ΟΗΕ προς πραξικοπηματίες: ”Καταλάβατε την εξουσία από καπρίτσιο – Ο λαός του Νίγηρα υποφέρει”

 ΟΗΕ προς πραξικοπηματίες: ”Καταλάβατε την εξουσία από καπρίτσιο – Ο λαός του Νίγηρα υποφέρει”

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν «από καπρίτσιο» την εξουσία στον Νίγηρα, όπου «διακυβεύεται η ίδια η έννοια της ελευθερίας». «Οι στρατηγοί δεν μπορούν να σφετερισθούν -πάνω σε ένα καπρίτσιο- την βούληση του λαού. Ο νόμος των όπλων δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.

Ο Τουρκ τονίζει ότι η εκλογή του Μοχάμεντ Μπαρζούμ το 2021, ο οποίος σήμερα κρατείται από τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει την εξουσία, συνιστά «την πρώτη δημοκρατική μετάβαση στην ιστορία της χώρας, που σημαδεύεται από πραξικοπήματα».

Ο Υπατος Αρμοστής ανησυχεί επίσης για την απόφαση της χούντας του Νίγηρα να κατηγορήσει τον Μοχάμεντ Μπαρζούμ και άλλους αξιωματούχους για εσχάτη προδοσία.

«Η απόφαση δεν έχει απλώς πολιτικά κίνητρα απέναντι σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, αλλά στερείται νομικής θεμελίωσης αφού η κανονική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών έχει παρεμποδιστεί».

Ο Τουρκ καλεί τους στρατηγούς να απελευθερώσουν τον Μοχάμεντ Μπαρζούμ και «να αποκαταστήσουν αμέσως την συνταγματική τάξη».

Ζήτησε επίσης «ελεύθερη και συνολική πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» στον Νίγηρα, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, εξαιρετικά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και στο έλεος της βίας διαφόρων ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Σχετικά Άρθρα