Δαδιά/Οικολογική καταστροφή: Ότι δεν κάηκε πέρσι καίγεται φέτος (vid)

 Δαδιά/Οικολογική καταστροφή: Ότι δεν κάηκε πέρσι καίγεται φέτος (vid)

Για δεύτερη χρονιά καίγεται ένας σημαντικός θησαυρός βιοποικιλότητας για όλα τα Βαλκάνια. Το δάσος της Δαδιάς. Οπως επισημαίνουν στο ethnos.gr στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας Εβρου, αλλά και η δασολόγος και διαχειρίστρια της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Δώρα Σκαρτσή, η πυρκαγιά ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας είχε περάσει και κατέκαιγε τον πυρήνα του προστατευόμενου δάσους, της Δαδιάς όπου φωλιάζουν τα ελάχιστα ζεύγη του σπάνιου μαυρόγυπα και άλλων αρπακτικών.

Η φωτιά ξύπνησε μνήμες του Ιουλίου του 2022 όταν εξαιτίας της πυρκαγιάς αποτεφρώθηκαν πάνω από 45.400 στρέμματα, αλλά είχε καταφέρει να διασωθεί ο πυρήνας.

  • Παρτά την ασύλληπτη περσινή οικολογική καταστροφή, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, το δασαρχείο Σουφλίου (σ.σ. υπάγεται το Εθνικό Πάρκο) παραμένει χωρίς δασολόγο απασχολώντας 4 δασοπόνους με μέση ηλικία τα 60 έτη.

Την ίδια στιγμή οι περίπου 80 υλοτόμοι που εργάστηκαν πέρυσι για την κοπή των καμμένων δέντρων και τον καθαρισμό του πάρκου παραμένουν απλήρωτοι, ένα χρόνο μετά, καθώς επί δώδεκα μήνες δε βρίσκεται …φόρμουλα για να τους διατεθεί από το Πράσινο Ταμείο το συνολικό ποσό των περίπου 50.000 ευρώ που πρέπει να λάβουν. Και όμως πολλοί απ΄αυτούς κλήθηκαν και φέτος προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Σχετικά Άρθρα