ΣΥΡΙΖΑ: Σε τρεις Κυριακές η εκλογή αρχηγού – Ερώτημα η συμμετοχή των ψηφοφόρων

 ΣΥΡΙΖΑ: Σε τρεις Κυριακές η εκλογή αρχηγού – Ερώτημα η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Ποια είναι τα στοιχήματα της Κουμουνδούρου σχετικά με την εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν και οι απαντήσεις που αναμένεται να δοθούν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε τρεις ακριβώς Κυριακές από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει για το διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Η μεγάλη εκλογική ήττα, η αποχώρηση του -ιστορικού στην ουσία- ηγέτη του, η ανετοιμότητα που υπήρχε για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και οι καλοκαιρινές διακοπές δημιουργούν μια σειρά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα, που τα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα επιχειρήσουν να φωτίσουν:

Το μεγάλο στοίχημα – Πόσοι θα ψηφίσουν

Από τη στιγμή που η εκλογή γίνεται από τη βάση, το μεγάλο ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο αριθμός όσων ψηφίσουν για το νέο πρόεδρο. Είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει πρόεδρο από τη βάση, καθώς τον Μάιο του 2022 εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας με 150.853 ψήφους επί συνόλου ψηφισάντων 152.193 (ή ποσοστό 99,1%). Ουδείς, βεβαίως, ελπίζει ή πιστεύει ότι ο αριθμός όσων ψηφίσουν τώρα θα έχει σχέση με τον αριθμό όσων ψήφισαν για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ουδείς πιστεύει πως τελικά θα προσέλθουν στις κάλπες 20.000 ή 30.000 μέλη, όπως διάφοροι καλοθελητές διαδίδουν. Ο αριθμός όσων προσέλθουν, πάντως, θα είναι καθοριστικός για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα.

Πόσοι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι

Μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει υποψηφιότητα (κατ΄ αλφαβητική σειρά) οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παπάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραψαν το Σάββατο (ΕΔΩ) για τις πιθανότητες να είναι υποψήφιοι κάποιος ή κάποιοι από τους τρεις που το σκέφτονται, δηλαδή ο ο0 Σωκράτης Φάμελλος, ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν

Όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και όσοι γραφτούν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας, αρκεί να πληρώσουν το αντίτιμο εγγραφής ή συνδρομής που θα οριστεί, δηλαδή 2 ή 5 ευρώ. Εννοείται ότι ο εκλογικοί κατάλογοι δεν αλλάζουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Πως έχει το χρονοδιάγραμμα

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, όπου οι υποψήφιοι πρόεδροι θα καταθέσουν ενώπιον του σώματος τις πολιτικές τους θέσεις. Την ίδια ημέρα, όπως είναι φυσικό, λήγει και η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Την Κυριακή10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Εκλέγεται όποιος από τους υποψηφίους λάβει το 50%+1, διαφορετικά η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Γιατί Σάββατο και όχι Κυριακή τυχόν δεύτερος γύρος

Επιλέγεται το Σάββατο και όχι η Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ώστε ο νέος αρχηγός να μεταβεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να αναπτύξει τις θέσεις του για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την Ευρώπη κοκ, αλλά και πιθανόν να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Οι πιθανότητες να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή

Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να πει κανείς το οτιδήποτε, καθώς ουδείς γνωρίζει το σώμα που θα ψηφίσει, αλλά και τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει πριν τις διακοπές και σύμφωνα με τις παραδοχές παραγόντων της Κουμουνδούρου από όλες τις πλευρές, υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, όχι όμως σε βαθμό που μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Εννοείται ότι αν τεθούν και νέες υποψηφιότητες, πέραν των τεσσάρων, οι πιθανότητες εκλογής αρχηγού από τον πρώτο γύρο θα εκμηδενιστούν.

Πότε εκλέγονται τα νέα όργανα

Στο Συνέδριο του Νοεμβρίου θα εκλεγούν η Κεντρική Επιτροπή και τα άλλα κομματικά όργανα που προβλέπονται από το Καταστατικό. Είναι, όμως, σαφές πως ο (η) νέος (νέα) αρχηγός που θα εκλεγεί θα δώσει το στίγμα του με σειρά αλλαγών και τοποθετήσεων σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα