσης του αεροσκάφους.

Οι σοροί 10 θυμάτων ανασύρθηκαν από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους. Διεξάγεται μοριακός γενετικός έλεγχος για να εξακριβωθούν οι ταυτότητές τους. Ερευνητές έχουν στα χέρια τους τους καταγραφείς πτήσης και βρίσκεται σε εξέλιξη λεπτομερής εξέταση όσων συνέβησαν, τόνισε η ρωσική ερευνητική επιτροπή με ανάρτηση στο Telegram.

Πρόσθεσε, δε, ότι η έρευνα «θα εξετάσει προσεκτικά όλες τις πιθανές εκδοχές».

Το αεροπλάνο συνετρίβη κοντά στη Μόσχα την Τετάρτη, με τις πρώτες εικασίες να κάνουν λόγο για βόμβα ή πύραυλο που οδήγησε στη μοιραία συντριβή. Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ένα ασυνήθιστο στοιχείο που κατέγραψε Αμερικανός αναλυτής.

Οι ισχυρισμοί ότι το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν ήταν «μεγάλο ψέμα» δήλωσε νωρίτερα στο BBC ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν -κάποτε πιστός στον Πούτιν- ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ένοπλης εξέγερσης από τους μισθοφόρους μαχητές του τον Ιούνιο. Ο Πούτιν χαρακτήρισε τότε την ανταρσία ως «προδοσία», αλλά αργότερα επιτεύχθηκε συμφωνία για τους μισθοφόρους του Wagner είτε να ενταχθούν στον τακτικό στρατό της Ρωσίας είτε να πάνε στη Λευκορωσία – σύμμαχο της Μόσχας.

Ακόμα κι έτσι, στον απόηχο της εξέγερσης, πολλοί παρατηρητές περιέγραψαν τον 62χρονο Πριγκόζιν ως «νεκρό που περπατάει» υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα συγχωρούσε ποτέ κάτι τέτοιο στο αφεντικό της Wagner.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν «πολλές εικασίες» γύρω από τον «τραγικό» θάνατο και των 10 ανθρώπων στο αεροπορικό δυστύχημα της Τετάρτης.

«Στη Δύση, βέβαια, αυτή η εικασία προέρχεται από συγκεκριμένα στρατόπεδα. Είναι όλα ένα ψέμα» συνέχισε ο κ. Πεσκόφ. «Δεν έχουμε πολλά στοιχεία αυτή τη στιγμή, αυτά πρέπει να διευκρινιστούν κατά τη διάρκεια της επίσημης έρευνας που διεξάγεται τώρα».

Ο πιθανός αντικαταστάτης του Πριγκόζιν και η έκθεση Μυστικών Υπηρεσιών

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, η οργάνωση της Wagner διαλύεται στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να έχει σχέδια για τη δράση της στην Αφρική.

«Το τμήμα της Wagner στην Αφρική είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει εκεί που είναι, επειδή εξυπηρετεί τον σκοπό του προέδρου Πούτιν και τον σκοπό της Ρωσίας γενικότερα» λέει ο αναλυτής του SkyNews σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, Michael Clarke.

Μια έντονη φήμη που έχει προκύψει είναι ότι ο υποστράτηγος Andrey Averyanov, επικεφαλής της Μονάδας Μυστικών Επιχειρήσεων της ρωσικής GRU, θα μπορούσε να είναι έτοιμος να αναλάβει τη θέση του Πριγκόζιν.

Ο Clarke λέει ότι ο Averyanov ασχολείται με τα «βρώμικα κόλπα» της Ρωσίας, όπως η δηλητηρίαση του κατασκόπου Alexander Litvinenko.

Προσθέτει ότι η αντικατάσταση του Πριγκόζιν με τον Averyanov «θα είχε κάποιο νόημα, αφού η GRU ήταν πάντα κοντά στη Wagner λόγω των επιχειρήσεων που αναλάμβαναν».

Η κίνηση αυτή θα «έδινε, επίσης, στον Πούτιν περισσότερη δύναμη και έλεγχο για τις δραστηριότητες της Wagner στην Αφρική, τις οποίες σίγουρα δεν θέλει να σταματήσει».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι βρετανικές και οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκουν τον Averyanov με το αεροπορικό δυστύχημα.

Σχετικά Άρθρα