Ν. Παπαθανάσης: Προτεραιότητά μας η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

 Ν. Παπαθανάσης: Προτεραιότητά μας η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Κατά τη προηγούμενη τετραετία διακυβέρνησής μας, αποδείξαμε την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης μας καθώς και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Αν και η οικονομική πολιτική της πατρίδα μας μετά από 12 συναπτά χρόνια για πρώτη φορά ασκείται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης, πολλοί εξωγενείς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να προκαλούν αβεβαιότητα. 

Του Νίκου Παπαθανάση Αναπλ. Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικoνομικών

Βασικός στόχος της Κυβέρνησής μας είναι η διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω της προσήλωσης στους  δημοσιονομικούς μας στόχους, της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της περαιτέρω ενίσχυσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Επίσης, η αποτελεσματική και έγκαιρη αξιοποίηση της εισροής των ευρωπαϊκών πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί για εμάς μια σπουδαία πρόκληση με αναπτυξιακές επεκτάσεις. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο προχωρήσαμε σε μια δομική αλλαγή, συγκεντρώνοντας τους χρηματοδοτικούς πόρους κάτω από την “ομπρέλα” του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρωταρχικό μέλημά μας αποτελεί η ορθή διαχείριση και κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 72 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών πόρων θα εισρεύσουν στη χώρα και θα μοχλεύσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή πόρων που έχει δει ποτέ η Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε χρόνο για καθυστερήσεις, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προωθεί έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό που περιλαμβάνει στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και δράσεις. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε αίτημα επιπρόσθετων 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο οπου για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι 1% ενώ  για τις μικρές επιχειρήσεις 0,35%, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω το εγχώριο επιχειρείν. 

Άλλη μία πρόκληση αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων με έμφαση στις μικρομεσαίες, μια σειρά δημοσίων έργων αλλά και η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ένταξη μακροχρόνια ανέργων και γυναικών στην αγορά εργασίας. 

Επιπροσθέτως, η συνεργασία μας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σηματοδοτεί μία νέα εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, καθώς και από την προώθηση νέων επενδύσεων, ενθαρρύνοντας την υγιή επιχειρηματικότητα. Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την ανακατανομή των πόρων μεταξύ των τριών Ταμείων του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων Business Growth Fund δίνει την ευκαιρία να ενισχυθούν οι πόροι του Ταμείου Ρευστότητας Επιχειρήσεων – που πλέον ανέρχονται στα 129,6 εκ. ευρώ – μέσω του οποίου παρέχεται κεφάλαιο κίνησης με δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου για δύο χρόνια σε επιχειρήσεις που δεν είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν σε προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενισχύοντας, έτσι, τη ρευστότητά τους.

Στόχος μας είναι η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και καθοριστικό ρόλο σ’αυτό παίζει η πλατφόρμα «Know Your Customer» της Αναπτυξιακής Τράπεζας και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, καθώς μέσα σε 4 περίπου μήνες λειτουργίας της έχει συγκεντρώσει πάνω από 12.000 αιτήσεις για δάνεια ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Η πλατφόρμα «Know Your Customer», διευκολύνοντας τις διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους, με μία μόνο αίτηση, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους κι εφόσον είναι επιλέξιμοι, η αίτηση τους είναι ταυτόχρονα διαθέσιμη σε όποια τράπεζα οι ίδιοι επιλέξουν. 

Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά  αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός. Γι’ αυτό το λόγο συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα η επέκταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα με ορθολογική διαχείριση του δημοσιονομικού μας χώρου. Πρέπει να τονίσουμε ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουμε θέσει παίζει κομβικό ρόλο στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε συστηματικά, έχοντας ως προτεραιότητά μας την συνεχή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η συγκέντρωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη, έγκαιρη και στοχευμένη απορρόφηση τους, η οποία μας οδηγεί σε μια νέα εποχή ισχυρής ανάπτυξης με περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους. 

Σχετικά Άρθρα