Xρονιά – ορόσημο για τη νέα Intrakat

 Xρονιά – ορόσημο για τη νέα Intrakat

Η νέα διοίκηση της INTRAKAT συμπλήρωσε έναν χρόνο στο τιμόνι του κατασκευαστικού ομίλου και ήδη, υπό το νέο μετοχικό της σχήμα, έχει δείξει ικανά δείγματα γραφής κατά την υλοποίηση της στρατηγικής της για τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε έναν κορυφαίο παίκτη της αγοράς.

Η INTRAKAT έχει επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την αγορά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, χάρη στις προοπτικές που διανοίγονται για αυτήν.

Το πλάνο μετασχηματισμού

Η διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο μετασχηματισμού της INTRAKAT σε έναν πολυσχιδή τεχνικό οργανισμό με πεδία ενασχόλησης στα κατασκευαστικά έργα υποδομών, την ενέργεια, τις ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, και ήδη αποτελεί σήμερα τον αναδυόμενο, ισχυρό παίκτη της αγοράς που έχει μπροστά του σημαντικές προοπτικές εξέλιξης.

Αυτές ενισχύονται από το deal της χρονιάς, που δεν είναι άλλο από την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστική, η οποία μετά την έγκριση των αρμόδιων αρχών, όχι μόνο θα δημιουργήσει τον πλέον ανταγωνιστικό πόλο του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και θα εκτοξεύσει το ανεκτέλεστο της νέας INTRAKAT από τα 2,1 δισ. ευρώ (το οποίο, στο μεταξύ, ήδη έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι) στα 4,9 δισ. Ευρώ (εκτίμηση για 31/12/23).

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου

Με στόχο την διασφάλιση μελλοντικών εσόδων, η INTRAKAT επενδύει με συνέπεια στην διαφοροποίηση κι επέκταση των δραστηριοτήτων του χαρτοφυλακίου της, με στόχο να έχει θεμελιώσει ισχυρή θέση στην αγορά, μετά την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικά, στον κλάδο των ΑΠΕ η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, έχοντας ήδη διαμορφώσει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,9 GW, με στόχο να προσθέσει περαιτέρω εγκατεστημένη ισχύ 750MW, την επόμενη τριετία, αξιοποιώντας ένα υπό έκδοση ομολογιακό δάνειο, ύψους €120 εκατ.

Δείγμα της στρατηγικής της Intrakat για την είσοδό της στο κλαμπ των μεγάλων παικτών αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αποτέλεσε ο πρόσφατος διαγωνισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την κατασκευή και λειτουργία Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας όπου κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς εγκρίθηκαν και οι τρεις επενδύσεις τις οποίες είχε προτείνει, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία 3 νέων μονάδων, αθροιστικής ισχύος 100 MW.

Η INTRAKAT επιδιώκει τη συμμετοχή της στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και αναμένεται να συμμετάσχει στους επικείμενους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη υπερακτίων αιολικών πάρκων, σε συνεργασία με τον στρατηγικό της εταίρο Parkwind, που διαθέτει μακρά σχετική εμπειρία. Επιπλέον, προωθεί την δραστηριοποίησή της και σε άλλα περιβαλλοντικά έργα, όπως η Διαχείριση Απορριμμάτων.

ΣΔΙΤ, real estate και παραχωρήσεις

Έχοντας υλοποιήσει μία επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, η διοίκηση Εξάρχου έχει αναλάβει σημαντικά έργα στον τομέα των ΣΔΙΤ, όπως ο οδικός άξονας Καλαμάτας – Πύλου και το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, προϋπολογισμού 239 εκατ. ευρώ και 188 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, συμμετέχει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, σε κοινοπραξία με την πορτογαλική Brisa.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, έχει επιτύχει την ανάληψη εμβληματικών ιδιωτικών έργων, όπως το Riviera Tower στο Ελληνικό (προϋπολογισμού €350 εκατ. ευρώ), αλλά και ο νέος Τερματικός  Σταθμός  Αποθήκευσης Πετρελαίου, δυναμικότητας 1,3 εκατ. m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 357 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό της εταιρείας ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE.

Επιπλέον, επενδύει στην συγκέντρωση και ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων και κτιριακών υποδομών σε ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως το Apanema Resort της Μυκόνου, που θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel, και το πεντάστερο “Xenodocheio Milos”, στην καρδιά της Αθήνας που ήδη λειτουργεί.

Στόχος της INTRAKAT είναι, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και το ταλέντο των ανθρώπων της, να κατακτήσει την πρωτιά στις κατασκευές της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Σχετικά Άρθρα