Οικοσύστημα Δαδιάς: Ανυπολόγιστη καταστροφή, η φωτιά υπό έλεγχο

 Οικοσύστημα Δαδιάς: Ανυπολόγιστη καταστροφή, η φωτιά υπό έλεγχο

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή σε Έβρο και Δαδιά καθώς υπάρχει φόβος για αναζωπυρώσεις. Η μεγάλη πυρκαγιά στο οικοσύστημα της Δαδιάς τέθηκε υπό έλεγχο, αφού κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σε ολόκληρη τη δασική περιοχή δεν υπάρχει πλέον ενεργή εστία, αλλά το εύρος της έκτασης που έχει καεί και η ένταση του ανέμου υποχρεώνει τις δυνάμεις κατάσβεσης σε διαρκή επαγρύπνηση.

Αν και οι κάτοικοι των χωριών και του Σουφλίου έχουν επιστρέψει στις ασχολίες τους η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού βιοπορίζεται από το δάσος.

«Δεν έχουμε ευτυχώς φωτιές σήμερα, αλλά ο πληθυσμός έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα, κάποιες παραγωγικές μονάδες έχουν πληγεί, αλλά και ορισμένες δεύτερες κατοικίες. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει και ελπίζουμε και με τη βοήθεια της πολιτείας να μπορέσουμε να επανέλθουμε, όσο γίνεται πιο σύντομα » τόνισε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, ο οποίος όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν σε διαρκή επικοινωνία με φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες για το συντονισμό των ενεργειών.

Γύρω από την Κοτρωνιά – στον μικρό πυρήνα του δάσους ο οποίος επλήγη πιο πρόσφατα – υπάρχει μια μεγάλη έκταση που έχει καεί και από τις δύο πλευρές της ρεματιάς και στις πλαγιές του βουνού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, επισήμανε ότι θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.

«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρόγυπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», είπε και τόνισε ότι καθώς έπειτα από 16 μέρες που καίει η πυρκαγιά στον Έβρο δεν έχουν καταφέρει οι πυροσβέστες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα, «δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς».

Το πέρασμα της φωτιάς, αφήνει πίσω της ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή καθώς έχουν γίνει στάχτη πάνω από 930.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, νεότερα δορυφορικά δεδομένα έγιναν, σήμερα (03/09), διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως τις 11:31 π.μ. του Σαββάτου 02/09).

Σχετικά Άρθρα